Így is kezelhető a szívelégtelenség?

MTI
megjelent:

Az oxigénben szegény levegőn végzett edzés nem csak a sportolók számára lehet hatékony, a szívelégtelenségben szenvedők számára is előnyös lehet – állítja egy nemrégiben elvégzett vizsgálat. A különös eljárással nyert eredményeket az Amerikai Szív Szövetség most befejezett kongresszusán ismertették.

A Simon Maybaum vezette szívgyógyászcsoportot szívelégtelenség miatt kezelt betegeket terhelt meg igen óvatosan és fokozatosan a szívósságot igénylő élsportolók edzésmódszerével, azt vizsgálva, hogy a csökkent fizikai teherbírású betegek a mind ritkább levegőben miként terhelhetők.

Szokatlan kísérlet

A vizsgálathoz a speciális eszközt vettek igénybe, amely beállítástól függően kevesebb oxigént tartalmazó levegőt állított elő, ahhoz hasonlóan, mintha a kamrában tartózkodók bizonyos tengerszint feletti magasságban lettek volna, ám a légnyomás nem változott.

A 12, stabil klinikai állapotban lévő beteg három héten keresztül tíz alkalommal tartózkodott, három-négy órán át olyan ritka levegőben, mint amilyen 1500 méter magasságban fordul elő. Ezt használták később "induló magasságnak", majd innen kerültek alkalmanként 300-300 méterrel "magasabbra", egészen 2700 méterig.

A betegek fizikai teherbírása értékelhetően javult, nagyobb teljesítményük a vizsgálat befejezése után egy hónap múlva is megmaradt. Saját bevallásuk szerint életük minősége is jobb lett, frissebbnek érezték magukat. A műszerek megerősítették a szubjektív észlelést: a szív és a tüdő teljesítménye is mérhetően fokozódott.

A munkacsoport most több beteg vizsgálatát tervezi, hogy gyógyszermentes kezelési technikát dolgozhassanak ki a szívelégtelenségben szenvedők számára.

A szívelégtelenség kezelése

A szívelégtelenség rendszerint egy krónikus betegség, amely élethossziglan tartó kezelést igényel. A kezelés segítségével azonban az elégtelenül működő szív megerősödhet, és a szívelégtelenség tünetei javulhatnak. A szívelégtelenség kezelése>>

(MTI)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.