A hebefrénia tünetei - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

A testvérem hebefréniában szenved. Többféle kórházi kezelésen is átesett, mégsincs javulás. Mit lehetne tenni? Esetleg vigyük magánrendelésre? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A hebefrénia a skizofrénia egyik altípusa. Dezorientált típusnak is hívják, mert szétesett magatartással, nem következetes beszéddel, a szituációhoz nem illő érzelmi megnyilvánulásokkal jár. A kezelés első sorban (mindenképpen szükséges) gyógyszeres terápia.

A skizofrénia - Tények és tévhitek

A schizophrenia a pszichózis egyik formája, azaz úgy károsul a gondolkodás, hogy a betegek a valóságot érzékelik rendellenesnek. A pszichózis a zavart agyi működés egyik tünete.
A skizofrénia - Tények és tévhitek >>

Ún. antipszichotikus gyógyszerekre van szükség, a pontos dózisbeállítás általában kórházi osztályos kezelést igényel, mivel lehetséges, hogy a tünetek javulása időt vesz igénybe, lehet, hogy többféle gyógyszert, illetve azok kombinációját is ki kell próbálni.

Emellett pedig figyelni kell az esetleges mellékhatásokra. A pszichoterápia (ha ilyen magánrendelésre gondolt) csupán másodlagos, a tünetek rendeződése után érdemes próbálkozni vele.

De ajánlott sokszor a családtagok számára is, akár önsegítő csoportokat is érdemes felkeresni.

Az előbbiekben részletezettek miatt nem magánorvosra, hanem pszichiátriai szakrendelésre és valószínűleg ismételt kórházi bentfekvésre lenne szükség. Javasolnám még (erről a kezelőorvos tud felvilágosítást adni) ún. "terápiás ház" megkeresését, ahol a hétköznapokat tudja tölteni a páciens, beállított terápia után.

(WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit)

Cikkajánló

A skizofrénia tünetei

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Skizofrénia
A skizofrénia a különböző szerepekben való működés lassan előrehaladó, folyamatos zavarát eredményezi - elsősorban a munkahelyen és a magánéletben. A rendszeresen megjelenő és folyamatosan súlyosbodó tünetek skizofréniára utalhatnak.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.