A cervikális diszplázia természetes módszerekkel történő kezelése

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya megjelent:

A cervikális diszplázia a méhnyakrákot megelőző állapotot jelenti, melynek hagyományos kezelésénél a cél az abnormális sejtek és a vírust tartalmazó felső nyálkahártyaréteg eltávolítása. Ez a diszplázia mértékétől függően történhet kryoterápiával, lézer terápiával, hideg késes kúpkimetszéssel vagy LEEP kacskonizációval.

A vírus a szervezetben van, és ezek a hagyományos kezelési módszerek nem az egész testet kezelik, és nem támogatják az immunrendszert. Ráadásul mellékhatásukként nehéz lehet a későbbi teherbeesés illetve szülés.

A cervikális diszplázia kezelését elősegítő tényezők

A természetes kezelési módszerek célja a betegséget kiváltó ok kezelése. Ehhez az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

 • Fontos a biztonságos szex gyakorlása, mely csökkenti a HPV és egyéb nemi betegségek átvitelét.
 • A dohányzás növeli a fertőzés időtartamát a magas kockázatú HPV esetén, illetve gyengíti az immunrendszert, ezért a leszokás fontos része a cervikális diszplázia kezelésének.
 • Az alultápláltság szintén összefüggésben van a méhnyakrákkal, a folsav és B12 hiány is összefüggésbe hozható a megnövekedett számú HPV fertőzéssel, ezért fontos a megfelelő étrendi tanácsok betartása.

Bővebben A HPV fertőzés tüneteiről

Az immunrendszer támogatása

Gyakran, mikor a méhnyakrák szűrés eredménye normál citológia HPV jelenléttel, vagy enyhe diszplázia, a hagyományos orvoslás tanácsa szerint várni kell 3-6 hónapot a vizsgálat megismétléséig. Ugyanakkor már ebben az esetben is érdemes támogatni az immunrendszert a HPV legyőzésére, a kis fokú cervikális sejtrendellenesség visszafordítására. A leghatékonyabb segítséget ebben a következő étrend-kiegészítők nyújtják:

Folsav (B9-vitamin)

A folsav fontos szerepet játszik a DNS szintézisében, így segíthet a méhnyak kóros változásainak megelőzésében. Több tanulmány is bizonyítja, hogy az alacsony szérum folát szint összefüggésbe hozható a méhnyakdiszpláziával, különösen a HPV 16 és 18 esetén, míg a vér magas folsavszintje a CIN I megelőzéséhez kapcsolható. A folsavpótlással történő enyhe méhnyakdiszplázia javulásra szintén több bizonyíték is van, noha önmagában a súlyos diszpláziát nem fordítja vissza.

Mivel a szervezet folsav szintje a fogamzásgátló tabletta hatására csökken, az ezt használó nők számára fokozottan ajánlott a rendszeres folsavpótlás! Figyeljen azonban arra, hogy ne lépje túl az ajánlott mennyiséget, mivel egyes szakértők szerint a hosszú ideig tartó magas folsavbevitel (8-12 mg) fokozza egyes betegségek kialakulásának kockázatát!

Ajánlott napi bevitel 5-10 mg három hónapig, majd napi 2.5 mg

Indol-3-karbinol

Az indol-3-karbinol (I3C) a keresztesvirágú növényekben, így például a káposztában, brokkoliban, kelbimbóban, karfiolban, kelkáposztában található. Tanulmányok bizonyítják, hogy az I3Cpotenciálisan véd számos gyakori ráktípus ellen, illetve kezeli azokat, különösen az ösztrogénnel kapcsolatosakat. Egy placebo-kontrollált vizsgálatban 30 olyan beteget vizsgáltak, akiknek biopsziával igazolt CIN II-III eredményük volt, és 12 héten keresztül placebót, vagy napi 200 illetve 400mg I3C-t kaptak. A placebo csoport 10 tagjából egyiknél sem figyeltek meg teljes regressziót, míg a 200mg I3C-t szedők 8 fős csoportjából 4, a 400mg-ot szedők közül 9-ből 4 főnél figyeltek meg teljes regressziót. Az I3C könnyen beszerezhető vény nélküli készítmény, de napi 4-5 adag keresztesvirágú zöldség fogyasztásával is hozzájuthat a napi ajánlott mennyiséghez.

