• A hebefrénia tünetei - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    A testvérem hebefréniában szenved. Többféle kórházi kezelésen is átesett, mégsincs javulás. Mit lehetne tenni? Esetleg vigyük magánrendelésre? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    A hebefrénia a skizofrénia egyik altípusa. Dezorientált típusnak is hívják, mert szétesett magatartással, nem következetes beszéddel, a szituációhoz nem illő érzelmi megnyilvánulásokkal jár. A kezelés első sorban (mindenképpen szükséges) gyógyszeres terápia.

    Hirdetés

      A skizofrénia - Tények és tévhitek


    A schizophrenia a pszichózis egyik formája, azaz úgy károsul a gondolkodás, hogy a betegek a valóságot érzékelik rendellenesnek. A pszichózis a zavart agyi működés egyik tünete.
    A skizofrénia - Tények és tévhitek >>

    Ún. antipszichotikus gyógyszerekre van szükség, a pontos dózisbeállítás általában kórházi osztályos kezelést igényel, mivel lehetséges, hogy a tünetek javulása időt vesz igénybe, lehet, hogy többféle gyógyszert, illetve azok kombinációját is ki kell próbálni.

    Emellett pedig figyelni kell az esetleges mellékhatásokra. A pszichoterápia (ha ilyen magánrendelésre gondolt) csupán másodlagos, a tünetek rendeződése után érdemes próbálkozni vele.

    De ajánlott sokszor a családtagok számára is, akár önsegítő csoportokat is érdemes felkeresni.

    Az előbbiekben részletezettek miatt nem magánorvosra, hanem pszichiátriai szakrendelésre és valószínűleg ismételt kórházi bentfekvésre lenne szükség. Javasolnám még (erről a kezelőorvos tud felvilágosítást adni) ún. "terápiás ház" megkeresését, ahol a hétköznapokat tudja tölteni a páciens, beállított terápia után.

    (WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit)

    Legutóbb frissült: 2011.07.16 02:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szürke hályog

    A katarakta (szürke hályog, szemlencsehomály) gyógyszerrel nem kezelhető, szemtorna és optikai eszközök sem segítenek, az egyetlen hatásos kezelés a műtét.

    A skizofrénia tünetei

    A skizofrénia a különböző szerepekben való működés lassan előrehaladó, folyamatos zavarát eredményezi - elsősorban a munkahelyen és a magánéletben. A rendszeresen megjelenő és folyamatosan súlyosbodó tünetek skizofréniára utalhatnak.

    A napszúrás tünetei, megelőzése és kezelése

    A napszúrást (insolatio) sokan csak apró kellemetlenségnek tartják, pedig komoly egészségügyi probléma lehet, akár az életet veszélyeztető állapot is kialakulhat.

    A Tourette-szindróma és tünetei

    A Tourette-szindróma tünetei legtöbbször a kívülálló számára is nyilvánvalóak: akaratlan mozgások és irányíthatatlan hangadások jellemzik a betegeket, melyeket tic-nek neveznek.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A katatónia okai és tünetei

    A katatónia viselkedésbeli, érzelmi és motoros szimptómákból álló pszichomotoros tünetegyüttes, szindróma. Katatón tünetek felléphetnek skizofrénia, depresszió, anyagcserezavarok és neurológiai betegségek mellett. Cikkünkben a katatónia okairól, tüneteiről és diagnosztizálásáról olvashat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.