Szexuálmedicina Ambulancia az OPAI-ban

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az országban egyedüliként található Szexuálmedicina Ambulancia a Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben. A speciális részleg olyan szexuális zavarokkal foglalkozik, mint például a korai magömlés, a merevedés zavarai, a szexuális vágy zavarai, vagy a parafília. Dr. Vizi Jánossal, az ambulancia vezetőjével beszélgettünk.

Mióta dolgozik az intézetben?

Az OPNI bezárása után néhány, nem közvetlenül a betegellátással összefüggő feladat gazdátlan maradt. Ezért elindult egy szakmai munka az Országos Pszichiátriai Központban, ahol jogi és forenzikus referensként dolgoztam. Ezt a munkát folytattam az OPAI megnyitása után is, mellette pedig hetente tartok rendelést a Szexuális Medicina Ambulancián.

Miért ezt a területet választotta?

A nyolcvanas évek végén találkoztam egy hirdetéssel, miszerint szexológus képzés indul. Arra gondoltam, hogy ez a terület akkora hiány a magyar ellátásban, hogy ennek van jövője. Jelenleg is speciális szakterületnek számít, az OPAI-ban az országban egyedüliként foglalkozunk a különböző szexuális zavarokkal OEP-támogatással.

Kollégámmal, dr. Takács Éva belgyógyásszal, diabetológussal, endokrinológussal és laborszakorvossal közösen elvégeztünk egy olyan hároméves speciális szexuális medicina képzést, amelyet az Európai Szexuális Medicina Társaság indított. Ebben a mini-teamben biztosítani tudjuk a szexuális problémák legnagyobb részének komplex megközelítését, koncentrálva a testi és lelki folyamatokra, de természetesen szükség esetén igénybe vesszük a társszakmák, elsősorban a nőgyógyászat és az urológia segítségét is.

Milyen szexuális problémákkal keresik fel önöket?

Érdekes, hogy a magánpraxisomban a nagy többség olyan szexuális zavarokkal érkezik hozzám, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő a népességben. Ilyen főként a korai magömlés, a merevedés zavarai, szexuális vágy zavarai, női orgazmus zavara, és viszonylag ritkán jön beteg úgymond különleges problémákkal vagy parafíliás (rendellenes szexuális viselkedés) esetekkel. Az OPAI-ban pedig éppen fordítva van eddig. A többség olyan különleges problémával keresi fel az ambulanciát, amelyről nem is nagyon beszélhetek, mert annyira ritka esetről van szó, hogy magára ismerne a páciens. Ezekről esetismertetés szintjén a szakirodalomban lehetne közölni cikkeket.

Hogyan kezdődik a kezelés?

Az ambulancián - országos jellegéből adódóan - felállítjuk a diagnózist, illetve javaslatot teszünk a terápiára, amely lehet gyógyszeres vagy pszichoterápiás kezelés. Országosan kapcsolatban vagyunk a különböző intézményekkel, ahonnan elirányíthatják a pácienseket az országos intézetbe. Nem minden esetben nálunk kezeljük a pácienst, hoszabb terápia esetén mi a szakmai hátteret biztosítjuk, javaslatot fogalmazunk meg, együttműködve a vidéki szakorvossal.

Előfordul, hogy tesztelik a páciensek a szakorvost, hogy vajon megérti-e, milyen problémáról van szó, illetve mennyire képes előítéletek nélkül elfogadni a néhol igen naturális történeteket. A hozzánk fordulók - bízom benne, hogy alappal - azt gondolják, hogy mi rendelkezünk a kellő szakmai tudással.

Mi a korunk "betegsége"?

A legtöbbször a cyberszexet szokás említeni. Azonban véleményem szerint nincs új a nap alatt, csak a lehetőségek bővülése következtében alakváltáson ment át ez a terület. Amikor a pályámat kezdtem, akkor prostituáltakhoz jártak kényszeresen egyesek, majd megnyitottak a kukoldák, ezzel együtt pedig megjelentek azok a páciensek, akik iszonyú nagy összegeket költöttek a peep-showra. Az internetes pornóoldalak hamar teret nyertek, ugyanis anonim módon elérhetőek, és nagyobb részt ingyenesek.

Mikortól nevezhető kórosnak a szexfüggőség?

Több szempontot kell figyelni. Kérdés, hogy mennyire megy bele az illető kockázatos magatartásokba, például felmegy egy idegen lakására, veszélyes játékokba megy bele. Vizsgálni kell azt is, hogy mennyi pénzt, időt, energiát fordít az adott tevékenységre. Ismerünk olyat, aki emiatt vesztette el a munkáját, mert munkaidőben is pornóoldalakat nézegetett. Az is fontos szempont, hogy mennyire érinti a saját normál szexuális életét, párkapcsolatát az adott tevékenység. Számtalan olyan esetünk van, hogy lecserélődik a meglévő párkapcsolata egy virtuális világra.

A hivatalos diagnosztikai rendszerből hosszas viták után végül kimaradt a hiperszexualitás zavar, viszont ilyen betegek léteznek. Minden orvosnak saját magának kell eldöntenie, hogy hol húzza meg a határvonalat, meddig nevezhető normálisnak az adott tevékenyég.

Ezek rendkívül nehéz esetek, igen gyakran szövődnek más függőségekkel, például szerhasználattal (drog, alkohol). Amíg nem kezeltük az alkohol- vagy kábítószerfüggőséget, addig nem kezdjük el kezelni a szexuális problémát. A terápia elején kritérium a pornóoldalak nézegetésének teljes tilalma.

Mennyire jellemző a nőkre ez a probléma?

Kétségkívül a férfiak vannak többségben, de - még ha kisebb mértékben is - a nőknél is jelentkezik hasonló probléma. Annyiban van könnyebb helyzetben a nő, hogy ő egy többórás pornóoldal nézegetés után még képes lehet a normál szexuális életre, míg a férfiak az ismételt önkielégítések után már kimeríthetik a szexuális kapacitásukat. A hiperszexualitásnak vannak kényszeres vonásai is, ha ezek elég kifejezettek, akkor szintén megnehezítik a szexuális életet. Például ha a személy beszűkül speciális fizikai adottságokkal rendelkező partnerekre, bizonyos meghatározott aktivitásokra, akkor annál nehezebben tud szexuális kapcsolatra lépni reális partnerrel, minél távolabb állnak ezek a speciális, rögzült igények a mindennapi körülményektől.

Dr. Vizi János

1985-ben végzett a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán. Előbb pszichiáter szakorvosi, majd klinikai farmakológus, ezt követően pedig igazságügyi pszichiáter szakorvosi vizsgát tett. Orvosi praxisát az OPNI-ban kezdte, majd a Péterfy (Korányi) Kórház Krízisosztályán folytatta. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében orvosi-kommunikációt oktatott. Közben elkezdte magánpraxisát, ahol a szorongásos és kedélybetegségek, alvászavarok mellett szexuális funkciózavarok komplex kezelésével foglalkozik. 2003-ban jogi diplomát szerzett az ELTE-n. Az indulástól részt vesz a Nyírő Gyula Kórház-OPNI munkájában, mint a Jogi és Forenzikus Osztály vezetője, illetve a Szexuális Medicina Ambulancia vezetője.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.