Mivel az indol-3-karbinol egyes gyógyszerekkel (különösen a hormontartalmú gyógyszerekkel) kölcsönhatásba léphet, kérdezze meg orvosát, hogy biztonságos-e az alkalmazása az Ön számára!

Ajánlott napi bevitel 200-400 mg

Hogyan ismerhető fel a cervikális diszplázia?

A cervikális diszplázia nem okoz jellemző tünetet vagy panaszt, ezért is fontos a korai diagnózis és kezelés érdekében a rendszeres rákszűrésen való részvétel! A leggyakrabban előforduló tünetek a következők:

 • nemi szemölcsök
 • abnormális vérzés
 • nemi aktus utáni pecsételő vérzés
 • hüvelyfolyás
 • derékfájdalom
Bővebben Cervikális diszplázia: a méhnyakrák előjele

Antioxidánsok

Az antioxidánsok rákmegelőző hatásukról ismertek. Kutatások bizonyítják a kapcsolatot az antioxidáns szint és a CIN valamint méhnyakrák között. Egy vizsgálatban biopsziával igazolt CIN-ban szenvedő és méhnyakrákos betegeknél vizsgálták a vér Q10 koenzim és E-vitamin szintjét, míg a kontroll csoport tagjai normál PAP kenettel rendelkeztek. Az eredmények azt mutatták, hogy a Q10 koenzim és E-vitamin szint szignifikánsan alacsonyabb volt azoknál a betegeknél, akiknél CIN-t és méhnyakrákot diagnosztizáltak a kontrollcsoport eredményeihez képest. Ezek a megállapítások azt sugallják, hogy eme két antioxidáns alacsony szintje szerepet játszhat a cervikális diszplázia patogenezisében.

Béta-karotin – A-vitaminná alakul a szervezetben és antioxidáns hatásokkal bír. A magas béta-karotin szint összefüggésbe hozható a HPV gyorsabb kiürülésével a szervezetből. Kutatások szerint a béta-karotin hiányban szenvedő nők esetén nagyobb a kóros méhnyak elváltozások kockázata. A béta-karotin vízben oldódik, és nem válik mérgezővé a szervezetben, de kölcsönhatásba léphet egyes sztatin gyógyszerekkel! A legjobb, ha az A-vitamint és béta-karotint együtt használja a cervikális diszplázia kezelésére.

Ajánlott napi bevitel 20 000 iu

B-vitamin komplex – A B-vitaminok alacsony szintje szorosan kapcsolódik a cervikális diszpláziához és a méhnyakrákhoz. A B-vitaminok alapvető szerepet játszanak a máj ösztrgén metabolizáló képességében. Az alacsony B-vitamin szint túlzott ösztrogénszintet okozhat. A B-vitaminok szükségesek az általános egészséghez és a betegségekkel szembeni ellenálló-képességhez.

Ajánlott napi bevitel 100mg

A B-komplex mellett extra B6 (napi 25-50mg) és B12 (napi 800-1000 mcg) szedése is fontos a megfelelő sejtképződéshez és a folsav felszívódás segítéséhez.

C-vitamin – A C-vitamin kiváló antioxidáns, mely erősíti az immunrendszert, és bizonyítottan rákellenes hatású. Ismert tény, hogy a cervikális diszpláziától szenvedő nők vérében alacsony a C-vitamin szint. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a nagy mennyiségű C-vitamin bevitel csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát.

Ajánlott napi bevitel 1000 mg

E-vitamin – Szabályozza a sejtreplikációt, így megakadályozza a túlzott sejtburjánzást, valamint segíti az oxigén eljutását a sejtekhez.

Ajánlott napi bevitel 200-400 iu

Szelén – A méhnyak diszpláziában szenvedők szervezetében jelentősen alacsonyabb a szelénszint. A szelén fontos antioxidáns, mely fokozza az immunrendszer működését és segít a sejteket határoló membrán állagmegóvásában, ám fogyasztását nem szabad túlzásba vinni!

Ajánlott napi bevitel 200 mcg

CinkFontos szerepe van az immunrendszer egészséges működésében, illetve a szervezet túlzott réz szintjének kiegyenlítésében. A réz szintje gyakran magas az emelkedett ösztrogén szint miatt a méhnyak rendellenességben szenvedő nőknél.

