Teljesítményromlás: csak nem látják a táblát?

Független Hírügynökség
megjelent:

Az iskolás gyerekek egy részénél előfordul, hogy látszólag minden ok nélkül romlani kezd a tanulmányi eredményük. Még a legalaposabb szülő figyelmét is elkerülheti a legkézenfekvőbb válasz, vagyis, hogy a gyerek nem látja rendesen a táblát vagy a könyvet, ezért nem tudja követni a tananyagot.

Ha a gyerek minden tekintetben kiegyensúlyozott és nincsenek komoly problémái a pedagógusokkal vagy az osztálytársakkal, hirtelen mégis rossz jegyeket kezd hazavinni, a szülőknek érdemes látásvizsgálatra vinni a csemetét. A teljesítményromlás hátterében ugyanis gyakran az áll, hogy nem lát rendesen, ezért szemüvegre lenne szüksége, vagy a meglévőn korrigálni kellene - mondta a Független Hírügynökségnek Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

Ha ilyen problémát észlelnek a pedagógusok, akkor a rosszul látó gyerekeket általában az első padokba ültetik. Ez viszont csak egy időre oldja meg a gondot. Ráadásul a felelősséget nem lehet a tanítókra, tanárokra hárítani - véli a szakember.

Az a legjobb, ha a szülő olyan látáscentrumokba, szakképzett optometristához vagy szemész szakorvoshoz viszi a kicsit, ahol gyerekeknek is tartanak vizsgálatot. Így nagy biztonsággal megállapítható, hogy a teljesítményromlása mögött szemprobléma vagy valami más tényező állhat-e.

A Látszerész Szövetség elnöke a helyes fényviszonyokra is felhívta a figyelmet. A neonvilágításról például számos tévhit kering a köztudatban, de ezek többsége nem igaz. Akkor van baj, ha kevés és ráadásul rossz minőségű a fény egy helyiségben, például egy osztályteremben. Ilyenkor a pupilla és az agy is folyamatosan korrigálni próbálja a kapott információkat, ami megterhelő a gyerek számára. A megoldás tehát legfőképpen a sok fény.

A természetes és a mesterséges fény megfelelő kombinációja

Tóbiás Richárd hozzátette: ha a szülő otthon, a lakásban akar egy kis tanulósarkot kialakítani a gyereknek, akkor is próbáljon odafigyelni a természetes és a mesterséges fény helyes kombinációjára.

Az például nem jó, ha a szobában teljesenek besötétítenek vagy lekapcsolják az általános világítást, és egyetlen kis asztali lámpa világítja meg a könyveket, füzeteket. A szemnek az a legjobb, ha a kettő megfelelő elegyéből áll össze a fény mennyisége és minősége.

Októberben ismét Látás Hónapja!

A Magyar Látszerész Szövetség októberben ismét meghirdeti a Látás Hónapját, amikor országszerte több száz, kijelölt optikai szaküzletben végeznek majd ingyenes látásvizsgálatot és adnak szaktanácsokat az érdeklődőknek.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.