"Öngyilkossággal zsarol a párom!" - A pszichiáter válasza

Szerző: WEBBeteg

Élettársammal megromlott a kapcsolatunk. Ő még lát reményt az újrakezdésre, én már nem. Van egy gyerekünk is, azzal zsarol, hogy öngyilkos lesz, ha elhagyom. Korábban volt már öngyilkossági kísérlete. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Élettársi viszonyt, házasságot szilárd alapokon lehet fenntartani. A társkapcsolatoknak biztonságot, szeretetet kell nyújtani, de mindkét fél számára egyenlő arányban, illetve az Önök esetében a gyermek számára is.

Öngyilkosság

Az öngyilkosságra készülők 75-80 százaléka beszél előtte tettéről. A meghalási szándék kifejezése egyben segélykérést is jelent. Öngyilkosság, hogyan előzhető meg?>>

Zsarolásra éppen ezért nem épülhet kapcsolat. Így úgysem lehetséges boldog együttélés, a következményes konfliktusokat, bizonytalanságot, szorongásokat a gyermek ugyanúgy megsínyli, állandó viszályban élnie nem jó.

Mivel gyermekük van, ezért úgy gondolom, gondolja át mégegyszer, lát-e megoldást helyzetükre. Esetleg érdemes párterápiát megpróbálni. A döntés előtt még megkérheti partnerét, hogy vegyen részt ő (viselkedéséből adódóan) pszichoterápián, hátha úgy más lenne a helyzet.

Ajánlott lenne a pszichoterápia

Ha úgy érzi, képtelen együtt élni tovább párjával, akkor ezt higgadt körülmények között át kellene beszélniük, ezt tegye világossá számára is, hogy csakis ilyen módon tudnak közös döntésket hozni. Gyermeket nevelni is csak jól átgondolt elhatározások alapján lehet, hiszen a szülők felelősek érte.

Párja labilis viselkedése, öngyilkossági kísérlete és fenyegetései arra utalnak, hogy pszichiátriai segítségre, esetleg kezelésre lenne szüksége. Érdemes lenne szakembert megkeresnie. Ebben segítséget nyújthat neki, ha nem utasítja el.

Ha nem fogadja el segítségét, nem hajlandó kompromisszumokra, nyugodt megbeszélésekre, nem sok egyebet tehet. Hiszen fontos az Ön lelki egészsége, mert gyermeke neveléséhez erre szüksége van. Ezt tartsa szem előtt.

Ezt is olvassa el! Mit tehetünk, ha ismerősünk öngyilkossági szándékot fontolgat?

(WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Mi áll a dadogás hátterében, s...

A hétköznapi és szakmai értelmezés szerint a dadogás alatt a beszéd folyamatosságának akadályoztatását, problémáját értjük. Vagyis, a dadogás...

A megélt magány, ami a háttérben...

Gyakran halljuk, az ember társas lény, nem magányra, egyedüllétre született. Természetes igénye, hogy másokkal is együtt lehessen, s ha teheti, ne...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.