• Fájdalmat érez az együttlétek után? Vegyen részt STD-szűrésen!

    Szerző: Nőgyógyászati Központ - Dr. Hetényi Gábor, szülész-nőgyógyász

    A szexuális együttlétek után jelentkező fájdalom minden esetben kivizsgálást igényel, ugyanis gyakran valamilyen kóros állapotra utal. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza az STD-szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

    Fáj, vérzik, viszket

    A szexuális úton terjedő nemi betegségek igen gyakorilak, melyek bár lehetnek tünetszegények, de legtöbbször igen kellemetlen panaszokról számol be a paciens. Ilyen a szexuális együttlétek során/után jelentkező fájdalom, köztes vérzések, abnormális folyás, hólyagok megjelenése, emésztési problémák, alhasi fájdalom. Amennyiben az említett tüneteket tapasztalja valaki, célszerű minél hamarabb orvoshoz fordulni, még akkor is, ha olykor-olykor a panaszok enyhülését tapasztalja!

    Hirdetés

    STD-szűrés - mit jelent?

    Az STD-szűrés a szexuálisan terjedő betegségek szűrését jelöli. Ennek vizsgálatnak elvégzése kiemelten fontos, mivel súlyos szövődményeket, krónikus gyulladást, meddőséget, vetélést, a magzat megfertőződését eredményezheti, sőt, a méhnyakrák kialakulását is jelentősen elősegíti. Éppen ezért érdemes a szűrésen részt venniük az alábbi csoportba tartozóknak, hogy mihamarabb meg lehessen kezdeni a megfelelő terápiát. Fontos továbbá tudni, hogy ha már egyszer valaki megfertőződött egy bizonyos kórokozóval, úgy az nem jelet tartós védelmet, ismét el lehet kapni!

    Mikor vegyen részt a szűrésen?

    • Tüneteket tapasztal
    • Gyakran váltogatja partnereit
    • Családalapítás előtt áll
    • Teherbeesési nehézségekkel küzd
    • Új partner esetén
    • Aktív szexuális élet
    • Friss partnerrel óvszer nélküli kapcsolat
    • Valamilyen STD megléte

    Az STD-szűrés keretein belül gombás, vírusos és bakteriális fertőzéseket is vizsgálják. Ellenőrzésre kerül többek között a HIV, hepatitis, gonorrhoea, chlamydia, szifilisz, herpesz, ureaplasma, HPV - mondja Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik

    Hogyan zajlik az STD-szűrés?

    Először a nőgyógyász fizikális vizsgálatot végez, majd kenetet vesz, amit elküld kiértékelésre. Vannak olyan kórokozók, melyeket vérvizsgálattal lehet kimutatni, ezért vérvételre is szükség van. Amennyiben pozitív eredményt kap az illető, célzott terápiával, antibiotikummal, valamint lactobacillus-helyreállító készítményekkel kezelhető.

    (Nőgyógyászati Központ - Dr. Hetényi Gábor, szülész-nőgyógyász)

    Módosítva: 2020.02.14 20:33, Megjelenés: 2019.02.14 14:23
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Miért lehet fájdalmas a szex?

    Visszatérő gombás fertőzés esetében a hüvelybemenet körül krónikus gyulladás alakulhat ki. Ilyenkor ezen a területen apró, fájdalmas kis repedések képződhetnek, amelyek a szexuális aktust is kifejezetten fájdalmassá tehetik.

    Szexuális anorexia

    Ha alacsony a szexuális érintkezés iránti vágya, lehet, hogy szexuális anorexiája van. A szexuális anorexiában szenvedő emberek kerülik, félnek vagy rettegnek a szexuális intimitástól. Az állapot férfiakat és nőket egyaránt érinthet, olyan fizikai problémákat is magába foglalhat, mint például az impotencia, de gyakran fizikai ok nélkül jelentkezik.

    Nemi betegségek szűrővizsgálata - Az orvos válaszol

    Érdeklődni szeretnék, hogy egy STD szakrendelésen milyen nemi betegségekre szűrnek? Valamint milyen vizsgálatokra lehet számítani? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Megelőzni és kezelni is lehet a nemi úton terjedő betegségeket, vagyis az STD-t!

    Gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek okozzák a szexuális úton terjedő betegségeket, vagyis az STD-t. A becslések szerint évente 330 millióan fordulnak orvoshoz nemi betegség miatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA