• Teljesítményromlás: csak nem látják a táblát?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az iskolás gyerekek egy részénél előfordul, hogy látszólag minden ok nélkül romlani kezd a tanulmányi eredményük. Még a legalaposabb szülő figyelmét is elkerülheti a legkézenfekvőbb válasz, vagyis, hogy a gyerek nem látja rendesen a táblát vagy a könyvet, ezért nem tudja követni a tananyagot.

    Ha a gyerek minden tekintetben kiegyensúlyozott és nincsenek komoly problémái a pedagógusokkal vagy az osztálytársakkal, hirtelen mégis rossz jegyeket kezd hazavinni, a szülőknek érdemes látásvizsgálatra vinni a csemetét. A teljesítményromlás hátterében ugyanis gyakran az áll, hogy nem lát rendesen, ezért szemüvegre lenne szüksége, vagy a meglévőn korrigálni kellene - mondta a Független Hírügynökségnek Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

    Hirdetés

    Ha ilyen problémát észlelnek a pedagógusok, akkor a rosszul látó gyerekeket általában az első padokba ültetik. Ez viszont csak egy időre oldja meg a gondot. Ráadásul a felelősséget nem lehet a tanítókra, tanárokra hárítani - véli a szakember.

    Az a legjobb, ha a szülő olyan látáscentrumokba, szakképzett optometristához vagy szemész szakorvoshoz viszi a kicsit, ahol gyerekeknek is tartanak vizsgálatot. Így nagy biztonsággal megállapítható, hogy a teljesítményromlása mögött szemprobléma vagy valami más tényező állhat-e.

    A Látszerész Szövetség elnöke a helyes fényviszonyokra is felhívta a figyelmet. A neonvilágításról például számos tévhit kering a köztudatban, de ezek többsége nem igaz. Akkor van baj, ha kevés és ráadásul rossz minőségű a fény egy helyiségben, például egy osztályteremben. Ilyenkor a pupilla és az agy is folyamatosan korrigálni próbálja a kapott információkat, ami megterhelő a gyerek számára. A megoldás tehát legfőképpen a sok fény.

    A természetes és a mesterséges fény megfelelő kombinációja

    Tóbiás Richárd hozzátette: ha a szülő otthon, a lakásban akar egy kis tanulósarkot kialakítani a gyereknek, akkor is próbáljon odafigyelni a természetes és a mesterséges fény helyes kombinációjára.

    Az például nem jó, ha a szobában teljesenek besötétítenek vagy lekapcsolják az általános világítást, és egyetlen kis asztali lámpa világítja meg a könyveket, füzeteket. A szemnek az a legjobb, ha a kettő megfelelő elegyéből áll össze a fény mennyisége és minősége.

    Októberben ismét Látás Hónapja!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Magyar Látszerész Szövetség októberben ismét meghirdeti a Látás Hónapját, amikor országszerte több száz, kijelölt optikai szaküzletben végeznek majd ingyenes látásvizsgálatot és adnak szaktanácsokat az érdeklődőknek.

    A részleteket és az akcióban résztvevő vizsgálati pontok listáját a www.latasellenorzes.hu internetes oldalon lehet elolvasni, illetve telefonon is lehet felvilágosítást és szaktanácsadást kérni a (06-1) 437-6610-es Infovonalon.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.09.21 17:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Október a látás hónapja - Idén a száraz szem szindrómával foglalkoznak

    Idén is megrendezik a Látás hónapja programsorozatot, az októberi kampány fókuszában ezúttal a száraz szem hatékony kezelése áll.

    Látásromlás gyermekkorban - Miért gyorsítja a folyamatot, ha kütyüket néz a gyermek?

    Mobiltelefon, táblagép, asztali számítógépek. Azonkívül, hogy vonzóak a gyermekek számára, olykor szülőként is egyszerűbbnek tűnik kölcsönadni egy kis időre, hogy megnézzen rajta egy mesét, mint holt fáradtan egy közös játékkal lekötni a gyermeket. Igen, a világunk átalakult.

    Fontos a rendszeres szűrés - A Látás Hónapja eseménysorozat

    A rendszeres látásellenőrzés fontosságára hívja fel a figyelmet a Látás Hónapja elnevezésű kampány, amely során a magyar lakosság országszerte több száz optikában vehet részt ingyenes szűrővizsgálatokon és szaktanácsadáson októberben.

    A számítógép és a szem egészsége

    Lehet, hogy bizonyos szempontból hasznos órákat tölteni a számítógép előtt, de tapasztalat, hogy szemszárazsággal, fejfájással és kimerültséggel is jár.

    Idén októberben is lesz Látás Hónapja

    Október 1-jétől várhatóan a hónap végéig az ország több száz, kijelölt optikai szaküzletében ingyenes látásvizsgálattal várják az embereket. Az optikus szakma tapasztalatai szerint az emberek több, mint felének szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra.

    Hétfőn indul az Országos UV Teszt

    Hétfőn kezdődik a Magyar Látszerész Szövetség új akciója. Az Országos UV-teszt alatt 300 üzletben ingyen vizsgálják meg, hogy a szemüvegek és napszemüvegek lencséi mennyi káros sugárzást engednek át.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.