• Dr. Gali Ida: a legnagyobb díj a betegek szeretete!

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Ő a legnépszerűbb orvos városunkban, Csongrádon. Nem csak a gyermekek, a felnőttek is megszerették. Ő gyermekkorom doktor nénije. Munkáját rendkívüli elhivatottsággal, odaadóan és lelkiismeretesen végzi. Ilyen és még számos elismerő mondat olvasható dr. Gali Ida gyermek háziorvosról Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat honlapján.

    Újra elindult Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!
    Ajánlásait 2018. május 10-ig küldheti be háziorvosáról, valamint a vele dolgozó nővérről!

    ÍRJON ÖN IS KEDVENC ORVOSÁRÓL!

    Az elmúlt években, hét esztendő alatt, több mint 1400 hazai és határon túli remek háziorvos és legalább ennyi nővér élvezhette páciensei és tágabb környezete elismerését, vehetett részt a nemes versengésben. Közülük száznegyvenen kapták meg „Az év praxisa a Kárpát-medencében” kitüntető elismerést. Ez a szám most újabb 20 praxissal gyarapodik. E nemes versenyben Csongrád városából dr. Gali Ida házi gyermekorvos 33 ajánlással és 25 ezer szavazattal a második helyen végzett. A doktornővel csongrádi rendelőjében beszélgettünk.

    Hirdetés

    Honnan indult a pályája? Miért éppen a háziorvoslást választotta?

    A Tiszazug kis falujában születtem, Csépán, amit körülvesz a Tisza és Körös vonulata. Nagyon jó gyermekkorom volt, jó szüleim voltak, megtanítottak a szeretetre, emberségre, becsületre, őszinteségre, magyarságra, arra, hogy minden emberben Isten fiát lássam. Mindig legyél önmagad! – mondta édesanyám. Azt hiszem, ezt a hitelességet, egyszerűséget, empátiát szeretik bennem a betegek a szakmaiságon kívül.

    1969-ben érettségiztem a Horváth Mihály Gimnáziumban, Szentesen, és 18 évesen fogalmam sem volt, hogy mi szeretnék lenni. Egy vesekő által kórházba kerültem, ahol az orvosom szimpatikus viselkedése, valamint orvostanhallgató szobatársam jelenléte megadta az indíttatást, hogy beadjam jelentkezésemet a Szegedi Orvostudományi Egyetemre. Idestova 41 éve vagyok a pályán.

    Ars poétikám a Szeretethimnuszból:
    „A szeretet soha el nem múlik.”

    (Pál 1. Levele a Korintusiakhoz 13, 4-8.)

    1976-ban végeztem a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, majd 4 évig az orosházi kórház gyermekosztályán dolgoztam. A viharsarokban nem volt orvos, és én az év 365 napjából 340-et ügyeltem, fiatal voltam és fáradhatatlan. Vittem magammal az orvosi lexikonokat, áttanulmányoztam mindent a lórúgástól kezdve a szívinfarktusig, hogy mindenre felkészüljek.

    Miért választotta Csongrád városát?

    A csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsga után Csongrádra kerültem. Ide jöttem férjhez, itt születtek a fiaim, az élet csodái. Lehet így fogalmazni, mivel 10 professzor azt mondta, hogy sosem lehet gyermekem. Hála Istennek ez nem így lett, mert 4 műtét után, egy negyed petefészekkel lett két fiam, akik a legnagyobb értékeim. Most már van egy unokám is, Izabella, aki első osztályos, és nagyon huncut, ügyes, igazi tiszta lélek. A munkám és ők, akikért érdemes élni. A férjem még 1999-ben meghalt, így egyedül neveltem két kamasz fiamat, de sosem éreztem magányosnak magam, mert a jó Isten mindig gondoskodott feladatról.

    Mióta dolgozik együtt kollégájával?

    Irmuska, az asszisztensem 21 éve a jobb kezem, nélküle nem kaptam volna meg a díjat sem. Csodálatos kolléganő, úgy gondolom, kevés olyan ügyes és gyors munkaerő van, mint Irmuska.

    Számos feladat vár önökre...

    A gyermekorvosi ellátás és a tanácsadás mellett hétfőnként az iskolaorvosi szolgálat keretében szűrővizsgálatokat, védőoltásokat szervezünk. Szerda délelőtt Csanytelekre utazom, ahol mozgó szakorvosi rendelés működik.

    Mi jellemzi a praxisát?

    Elmaradott körzet a miénk, de a legnagyobb probléma – ami sajnos országos –, hogy nem jut idő a gyermekekre, hiányzik a szeretet, a törődés. A szülők a gyors gyógyulás reményében hozzák el hozzánk a gyermekeiket, de nem minden esetben jelent megoldást az antibiotikum használata. Indokolatlanul nem írjuk fel. Idő kell, törődés, forró tea, pihenés, vitaminpótlás. Azt a példát, amit én hoztam otthonról, a szüleimtől, továbbadom, de kérdés, hogy mennyire nyitott, fogékony rá a mai szülő. Szomorú, hogy kifogyni látszik a családokból a jóérzés, hiányzik a tűzhely melege.

    Mint háziorvos taníthatja, alakíthatja a fiatalokat, a szülőket. Fogékonyak rá?

    Úgy gondolom, nem lehet beleavatkozni az életükbe, a nevelési módszerükbe, de nyilván meg lehet nekik mutatni a megfelelő utat, ha erre nyitottak.

