Mire utalnak a látótér vizsgálat eredményei? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Látótér vizsgálatra kell mennem. Azt szeretném kérdezni, milyen vizsgálat ez, hogyan zajlik, igényel-e felkészülést és mit tudnak ebből megállapitani? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A számítógépes látótér vizsgálat fájdalmatlan kb. 30-35 percig tartó vizsgálat, mely során feltérképezik az egyén látóterét külön-külön a két szemen.

Első lépésben általában ellenőrzik a közeli korrekciót - különösen azoknál fontos akik már olvasó szemüvegre szorulnak. Az egyik szemet letakarják, majd a fejet az álltartóba kell illeszteni.

A vizsgálat alatt nagyon fontos, hogy csak a középső jelzőfényre nézzünk. A perifériás látótérben felváltva itt-ott felvillannak a pontok amelyeket oda nézés nélkül jelezni kell a páciensnek.

Egyes pontokat többször is ellenőriz a gép. Végeredmény pedig egy fekete-fehér "térkép"-nek megfelelő kép rajzolódik ki, hol van kiesés vagy érzékenység csökkenés.

A kiesett területek mérete összehasonlítható, követhető, és kiterjedésükből fontos következtetések vonhatóak le. Külön felkészülést nem igényel.

(WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Majomhimlő Majomhimlő

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás.

Férfi nemi szervek Férfi nemi szervek

Herékkel, prosztatával, húgycsővel és vesékkel kapcsolatos érdekességek.

Cytomegalovírus (CMV) okozta retinitis

A cytomegalovírus (CMV) okozta retinitis (a szem ideghártyájának gyulladása) egy súlyos, vírusos szemfertőzés, mely akár vaksággal is járhat.

Szemüvegválasztási útmutató a...

A megfelelő szemüveg megtalálása nem csak a dioptrián múlik. Befolyásolják szokásaink, hobbink, életkorunk, de személyes preferenciáink is, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.