• Két kezem csuklótól lefelé egyszerre mozog. Van megoldás?

    Szerző: WEBBeteg

    34 éves nő vagyok, olyan problémánk van a fiammal, hogy a két kezünk - csuklótól lefelé - egyszerre mozog. Nem tudjuk másképpen mozgatni. Van-e erre valamilyen gyógymód? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      Van-e gyógymód a problémánkra?


    34 éves nő vagyok olyan problémánk van a fiammal, hogy a két kezünk - csuklótól lefelé - egyszerre mozog, nem tudjuk másképpen mozgatni. Például, ha ökölbe szorítom az egyik kezem és a másikkal írok, az ökölbe szorított kezemen is mozognak ugyanazok az ujjak, vagy ha az egyik kezemmel megvakarom a fejem, a másik kezem is vakaró mozdulatot csinál, és ez így elég kínos társaságban. Nekem munkavállalásnál is ezt figyelembe kellett vennem. Felszolgálói állásra még csak nem is gondolhattam, képzelje csak el, mi történne, ha az egyik kezemben tányérok lennének és a másikkal meg megpróbálnék tölteni egy italt (ami másnak könnyen megy, nekem képtelenség). Van erre valamilyen gyógymód vagy ezzel együtt kell élni?
    Hirdetés

    A neurológus válasza

    Kedves Kérdező!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Önök tünetét "mirror movement"-nek, azaz tükörmozgásnak nevezik. Ha egyéb panaszuk, tünetük ezen kívül nincs, akkor egyszerűen "csak" egy fejlődési variációról van szó.

    A végtagok szimmetrikus mozgása csecsemőkorban természetes jelenség, ez később, az idegrendszer fejlődésével úgymond kialszik, mivel magasabb szabályozó központok kapcsolódnak be. Az Önök esetében valamilyen öröklődő defektus (eltérés) miatt ez a felsőbb szabályozás nem alakul ki megfelelően. Az öröklődése domináns, ami azt jelenti, hogy az utódok szinte biztosan öröklik az adott jelenséget.

    Érdemes lenne azért ideggyógyászati szakrendelést felkeresniük, hogy esetleg egyéb társuló tünetet kizárjanak, esetleg koponya MR-vizsgálattal agyi fejlődési rendellenességre fény derüljön. Sajnos gyógymód nincs rá még napjainkban, együtt kell vele élni, úgy kell megválasztani a szakmát, hogy ez ne zavarja.

    Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2011.05.27 09:17, Megjelenés: 2011.05.27 09:17
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőrfelszíni sérülések

    Bőrfelszíni sérülések

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

    A férfi inkontinencia

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Tévhit, hogy a vizelettartási probléma csupán a nőket érinti.

    A ketogén diéta és szerepe az epilepsziás betegek kezelésében

    A ketogén diéta egy olyan étrend, amelyet elsősorban epilepsziás betegek (kisgyermekek) gyógyítására, kezelésére alkottak meg. A tápanyagbevitel 90 százaléka zsírokból történik, a maradék 10 százalék pedig szénhidrátokból és fehérjékből 4:1 arányban, tehát magas a zsírbevitel, és nagyon alacsony a szénhidrát-, illetve fehérjebevitel.

    Sclerosis multiplex - progresszió vagy fellángolások?

    Milyen gyakorlati nehézségekre kell felkészülnie a betegnek a betegség progresszív típusaiban, és milyenekre a betegség relapszáló-remittáló formájában?

    A Huntington-kór és tünetei

    A Huntington-szindróma egy gyors lefolyású, idegrendszeri megbetegedés, mely az agyban található bizonyos idegsejtek elhalásával jár. Ennek következtében a beteg akaratlan mozgásokat, érzelmi kitöréseket és szellemi leépülést tapasztal.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.