    Minden szülő más és más. Van olyan 30 éves anyuka, aki nehezen éli meg az anyaságát, ezért vannak problémái a gyermekneveléssel, de van olyan 20 éves lány, aki ösztönből csinál mindent.

      Miként élték meg Az év praxisa pályázat heteit, eredményét?

    2017 márciusában volt a térdműtétem, amikor beneveztek a betegeim „Az év praxisa pályázatra”. Amikor erről értesültem, nagyon meghatódtam, megörültem a betegek
    bizalmának és szeretetének. Ezt a nagy összefogást, amit értem és kolléganőmért tettek ajánlásaikkal és szavazataikkal, nem lehet elfelejteni, amit nagyon köszönök!
    Ez az év az elismeréseket jellemzi, ugyanis Semmelweis-díjat is kaptak...

    Igen, közösen a kolléganőmmel adta át a város a Semmelweis napon, Semmelweis Ignác születésnapján.

    Ilyenkor visszatekint, elszámol az ember?

    A történetekkel, az elismeréssel akkora megerősítést adtak a betegeim a szürke hétköznapokban, hogy amit csinálok, jól csinálom, és menjek tovább a krisztusi úton.

    Hidd el, ahol van, ott kell lennie

    „Más így olvasni a történeteket, mintha személyesen mesélnék el. Hitelesen leírták, mi történt velük, miként élték át a betegségüket. Nagyon meghatódtam a történeteken. Szeretném beköttetni ezeket a történeteket, hogy mindig ott legyen a közelemben. Bevallom, nemcsak ezt a 33 ajánlást olvastam el, hanem az összeset. Kíváncsi voltam a kollégákéra is.”

    Ezzel a szép Prohászka Ottokár idézettel kívánok jó egészséget és kegyelmet Mindenki életére:

    Kő az úton

    Gondolod, kerül életed útjába
    Egyetlen gátló kő is hiába?
    Lehet otromba, lehet kicsike,
    Hidd el, ahol van, ott kell lennie.
    De nem azért, hogy visszatartson téged
    S lohassza kedved, merészséged.
    Jóságos kéz utadba azért tette,
    Hogy te megállj mellette.
    Nézd meg a követ, aztán kezdj el
    Beszélgetni róla Isteneddel.
    Őt kérdezd meg, milyen üzenetet
    Küld azzal az akadállyal neked.
    S ha lelked az Istennel találkozott,
    Utadba minden kő áldást hozott.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    T. A., újságíró; Kép forrása: dr. Gali Ida,
    Az év praxisa a Kárpát-medencében

    Módosítva: 2018.01.03 16:04, Megjelenés: 2018.01.03 16:04
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Szemrángás

    Szemrángás

    Dr. Kerekes Éva

    A tic alatt szemhunyorítást, arcrángást, szemöldökemelést értünk. Mi okozhatja?

    Nem lát élesen?

    Nem lát élesen?

    Dr. Árvay Anita

    Unja már a szemüveget és a kontaktlencsét? Megoldás lehet a lézeres szemműtét! (x)

    Dr. Csullag Zsolt háziorvos: az alapellátás az első lépcsőfok, itt sok minden eldől!

    Első helyezést ért el a györei háziorvosi rendelő Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázaton hazai kategóriában. Dr. Csullag Zsolt 2011. szeptember elseje óta állandó háziorvosa a Tolna megyei településnek, asszisztensével öt éve dolgoznak együtt. Azt mondja, nagyon fontos az orvos-beteg kapcsolat és kommunikáció.

    Dr. Kovács György Zoltán: a Teljesség az új kulcsszó!

    Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat diplomája az ékköve mindegyiknek, ahogyan Dr. Kovács György Zoltán fogalmazza: az összes elismerés betetőzése. A nyugdíjas háziorvos Körösladány Díszpolgára, több helyi és országos kitüntetés birtokosa.

    Dr. Kormány Zsolt: az elismerés az összes háziorvosi praxisnak szól

    A Gubacsi lakótelep egy külön kis világ, alig 8oo fő lakja. A családok háziorvosa, dr. Kormány Zsolt 37 éve dolgozik itt. Közel 15oo betege van, nem csak innen, hanem a környező területekről, sőt vidékről is.

    Dr. Hasitz Ágnes: nem bántam meg, hogy a klinikum helyett a háziorvoslást választottam

    Szentendre belvárosában, a Bükkös-patak partjánál található dr. Hasitz Ágnes háziorvosi rendelője, ahová kiemelkedő számú beteg jár, összesen közel háromezer. Fontos számára a prevenció, a betegek egészségének megőrzése. Ezt kommunikálja személyesen, saját internetes oldalán, valamint a havonta megrendezett előadásokon is.

    Dr. Ávéd János: különleges és egyben felelősségteljes életforma a háziorvosi hivatás

    Ritkaságszámba menő, izgalmas orvostörténeti gyűjteményt gondoz, büszkén mutatja veterán autóit Mindszent megbecsült háziorvosa, akinek az édesapja is ebben a városban dolgozott mint a családok orvosa. Különleges történet.

    Dr. Székely Annamária: bizalmi kérdés a családok orvosának lenni

    Több mint 10 éve miskolci praxisában háziorvos, ahová nem csak komlóstetői betegek járnak. Oktat rezidenseket és negyedéves hallgatóknak, szigorlóknak tart gyakorlatot, közben pedig közösséget épít, gondoz: nyugdíjas orvosoknak és kamarai tagoknak szervez programokat. Az Év praxisa a Kárpát-medencében díj harmadik helyezettje 33 jelöléssel dr. Székely Annamária.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA