Fájdalmat érez az együttlétek után? Vegyen részt STD-szűrésen!

szerző: Dr. Hetényi Gábor, szülész-nőgyógyász - Nőgyógyászati Központ
frissítve:

A szexuális együttlétek után jelentkező fájdalom minden esetben kivizsgálást igényel, ugyanis gyakran valamilyen kóros állapotra utal. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza az STD-szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Fáj, vérzik, viszket

A szexuális úton terjedő nemi betegségek igen gyakorilak, melyek bár lehetnek tünetszegények, de legtöbbször igen kellemetlen panaszokról számol be a paciens. Ilyen a szexuális együttlétek során/után jelentkező fájdalom, köztes vérzések, abnormális folyás, hólyagok megjelenése, emésztési problémák, alhasi fájdalom. Amennyiben az említett tüneteket tapasztalja valaki, célszerű minél hamarabb orvoshoz fordulni, még akkor is, ha olykor-olykor a panaszok enyhülését tapasztalja!

STD-szűrés - mit jelent?

Az STD-szűrés a szexuálisan terjedő betegségek szűrését jelöli. Ennek vizsgálatnak elvégzése kiemelten fontos, mivel súlyos szövődményeket, krónikus gyulladást, meddőséget, vetélést, a magzat megfertőződését eredményezheti, sőt, a méhnyakrák kialakulását is jelentősen elősegíti. Éppen ezért érdemes a szűrésen részt venniük az alábbi csoportba tartozóknak, hogy mihamarabb meg lehessen kezdeni a megfelelő terápiát. Fontos továbbá tudni, hogy ha már egyszer valaki megfertőződött egy bizonyos kórokozóval, úgy az nem jelet tartós védelmet, ismét el lehet kapni!

Mikor vegyen részt a szűrésen?

  • Tüneteket tapasztal
  • Gyakran váltogatja partnereit
  • Családalapítás előtt áll
  • Teherbeesési nehézségekkel küzd
  • Új partner esetén
  • Aktív szexuális élet
  • Friss partnerrel óvszer nélküli kapcsolat
  • Valamilyen STD megléte

Az STD-szűrés keretein belül gombás, vírusos és bakteriális fertőzéseket is vizsgálnak. Ellenőrzésre kerül többek között a HIV-fertőzés, hepatitis, gonorrhoea, szifilisz, Chlamydia-, herpesz-, Ureaplasma-, HPV-fertőzés - mondja Dr. Hetényi Gábor nőgyógyász.

Hogyan zajlik az STD-szűrés?

Először a nőgyógyász fizikális vizsgálatot végez, majd kenetet vesz, amit elküld kiértékelésre. Vannak olyan kórokozók, melyeket vérvizsgálattal lehet kimutatni, ezért vérvételre is szükség van. Amennyiben pozitív eredményt kap az illető, célzott terápiával, antibiotikummal, valamint Lactobacillus-helyreállító készítményekkel kezelhető.

Kapcsolódó A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik

(Nőgyógyászati Központ - Dr. Hetényi Gábor, szülész-nőgyógyász)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.