Vigyázzunk az ünnepi lakomával: aranyerünk lehet tőle

Szponzorált tartalom
megjelent:

A karácsonyi ünnepek alatt hagyományosan gazdag, zsíros ételek kerülnek az asztalra, amelyek ráadásul jellemzően magas kalóriatartalmúak. Ez nagy megterhelést jelent az emésztőrendszer számára, és akár problémákat is okozhat: az aranyeres tünetek például nagyon gyakoriak ebben az időszakban. (x)

Az aranyér gyakori, mégis sokszor elhanyagolt egészségügyi probléma, amely szorosan összefügg a táplálkozási szokásokkal, különösen a karácsonyi időszakban. Ilyenkor ugyanis az emberek hajlamosak több és nehezebben emészthető ételt fogyasztani. Ezek az ünnepi fogások – mint például a zsíros húsok, sütemények, magas cukortartalmú finomságok és az alkohol – csökkenthetik a bélmozgást, ami székrekedéshez vezethet. Ehhez az is hozzájárul, hogy ünnepek idején még a szokásosnál is kevesebbet mozgunk, ami tovább lassítja a bélműködést és a keringést.

Az aranyér összefügg a táplálkozással

Az aranyérbetegség a végbél alsó szakaszán található érrendszer kitüremkedése, amely vénás pangással, kisebb-nagyobb mértékű fájdalommal, gyulladással járhat. Ennek oka gyakran a székrekedés, amely nemcsak kellemetlen, de hosszú távon az emésztőrendszer egészségére is káros. Ha ugyanis a bélműködés lelassul, megnövekedik a végbélnyílás közelében lévő erekre nehezedő nyomás, emiatt pedig könnyen megduzzadhat az úgynevezett aranyér, kijöhetnek, láthatóvá, tapinthatóvá válhatnak, begyulladhatnak az aranyeres csomók. Az aranyérbetegség korai tünetei közé tartozik ezen kívül még a végbél környékének viszketése, égő érzése, az enyhe vérzés, és élénkpiros vércsík is megjelenhet a WC-papíron.

Az aranyér korai kezelése elengedhetetlen

Ezeknek a tüneteknek a felfedezésekor azonnali kezelés javasolt, hiszen a betegség 3-4. fázisában a csomók már érzékennyé, fájdalmassá is válhatnak, és a vérzés állandósulhat, ami súlyos esetben akár vérszegénységhez is vezethet. A megduzzadt, érzékeny külső csomók ráadásul könnyen megsérülhetnek, és a felszínükön keletkező sebekbe bejutó baktériumok miatt fertőzések alakulhatnak ki. Az aranyér késői stádiumában már csak műtéttel orvosolható a baj, viszont, ha időben megkezdjük a kezelést, ez nagy eséllyel elkerülhető.

A Proktis-M enyhíti az aranyér korai tüneteit

Proktis-M kenőcsA korai aranyeres tünetek kezelésében segít a Proktis-M kúp és a Proktis-M plus kenőcs, amelyek kifejezetten aranyeres panaszok enyhítésére szolgáló készítmények. A micellákba „csomagolt” hialuronsavnak és a gyógynövényi összetevőknek köszönhetően használatukkal erősíthető a meglazult szövetek tónusa, hidratáltsága és tápanyagellátása, ami csökkenti a gyulladást, felgyorsítja a regenerációt és enyhíti a kellemetlen tüneteket. Ennek a különleges technológiának köszönhetően a Proktis-M egyenesen a beteg sejtekhez juttatja a segítséget. A Proktis-M termékcsalád a korai stádiumú aranyeres panaszok enyhítésére javasolt, és a készítmények vény nélkül kaphatók a patikákban. Emellett természetesen életmódbeli változtatások is szükségesek ahhoz, hogy meggyógyítsuk az aranyeret: ez magában foglalja a rostban gazdag étrendet, a bőséges folyadékfogyasztást, amellyel a székrekedés megszüntethető.

A karácsony ne az aranyérről szóljon!

Ugyanakkor fontos tudatosítani azt is, hogy mint minden betegség esetében, az aranyeres panaszoknál is a megelőzés a legfontosabb. Éppen ezért javasoljuk, hogy a karácsonyi időszakban is figyeljünk oda az „aranyérbarát” étkezésre, és a rendszeres testmozgást se hanyagoljuk el. Egy kis tudatossággal könnyen el tudjuk érni azt, hogy a karácsonyi lakomáknak ne legyen böjtje, és ne csak a lelkünk, de a testünk is kipihenten, egészségesen várja az új évet.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

Az aranyér típusai és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Aranyér
Az aranyér kellemetlen beszédtéma, ám nagyon gyakori betegség. Milyen tünetek esetén kell aranyérre gondolni? Milyen típusai vannak, és mit lehet tenni az aranyér ellen?
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.