Ajánlott napi bevitel 30 mg

Omega-3 zsírsavakAz omega-3 zsírsavak segítenek a gyulladások csökkentésében, ezáltal az általános egészség megőrzésében. Ugyanakkor fontos tudni, hogy fokozhatják a vérzés kockázatát, különösen, ha olyan vérhígítót szed (warfarin, clopidogrel vagy aszpirin).

Zöldtea kivonat

Az Epigallocatechin-3-gallát (EGCG) standarizált kivonata a zöldteának. Ismert, hogy gátolják az epidermális növekedési faktor receptort, mely szükséges a cervikális sejt növekedéshez.

Egy kutatásban 51 HPV-vel fertőzött nőt osztottak 4 csoportba, akiket egy 39 fős kontrollcsoporttal hasonlítottak össze. 27 betegnél zöldtea kenőcsöt alkalmaztak helyileg, hetente kétszer. Orálisan 8-12 napig szedtek EGCG kapszulát naponta. A kenőccsel kezelt 27 betegből 20-nál, a kenőccsel és kapszulával együttesen kezeltek esetében nyolcból 6 beteg, míg a csak kapszulát kapó betegek közül tízből 6 fő mutatott javulást. Összességében a zöldtea kezelésben részesülők 69%-ánál volt pozitív válaszreakció megfigyelhető, míg a kontrollcsoportnál ez az arány csak 10% volt.

A zöldtea számos gyógyszerrel léphet kölcsönhatásba, ezért kérdezze meg orvosát, mielőtt rendszeres étrend-kiegészítőként kezdené alkalmazni! Cukorbetegek és májbetegek szintén konzultáljanak orvosukkal, mielőtt zöldtea kúrába kezdenének!

Kurkuma

Erőteljes antioxidáns, anti-virális, gombaellenes, antibakteriális hatással, és közismerten véd a rák ellen. Hatóanyaga a kurkumin, mely megakadályozza a sejtkárosodást. Fontos tudni, hogy a kurkuma fokozhatja a vérzés kockázatát, különösen, ha olyan vérhígítót szed (warfarin, clopidogrel vagy aszpirin). Terhes nők és epebetegek vagy epekövesek ugyancsak nem fogyaszthatnak kurkumát!

Egészséges étrend

Az alábbi táplálkozási tippek segítenek csökkenteni a cervikális diszplázia kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor, ha Önnél diagnosztizálták a betegséget, beszéljen orvosával, mielőtt bármit változtatna az étrendjén! Egyes tápanyagok ugyanis kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel!

 • Fogyasszon kalciumban gazdag ételeket! Ide tartoznak a bab, mandula és a zöld leveles zöldségek, mint a spenót vagy kelkáposzta.
 • Fogyasszon antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket (pl. áfonya, fekete ribizli, meggy) és zöldségeket (pl. paradicsom, paprika, tök)
 • Fogyasszon több keresztesvirágú zöldséget: brokkolit, karfiolt, káposztát!
 • Kerülje a feldolgozott élelmiszereket, fehér kenyeret, tésztaféléket és cukrot!
 • Fogyasszon több sovány húst, hidegvízi halat és babot!
 • Használjon egészséges olajokat, pl. olívaolajat!
 • Csökkentse, vagy teljesen zárja ki étrendjéből a transzzsírokat, melyek leginkább az előre sütött péksüteményekben, süteményekben, chipsekben, feldolgozott élelmiszerekben és margarinban találhatók.
 • Kerülje a koffein- és alkoholfogyasztást, valamint a dohányzást!
 • Fogyasszon naponta 6-8 pohár szűrt vizet!
 • Hetente legalább 5 alkalommal mozogjon legalább 30 percet!

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
naturopathic.org, umm.edu
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Cervikális diszplázia
A cervikális (méhnyaki) diszplázia a méhnyak nyálkahártyasejtjeiben jelentkező elváltozás, amely rákelőző állapotnak számít. A diszplázia kifejezés a sejtek rendellenes megjelenését jelenti. A biopszia-szövetmintában látható rendellenesség mértékére és kiterjedésére korábban az enyhe, közepes vagy súlyos diszplázia kifejezéseket használták. Az utóbbi években ezt egy új rendszer váltotta fel.
Lézerkezelés
Lézerkezelés

Mire alkalmazzák a bőrgyógyászatban?

Gyógyszerkiváltás
Gyógyszerkiváltás

Menjen biztosra Ön is a Benuvénnyel! (x)

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Nőgyógyászati Központ - Dr. Hernádi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.