• A Kenézy-díjas szülésznő

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Nem kérdés, miért választotta a szülészetet munkahelyéül. Részt venni egy gyermek világra jötténél nincs csodálatosabb dolog. A Kenézy-díjas Homonyik Józsefné szülésznőt kérdeztük.

    Hirdetés

    A Semmelweis-nap a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe, ezen a napon köszönik meg a dolgozóknak egész éves kitartó, lelkiismeretes munkájukat. Kenézy-díjat kapott a Semmelweis-nap alkalmából Homonyik Józsefné, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály szülésznője.

    Milyen út vezet odáig, hogy szülésznő lesz egy ápolónő?

    Táplálkozás és várandósgondozás: kulcspozícióban a védőnők

    2014. július 1-től a háziorvos utalja be a kismamát a szükséges vizsgálatokra. Táplálkozás és várandósgondozás: kulcspozícióban a védőnők>>

    A gimnáziumi tanulmányaim után jelentkeztem a Kenézy kórházba, ahol elvégeztem egy ápoló asszisztens képzést. A két éves gyakorlat alatt több osztályon is voltam, így a szülészeten is. Ez a terület tetszett meg, már akkor tudtam, hogy nehéz, de szép hivatás lesz. Itt maradtam és továbbtanultam szülésznőnek. 1989 óta dolgozom a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályon, jelenleg mint szülésznő.

    Miben más a szülésznő és az ápoló feladata?

    Szülésznői feladatokat látunk el a szülőszobán, levezetjük a szülést is, együttműködve az orvossal. Van, amikor éppen az orvos segít nekünk. Osztályon, így a nőgyógyászaton ápolói feladatok vannak. Általában egy-két évig dolgozunk egy adott osztályon, majd a szülészetre kerülünk. Mindenki, mindenhol dolgozik.

    Számon tartja, hogy hány szülésen van túl?

    Egy saját gyermekem van (mosolyog), egyébként nem tudnám megmondani, képtelenség lenne összeszámolni.

    Több mint 100?

    Igen. Egyébként ha már a saját szülést is szóba hoztam, úgy gondolom, hogy sokban segíti a szülésznő munkáját, ha ő is világra hozott egy gyermeket. Megváltozik a viszonyulása a szülő nőhöz, jobban átérzi a fájdalmát.

    Szerteágazó feladat

    A szülésznő gondozza és ápolja a terheseket, a szülő nőket, a gyermekágyasokat, az újszülötteket, illetve a nőgyógyászati osztály betegeit.

     

    • A terhesség ideje alatt figyelemmel kíséri az anya egészségi állapotát és a magzat fejlődését.
    • A vajúdót előkészíti a szülésre.
    • Az orvossal együttműködve levezeti a szülést.
    • Folyamatosan figyeli a szülés menetét, különböző vizsgálatokat (pl. ultrahang, vérnyomás) végez.
    • A szülés után ellátja az újszülöttet és az anyát.
    • A nőgyógyászati osztályon a munkája hasonlít az ápoló munkájához.
    Segítség a pályaválasztásnál: E-pálya

    Milyen Kenézy-díjasnak lenni?

    Mindennap elismerik az ember munkáját, de így, hogy még egy díjat is kaptam, örök emlék marad. Ez az első ilyen elismerésem. Szem előtt van a plakett, keretet kap, hogy mindig lássam.

    Mindenki megérdemelné egyszer ezt a díjat az egészségügyben dolgozók közül. Nekem óriási erőt ad, hogy tovább tegyem a dolgomat, ezt az igen összetett feladatot: megfelelni a betegeknek, a kollégáknak, a vezetőségnek, nem beszélve arról, hogy otthon is helyt kell állni.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Miniszteri elismerések 

    Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter Semmelweis-nap alkalmából kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Ötvös Elvirának, az Ápolási Osztály osztályvezető főnővérének, valamint Batthyány-Strattmann László-díjat kapott dr. Bedő Zoltán járóbeteg-szakellátásért felelős orvos-igazgató-helyettes. A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet munkatársai július 2-án vehettek át az elismeréseket az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

    Forrás: Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet

     

    Módosítva: 2014.07.07 21:41, Megjelenés: 2014.07.07 21:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfi nemi szervek

    Férfi nemi szervek

    Cs. K., fordító

    Ha elváltozást észlel, mielőbb forduljon orvoshoz a diagnózis és kezelés érdekében!

    A neuropátia szűrése

    A neuropátia szűrése

    Prof. Dr. Barkai László

    Fontos a korai felismerés! A szűrés a cukorbeteggondozás elkerülhetetlen eleme.

    Addig csinálom, ameddig a kezem, a lábam és a fejem bírja

    Nikolits Ilona nemrég azzal a szalagcímmel került az újságba, hogy 79 évesen is gyógyít a budai háziorvos. A doktornő Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázaton hazai toplistás volt betegei beszámolói és ajánlásai alapján. A fiatalon atomfizikusnak készülő lány édesanyja betegsége miatt változtatott pályát. Később kutatási ambícióit feladva háziorvos lett, amiben megtalálta élete értelmét. Akármilyen nehéz volt az életem, a lelki békém akkor is mindig megvolt. Életét második férje, fia és unokája teszi teljessé.

    Nagy Anna: Az egyedülálló szülőkre irányulhatna végre a világ figyelme

    Az egyszülős családokat érintő kérdésekkel, napi problémáikkal, megsegítésük lehetőségeivel sajnos csak érintőlegesen foglalkoznak az ezért létrejött és felelős országos és megyei hivatalokban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA