Jónak lenni jó! - Vakok javára gyűjt idén a közmédia jótékonysági programja

MTI
megjelent: 2022.10.16.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) a közmédia tizenegyedik Jónak lenni jó! jótékonysági programjának kedvezményezettje - jelentették be Budapesten szombaton, a látássérült emberek, a fehér bot nemzetközi napján.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója azt mondta, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben folyamatos fejlődésen ment keresztül a kezdeményezés, egyre bővülő műsorkínálattal próbáltak mindig segíteni a partnereiknek. Rendkívül sokan adományoznak, a határokon túlról is - jegyezte meg.

Szavai szerint a Jónak lenni jó! egy gyújtópont, amely kiváltja az emberekből a karitatív tevékenységet.

A kezdeményezéssel kapcsolatos fő műsor december 18-án lesz, de nem csupán ezen az egy napon foglalkoznak majd a témával. Már most készülnek beharangozók, tudósítások, beszélgetések, hogy a Jónak lenni jó! "ne csak egy őrláng legyen az évben, hanem egy világítótorony" - fogalmazott Papp Dániel.

Nagy örömnek nevezte, hogy idén a vakoknak és a gyengénlátóknak tudnak segíteni. Már most látszik, hogy hatalmas az összefogás - jegyezte meg.

Papp Dániel azt mondta, hogy jól bevált csapat dolgozik a műsorfolyamon.

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Jónak lenni jó! kampányát bejelentő sajtóeseményen azt hangoztatta, hogy a közmédiának mindig kiemelten fontos volt az olyan típusú közéleti szerepvállalás, mint amilyet a kezdeményezés képvisel. Mindig is komoly jelentőséget tulajdonítottak a hasonló programoknak - tette hozzá.

Felidézte, hogy egy éve még Áder János akkori köztársasági elnök mellett dolgozott. Akkor a Jónak lenni jó! a Regőczi Alapítványt támogatta, amelyet a koronavírus-járvány árváinak segítésére hoztak létre Áder János és felesége kezdeményezésére. A szervezetnek soha nem látott mértékű adományt, több mint 345 millió forintot gyűjtött össze a közmédia. Altorjai Anita azt mondta, hogy akkora összefogást, önzetlenséget ritkán tapasztalt.

Közölte, hogy az MVGYOSZ-t több mint száz éve alapították. A szövetség az év minden napján kiemelt figyelmet fordít a vakok, gyengénlátók érdekeinek képviseletére - fűzte hozzá.

Altorjai Anita azt mondta: remélik, hogy idén is sikeres lesz a Jónak lenni jó! akció.

Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke közölte, hogy a 13600-as telefonszám 96-os mellékének hívásával küldhető a szövetségnek adomány, amelyet a látássérült emberek életminőségének javítására fordítanak.

Azt mondta, nagy öröm, hogy a közmédia a látássérült emberek támogatására összpontosít, segíti a beilleszkedésüket. Hozzátette: hisz a sokszínű társadalomban, az együttélésben, ahhoz azonban, hogy ez jól alakuljon, érdemi párbeszédet kell folytatni. Ezt koordinálja az MVGYOSZ, amelynek fő feladata az érdekképviselet és különböző szolgáltatások nyújtása - emelte ki Nagy Sándor.

A szövetség elnöke megjegyezte, hogy figyelnek a látássérült emberek problémáira, és közvetítik azokat a kormány, az önkormányzatok és különböző szolgáltatók felé.

Azért, hogy az érintettek minél önállóbbak legyenek, az MVGYOSZ különböző szolgáltatásokat működtet. Nagy Sándor ezek között említette a tankönyvellátást, fehér botok és beszélő eszközök forgalmazását, vakvezető kutyák kiképzését Csepelen. Fontos továbbá a Távszem: az okostelefonos alkalmazással egy látó a kamerakép alapján minden információt megad a támogatást kérő látássérült embereknek a környezetéről. Balatonbogláron pedig az MVGYOSZ üdülőt üzemeltet, amely azonban már komoly felújításra szorul - sorolta a szövetség elnöke.

Nagy Sándor megköszönte a közmédiának, hogy a "pártjukat fogja".

Siklósi Beatrix, a Jónak lenni jó! projektvezetője, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója azt mondta, hogy az adományvonalon 500 forintos támogatást lehet adni, további felajánlásokat pedig a [email protected] címen várnak, ahol kérdéseket is fogadnak. Kiemelte, hogy kiváló művészeket, sportolókat sokszor már meg sem kell szólítaniuk, mert az érintettek maguktól jelentkeznek támogatónak. Nagyon várják őket idén is - hangsúlyozta, a cégeket, intézményeket is adományozásra biztatva.

Bár a pénz fontos, nem ez minden - mondta Siklósi Beatrix, lényegesnek nevezve az ismeretterjesztést. A közmédia kötelessége, hogy felhívja a figyelmet társadalmi problémákra - hangoztatta.

A látássérült emberek nem szeretnének mindig másokra támaszkodni. A közmédia a kiszolgáltatottság érzését is csökkenteni akarja - közölte a projektvezető.

Kiemelte, hogy a Jónak lenni jó! idején nagy az összefogás, az emberek félreteszik az ellentéteiket.

A jótékonysági programmal kapcsolatos híreket, felajánlásokat a mediaklikk.hu/jonaklennijo oldalon lehet olvasni - közölte Siklósi Beatrix.

A látássérült emberek, a fehér bot nemzetközi napját október 15-én tartják. Az ENSZ 1969-ben döntött a megrendezéséről, a cél a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

Hogyan látnak a látássérültek?

A látássérültek rehabilitációjának része: a látó emberek részéről kialakított elfogadás, megfelelő segítségnyújtás. Mindenki kapcsolatba...

Vak beteg az orvosnál: kommunikáció, empátia, apró praktikák

Bemegy a vak az orvosi rendelőbe. Nos, nem egy viccet fogok elmesélni. A téma komoly, bár természetesnek kellene kezelni, mint ahogy a WEBBeteg által...

"Aki vak, az nem hülye és nem is fertőző!"

A debreceni Rózsa Dezső születése óta küzd látásproblémákkal, egy ideig még látott, de néhány éve már fehér bottal közlekedik. Kevés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.