Borzasztó féltékeny vagyok! - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Barátnőmmel 3 éve vagyok együtt nagyon szeretjük egymást és mindketten komolyan gondoljuk egymással. Mégis rettentő féltékeny vagyok, megnézem a telefonját, a leveleit és állandóan gyanakszom. Félek, hogy elveszítem, mit tegyek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

A féltékenység oka leggyakrabban a belső bizonytalanság, általános bizalomhiány. A féltékenység kezelésében az első nagy lépés, ha megtalálja, hogy az Ön esetében pontosan mi is okozza ezt? Mi az, amiért olyan bizalmatlan, vajon mi lehet ennek a hátterében?

Kapcsolatfüggőség

A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre. A kapcsolatfüggőségről>>

Korábbi rossz tapasztalat más nőkkel, vagy bizonytalan családi légkör kisebb korában?

A féltékenységben az az egyik legrosszabb, hogy szinte addig nem is nyugszunk, míg valami „terhelő” bizonyítékot nem találunk.

Nincs semmi, ami megnyugtatna minket, hiába látjuk, hogy egy darab sms sem jött gyanús személytől.

Úgy tűnik, mintha nem hinné el a párjának, hogy szereti.

És hát az a helyzet, hogy ha az egyik fél meg akarja csalni a másikat, azt úgyis megteszi, ha gyötrődünk a féltékenységtől, ha nem.

Fájdalomfüggőség

Sokan éveken, olykor egy életen keresztül tűrik, hogy bántsák őket.
A fájdalomfüggőségről részletesen.>>

És akkor már jobb, ha nem gyötörjük magunkat. A krónikus, alaptalan féltékenységnek a hátterében olyan erős bizonytalanság állhat, amellyel érdemes lenne foglalkoznia, akár az önismeret fejlesztésével, akár pszichológusi segítséggel.

Érdemes volna ezzel a kérdéssel szakembert felkeresnie, akár a kapcsolatuk érdekében, akár saját maga érdekében! Hiszen ezzel nem csak a saját napjait keseríti meg, de a párjáét is, és végső soron a kapcsolatukat veszélyezteti.

(WEBBeteg - Ujpál Zsófia, pszichológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.