Milyen fejbőrtípusok léteznek?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Minden ember különböző, így természetes, hogy mindenki fejbőre is más és más. Megkülönböztethetünk azonban négy alaptípust a fejbőr állapotától függően. Melyek ezek?

  • Normál fejbőr
  • Zsíros fejbőr
  • Száraz, érzékeny fejbőr
  • Korpás fejbőr

A normál fejbőr faggyútermelése és folyadékháztartása rendben van. A normál fejbőr a legjobb alapja az egészséges és szép hajnak. A faggyúmirigyek pontosan annyi faggyút termelnek, hogy a fejbőr és a haj puha és fényes maradjon, azonban egyik sem zsírosodik gyorsan. Viszketés, a haj zsírosodása és korpa normál fejbőr esetében rendszerint nem fordul elő.

A zsíros fejbőrre fokozott faggyútermelés (seborrhea) jellemző, ennek következtében zsírosodik (lipidek) a fejbőr és a haj. Olyan nagy mennyiségű faggyú termelődik, hogy a haj nem képes felvenni. A fejbőr olajos jellegű (seborrhea oleosa) vagy daraszerű, zsíros korpa (seborrhea sicca) jellemző. A haj zsíros és összeáll. A fokozott faggyútermelés öröklött vagy hormonális okokra vezethető vissza. De vannak egyéb tényezők is, amelyek ösztönzik a faggyútermelést, például a stressz.

Ha a fejbőre viszket, ég vagy feszül, bőrpír jelentkezik, mindez arra utal, hogy érzékeny és száraz a fejbőr. Ezek a tünetek akkor alakulnak ki, ha a fejbőr nem kap elegendő tápanyagot, vagy a faggyúmirigyek nem termelnek elég faggyút. A hajnak szüksége van valamennyi zsírra és nedvességre, ahhoz, hogy egészséges és fényes legyen, ez esetben viszont ehhez nem jut hozzá, kiszárad, hámlik és apró korpa is képződhet. A száraz haj nagyon kényes. Az alacsony páratartalom, a napsütés, a klóros víz, a sós víz és a hőhatás (pl. hajszárító) könnyen kiszáríthatja. Matt, fénytelen, durva és töredezett.

A fejbőr korpásodását gyakran gomba ás gyulladás váltja ki

A korpás fejbőr lehet száraz, de zsíros is. Nőknél és férfiaknál egyaránt előfordulhat. A korpa gyakori probléma, mégis a legtöbben kellemetlennek érzik, és egészségügyi szempontból is kezelést igénylő probléma.

A korpa apró lehámlott bőrsejtekből áll, amelyek elhaltak a fejbőr legkülső rétegében. Teljesen normális folyamat az elhalt hámsejtek cserélődése, melynek következtében a bőr megújul minden negyedik héten. Száraz korpásodás akkor alakul ki, ha ez az egyensúly megbomlik. A felső hámréteg sejtjei túl korán leválnak, és több sejt együtt hámlik le csoportokban, ezt látjuk korpaként.

A korpásodás másik oka, hogy a faggyúmirigyek nem működnek megfelelően. A faggyúmirigyek által termelt faggyú, a köznyelvben „zsír”, túl sűrű. Ettől állnak össze a leváló hámsejtek nagyobb pikkelyekké, korpává, ez a zsíros korpásodás folyamata. A folyamat beindításában a Pityrosporum ovale gomba játszik szerepet, mely a fejbőrön él, és gyulladást okoz.

További korpásodást előidéző tényezők:

  • Stressz
  • Helytelen táplálkozás
  • Hormonok
  • Száraz levegő (fűtés miatt)
  • A hajápoló szerek nem megfelelő kiöblítése a hajból.

Bőrünk, hajunk és körmeink egészsége

A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódunkkal mi is sokat tehetünk érte. És bár megállítani ugyan nem tudjuk, de késleltethetjük bőrünk öregedését. Mit tehet bőre, haja és körmei egészségéért?

A korpásodás kezelése

A korpásodás alapvető oka az említett gomba, és ehhez járulnak hozzá az előbb említett tényezők. Ebből a körből a lehető leghamarabb ki kell lépni, mivel nem csupán esztétikai okok indokolják a korpásodás kezelését.

A korpa megszüntetésének hatékony eszközei a speciális korpásodás elleni samponok és egyéb hajápoló készítmények, ezek gombaellenes hatóanyagot tartalmaznak. A korpásodásra hajlamos embereknek mindig nagyon körültekintően kell kiválasztaniuk és alkalmazniuk a hajápolási termékeket, samponokat, balzsamokat, hajpakolásokat, és a hajból mindig alaposan ki kell öblíteni ezeket a szereket, kivéve, ha a használati utasítás másképp rendeli.

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.