• Mégsem okoz szem-melanomát a mobil?

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Nincs kapcsolat a szem melanomája és a mobiltelefon-használat között - állapította meg egy német orvoscsoport. A vizsgálat 10 évet ölel fel, ám azt egyelőre nem tudjuk megjósolni, mi lesz 20 vagy 30 év múlva.

    Ez a kutatócsoport egy korábbi kutatás során a mobiltelefon használatát rizikótényezőként említette a szem melanomájának kialakulásában, ugyanis a korábbi közlemény szerint emelkedett a szemben kialakuló melanomás esetek gyakorisága a rendszeresen mobilozók között.

    Hirdetés

    Az előző vizsgálat, mely ennek az eredménynek az ellenkezőjét igazolta 2001-ben zajlott, ugyanez a csoport végezte. Abban 118 beteg vett csak részt és a mobiltelefonok is sokkal korszerűtlenebbek voltak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A korábbi eredmények alátámasztására újabb, átfogóbb vizsgálat készült, mely során a körülményeket pontosabban definiálták. 10 éves időintervallumot tekintve kimondható volt, hogy nincs kapcsolat a mobiltelefon-használat és a szem melanomája között.

    A legutóbbi eredményeket 2009 januárjában publikálták. A vizsgálatban közel 500, a fenti betegségben szenvedő alany vett részt, mely a szem-melanoma ritka előfordulását tekintve nagy esetszámnak számít. A melanomások csoportja mellett több mint ezer kontroll személy volt, akik közül közel 200-an  a melanomás betegek családtagjaiból kerültek ki.

    Gyakran hallani különböző véleményeket az agydaganatok és a mobiltelefon-használat közötti összefüggésről pro és kontra. A vizsgálatot vezető orvos vélemény szerint a szem (ezáltal a szemben megjelenő daganatok) anatómiai helyzete miatt kiváló indikátora lehet a mobilhasználatból eredő esetleg ártalmas sugárzásnak, ezért ennek tudatában az eredmények megnyugtatóak, de azt is hozzátette, hogy a vizsgálat csupán 10 évet ölel fel, és azt egyelőre nem tudjuk megjósolni, hogy mi lesz 20 vagy 30 év múlva.

    (Dr. Csuth Ágnes - Vital Balance Életmód Központ)

    Legutóbb frissült: 2009.01.15 19:49
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Urológia

    Urológia

    Dr. Szimuly Sándor

    Néhány fontosabb urológiai betegség, tüneteik és kezelésük.

    A migrén okai

    A migrén okai

    B. M., szakfordító

    Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

    Melanoma malignum - Fontos időben felismerni

    Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum növekedése. Becslések szerint Magyarországon évente minden 100 000 emberből 10-12-nél alakul ki melanoma. Egyes jóslások szerint az új esetek száma tízévenként akár meg is duplázódhat.

    Melanoma a szemen - Tünetek és kezelés

    A szem daganatai sok esetben szabad szemmel is jól láthatók: sötétbarna, előemelkedő, egyenetlen felszínű elváltozások. A melanoma malignumot egyszerű szemészeti rutinvizsgálat során könnyen felismerik.

    A szeméremtest daganatos megbetegedései

    A vulva (szeméremtest) jó- és rosszindulatú daganatai szerencsére egyaránt ritkán fordulnak elő. A jóindulatú elváltozások (lipoma, fibroma, hemangioma) eltávolítása azért fontos, mert mikroszkópos szövettani vizsgálattal lehet csak bizonyítani azt, hogy a daganat nem rosszindulatú.

    A fekete bőrrák (melanoma) rizikófaktorai

    A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

    Rosszindulatú (malignus) melanoma - Milyenek a kilátások?

    Az anyajegy változása mindig figyelemre méltó, de teljesen ép bőrön is kialakulhat az egyik leggyakoribb bőrdaganat, a malignus melanoma. Mire számíthat, ha rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak Önnél?

    A melanoma és tünetei, kezelése

    A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások