Kisajkak összenövése gyermekkorban

Dr. Deli Tamás
szerző: Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A kislányom négy éves, másfél éve gyermek-nőgyógyászhoz járunk, mert a kisajkai a kezelések ellenére mindig összenőnek. A sebész javaslatára rendszeresen tornáztatjuk. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A kisajak összetapadásának kezelési módjai

A kisgyermekkori kisajak-összetapadás oka az átmeneti ösztrogénhiány, amelynek a mértéke egyénenként változó lehet. Az orvos a tapasztalt panaszok alapján – pl. vizelési nehézség, visszatérő hüvelygyulladás vagy fertőzés, illetve fájdalom – több kezelési módot javasolhat.

Mit lehet tenni? - Az orvos válaszol

A kisajkak összenövése viszonylag gyakori elváltozás a serdülőkor előtt a leánygyermekeken, 3 hónaptól, 6 éves korig fordul elő leggyakrabban. Általában a szülők veszik észre, vagy rutin, fizikális vizsgálaton diagnosztizálják a panaszmentes gyermeken.
"Összenőtt kisajkak - mit lehet tenni?" - Az orvos válaszol

Ha a rendellenesség nem okoz komoly panaszokat, akkor 6-18 hónap alatt minden direkt beavatkozás nélkül, spontán is megoldódhat a probléma. Helyi érzéstelenítő alkalmazásával mechanikusan is szét lehet választani a kisajkakat, de ilyenkor fennáll az ismételt összetapadás esélye.

Ha kb. két héten át, napi két alkalommal ösztrogénes helyi kezelésben részesül a terület, akkor szintén szétválhatnak a kisajkak. Vigyázni kell arra, hogy csak az összetapadás vonalán érvényesüljön a kezelés, így elkerülhető a szeméremtest bebarnulása.

Az ismételt összetapadás megelőzése érdekében helyileg alkalmazható neutrális krém (pl. cink-oxid), de ez nem feltétlenül szükséges. Ha az elváltozás olyan mértékű, hogy a vizelet teljes elakadását okozza, és azonnali mechanikus szétválasztást igényel, elsőként az ösztrogénes kezelés választandó.

A női nemi szervek fejlődési rendellenességei

A megtermékenyülést követő körülbelül nyolcadik hétig mind a hímnemű, mind a nőnemű embrióban azonos módon fejlődnek a húgy- és ivarszervek. Ezt követően pedig fiú magzatokban - a tesztoszteron jelenléte miatt - a Wolff csövek, leánymagzatokban pedig - tesztoszteron hiányában - a Müller csövek alakulnak ki, melyekből a belső nemi szervek fejlődnek. Folytatás: A női nemi szervek fejlődési rendellenességei

(WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.