Kisajkak összenövése gyermekkorban

Szerző: WEBBeteg

A kislányom négy éves, másfél éve gyermek-nőgyógyászhoz járunk, mert a kisajkai a kezelések ellenére mindig összenőnek. A sebész javaslatára rendszeresen tornáztatjuk. Szeretném tudni, hogy meddig tarthat ez a probléma, mert aggódom a gyermekem lelki egészségéért. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A kisajak összetapadásának kezelési módjai

A kisgyermekkori kisajak-összetapadás oka az átmeneti ösztrogénhiány, amelynek a mértéke egyénenként változó lehet. Az orvos a tapasztalt panaszok alapján - pl. vizelési nehézség, visszatérő hüvelygyulladás vagy fertőzés, illetve fájdalom – több kezelési módot javasolhat.

"Összenőtt kisajkak - mit lehet tenni?" - Az orvos válaszol

A kisajkak összenövése viszonylag gyakori elváltozás a serdülőkor előtt a leánygyermekeken, 3 hónaptól, 6 éves korig fordul elő leggyakrabban. Általában a szülők veszik észre, vagy rutin, fizikális vizsgálaton diagnosztizálják a panaszmentes gyermeken.
"Összenőtt kisajkak - mit lehet tenni?" - Az orvos válaszol>>

Ha a rendellenesség nem okoz komoly panaszokat, akkor 6-18 hónap alatt minden direkt beavatkozás nélkül, spontán is megoldódhat a probléma. Helyi érzéstelenítő alkalmazásával mechanikusan is szét lehet választani a kisajkakat, de ilyenkor fennáll az ismételt összetapadás esélye.

Ha kb. két héten át, napi két alkalommal ösztrogénes helyi kezelésben részesül a terület, akkor szintén szétválhatnak a kisajkak. Vigyázni kell arra, hogy csak az összetapadás vonalán érvényesüljön a kezelés, így elkerülhető a szeméremtest bebarnulása.

Az ismételt összetapadás megelőzése érdekében helyileg alkalmazható neutrális krém (pl. cink-oxid), de ez nem feltétlenül szükséges. Ha az elváltozás olyan mértékű, hogy a vizelet teljes elakadását okozza, és azonnali mechanikus szétválasztást igényel, elsőként az ösztrogénes kezelés választandó.

A női nemi szervek fejlődési rendellenességei

A megtermékenyülést követő körülbelül nyolcadik hétig mind a hímnemű, mind a nőnemű embrióban azonos módon fejlődnek a húgy- és ivarszervek. Ezt követően pedig fiú magzatokban - a tesztoszteron jelenléte miatt - a Wolff csövek, leánymagzatokban pedig - tesztoszteron hiányában - a Müller csövek alakulnak ki, melyekből a belső nemi szervek fejlődnek.
A méhen belüli fejlődés során a két Müller-cső egymáshoz közel kerül, majd eltűnik az egymás felé eső faluk, és üregük összeolvad. Ha azonban a szervek fejlődése valamilyen külső vagy belső tényező miatt zavart szenved, a Müller csövek egyesülése elmarad, vagy csak részlegesen történik meg.
A női nemi szervek fejlődési rendellenességei>>

(WEBBeteg/Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Új kezelés segíti a...

Budapesten elsőként a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Baross utcai részlegén egy 47 éves, előrehaladott...

COVID-19 elleni vakcinálás után...

miután felvette a védőoltást, a megszokotthoz képest mára más lett a menstruációs ciklusa. A lehetséges összefüggést öt kutatóintézet tudósai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.