• Kisajkak összenövése gyermekkorban

    Szerző: WEBBeteg

    A kislányom négy éves, másfél éve gyermek-nőgyógyászhoz járunk, mert a kisajkai a kezelések ellenére mindig összenőnek. A sebész javaslatára rendszeresen tornáztatjuk. Szeretném tudni, hogy meddig tarthat ez a probléma, mert aggódom a gyermekem lelki egészségéért. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A kisajak összetapadásának kezelési módjai

    Hirdetés

    A kisgyermekkori kisajak-összetapadás oka az átmeneti ösztrogénhiány, amelynek a mértéke egyénenként változó lehet. Az orvos a tapasztalt panaszok alapján - pl. vizelési nehézség, visszatérő hüvelygyulladás vagy fertőzés, illetve fájdalom – több kezelési módot javasolhat.

    "Összenőtt kisajkak - mit lehet tenni?" - Az orvos válaszol

    A kisajkak összenövése viszonylag gyakori elváltozás a serdülőkor előtt a leánygyermekeken, 3 hónaptól, 6 éves korig fordul elő leggyakrabban. Általában a szülők veszik észre, vagy rutin, fizikális vizsgálaton diagnosztizálják a panaszmentes gyermeken.
    "Összenőtt kisajkak - mit lehet tenni?" - Az orvos válaszol>>

    Ha a rendellenesség nem okoz komoly panaszokat, akkor 6-18 hónap alatt minden direkt beavatkozás nélkül, spontán is megoldódhat a probléma. Helyi érzéstelenítő alkalmazásával mechanikusan is szét lehet választani a kisajkakat, de ilyenkor fennáll az ismételt összetapadás esélye.

    Ha kb. két héten át, napi két alkalommal ösztrogénes helyi kezelésben részesül a terület, akkor szintén szétválhatnak a kisajkak. Vigyázni kell arra, hogy csak az összetapadás vonalán érvényesüljön a kezelés, így elkerülhető a szeméremtest bebarnulása.

    Az ismételt összetapadás megelőzése érdekében helyileg alkalmazható neutrális krém (pl. cink-oxid), de ez nem feltétlenül szükséges. Ha az elváltozás olyan mértékű, hogy a vizelet teljes elakadását okozza, és azonnali mechanikus szétválasztást igényel, elsőként az ösztrogénes kezelés választandó.

    A női nemi szervek fejlődési rendellenességei

    A megtermékenyülést követő körülbelül nyolcadik hétig mind a hímnemű, mind a nőnemű embrióban azonos módon fejlődnek a húgy- és ivarszervek. Ezt követően pedig fiú magzatokban - a tesztoszteron jelenléte miatt - a Wolff csövek, leánymagzatokban pedig - tesztoszteron hiányában - a Müller csövek alakulnak ki, melyekből a belső nemi szervek fejlődnek.
    A méhen belüli fejlődés során a két Müller-cső egymáshoz közel kerül, majd eltűnik az egymás felé eső faluk, és üregük összeolvad. Ha azonban a szervek fejlődése valamilyen külső vagy belső tényező miatt zavart szenved, a Müller csövek egyesülése elmarad, vagy csak részlegesen történik meg.
    A női nemi szervek fejlődési rendellenességei>>

     

    (WEBBeteg/Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos)

    Módosítva: 2011.04.28 17:12, Megjelenés: 2011.04.28 17:12
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Szeptember - a női daganatok hónapja

    A The Foundation for Women’s Cancer (FWC) a szeptembert a női daganatok hónapjának nyilvánította, mivel a világon minden 5. percben diagnosztizálnak egy hölgyet valamilyen nőgyógyászati daganattal. A hónap apropóján a Magyar Rákellenes Liga a méhnyakrák megelőzésére és megszüntetésére hívja fel a figyelmet. Ugyanis, ha globálisan minden nő és férfi számára biztosított lenne a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás, a méhnyakrák megszüntethető lenne. Ezért a Liga kifejezetten üdvözli a döntést, hogy Magyarországon immár a fiúk számára is elérhető az ingyenes HPV elleni védőoltás.

    Több száz életet menthet meg évente a HPV elleni vakcina hazánkban

    Évente 4-500 nő és mintegy ugyanennyi férfi haláláért felelnek a humán papillomavírus (HPV) okozta megbetegedések Magyarországon. A fertőzés védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető. A magyar szülők még pontosan két hétig, 2020. szeptember 16-ig igényelhetik az államilag támogatott, ingyenes védőoltást hetedikes lányaik számára.

    Összenőtt kisajkak, mit lehet tenni? - Az orvos válaszol

    Három éves kislányomnak összenőttek a kisajkai. Szeretném megkérdezni,hogy milyen beavatkozással választható szét? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.