Mégsem okoz szem-melanomát a mobil?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Nincs kapcsolat a szem melanomája és a mobiltelefon-használat között - állapította meg egy német orvoscsoport. A vizsgálat 10 évet ölel fel, ám azt egyelőre nem tudjuk megjósolni, mi lesz 20 vagy 30 év múlva.

Ez a kutatócsoport egy korábbi kutatás során a mobiltelefon használatát rizikótényezőként említette a szem melanomájának kialakulásában, ugyanis a korábbi közlemény szerint emelkedett a szemben kialakuló melanomás esetek gyakorisága a rendszeresen mobilozók között.

Az előző vizsgálat, mely ennek az eredménynek az ellenkezőjét igazolta 2001-ben zajlott, ugyanez a csoport végezte. Abban 118 beteg vett csak részt és a mobiltelefonok is sokkal korszerűtlenebbek voltak.

A korábbi eredmények alátámasztására újabb, átfogóbb vizsgálat készült, mely során a körülményeket pontosabban definiálták. 10 éves időintervallumot tekintve kimondható volt, hogy nincs kapcsolat a mobiltelefon-használat és a szem melanomája között.

A legutóbbi eredményeket 2009 januárjában publikálták. A vizsgálatban közel 500, a fenti betegségben szenvedő alany vett részt, mely a szem-melanoma ritka előfordulását tekintve nagy esetszámnak számít. A melanomások csoportja mellett több mint ezer kontroll személy volt, akik közül közel 200-an a melanomás betegek családtagjaiból kerültek ki.

Gyakran hallani különböző véleményeket az agydaganatok és a mobiltelefon-használat közötti összefüggésről pro és kontra. A vizsgálatot vezető orvos vélemény szerint a szem (ezáltal a szemben megjelenő daganatok) anatómiai helyzete miatt kiváló indikátora lehet a mobilhasználatból eredő esetleg ártalmas sugárzásnak, ezért ennek tudatában az eredmények megnyugtatóak, de azt is hozzátette, hogy a vizsgálat csupán 10 évet ölel fel, és azt egyelőre nem tudjuk megjósolni, hogy mi lesz 20 vagy 30 év múlva.

(Dr. Csuth Ágnes - Vital Balance Életmód Központ)

Cikkajánló

Melanoma
A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganat a daganatos elváltozások 2 százalékát teszi ki, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.