• Két kezem csuklótól lefelé egyszerre mozog. Van megoldás?

    Szerző: WEBBeteg

    34 éves nő vagyok, olyan problémánk van a fiammal, hogy a két kezünk - csuklótól lefelé - egyszerre mozog. Nem tudjuk másképpen mozgatni. Van-e erre valamilyen gyógymód? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      Van-e gyógymód a problémánkra?


    34 éves nő vagyok olyan problémánk van a fiammal, hogy a két kezünk - csuklótól lefelé - egyszerre mozog, nem tudjuk másképpen mozgatni. Például, ha ökölbe szorítom az egyik kezem és a másikkal írok, az ökölbe szorított kezemen is mozognak ugyanazok az ujjak, vagy ha az egyik kezemmel megvakarom a fejem, a másik kezem is vakaró mozdulatot csinál, és ez így elég kínos társaságban. Nekem munkavállalásnál is ezt figyelembe kellett vennem. Felszolgálói állásra még csak nem is gondolhattam, képzelje csak el, mi történne, ha az egyik kezemben tányérok lennének és a másikkal meg megpróbálnék tölteni egy italt (ami másnak könnyen megy, nekem képtelenség). Van erre valamilyen gyógymód vagy ezzel együtt kell élni?
    Hirdetés

    A neurológus válasza

    Kedves Kérdező!

    Az Önök tünetét "mirror movement"-nek, azaz tükörmozgásnak nevezik. Ha egyéb panaszuk, tünetük ezen kívül nincs, akkor egyszerűen "csak" egy fejlődési variációról van szó.

    A végtagok szimmetrikus mozgása csecsemőkorban természetes jelenség, ez később, az idegrendszer fejlődésével úgymond kialszik, mivel magasabb szabályozó központok kapcsolódnak be. Az Önök esetében valamilyen öröklődő defektus (eltérés) miatt ez a felsőbb szabályozás nem alakul ki megfelelően. Az öröklődése domináns, ami azt jelenti, hogy az utódok szinte biztosan öröklik az adott jelenséget.

    Érdemes lenne azért ideggyógyászati szakrendelést felkeresniük, hogy esetleg egyéb társuló tünetet kizárjanak, esetleg koponya MR-vizsgálattal agyi fejlődési rendellenességre fény derüljön. Sajnos gyógymód nincs rá még napjainkban, együtt kell vele élni, úgy kell megválasztani a szakmát, hogy ez ne zavarja.

    Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2011.05.27 09:17, Megjelenés: 2011.05.27 09:17
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    Mikor és miért szükséges az SM-betegek MRI-vizsgálata?

    A szklerózis multiplex diagnosztikájában és a betegség utánkövetésében kétségkívül fontos szerepet tölt be az MRI-vizsgálatok elvégzése. Az ebben a betegségben szenvedők sokszor nem értik, hogy miért is készül számos MRI-vizsgálat. Cikkünkben erre a kérdésre próbálunk választ adni.

    Agyi keringészavart (vértelen stroke) utánzó állapotok

    Az agyi keringészavar (stroke) a halálozás egyik legfontosabb és a rokkantság vezető oka. Agyi keringészavarról tágabb értelemben akkor beszélünk, ha az egész agy, illetve bizonyos agyterületek vérkeringése a kritikus szint alá esik, mely idegrendszeri tünetek fellépéséhez (bénulás, beszédzavar, látászavar stb.) vezet.

    A Huntington-kór és tünetei

    A Huntington-szindróma egy gyors lefolyású, idegrendszeri megbetegedés, mely az agyban található bizonyos idegsejtek elhalásával jár. Ennek következtében a beteg akaratlan mozgásokat, érzelmi kitöréseket és szellemi leépülést tapasztal.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.