Rövidebb besugárzás is hatásos a mellrák ellen

Független Hírügynökség
megjelent:

A mellrák korai stádiumában a rövidebb, de intenzív besugárzás ugyanolyan hatásos, mint a szokásos 5-7 hetes terápia - jelentette be egy kanadai székhelyű kutatócsapat, egy amerikai radiológiai és onkológiai tudományos konferencián.

Az új kezelési eljárás csak 3 hetet vesz igénybe, így lényegesen olcsóbb. A gyorsított sugárkezelést 1.234 nőn próbálták ki 1993 és 1996 között, majd 12 éven át figyelték a pácienseket.

A kutatókat is meglepte, hogy milyen alacsony volt a kiújulás és a mellékhatások aránya. Tíz évvel a gyorsított besugárzás után, a páciensek 6,2 százalékánál volt lokális kiújulás. A hagyományos kezelés mellett, ez az arány 6,7 százalék.

Évek múltán is azonos a kiújulási arány

Hasonló tapasztalatokat szereztek brit kutatók is, akik márciusban publikálták eredményeiket. Egy texasi orvoscsapat, mindössze egyhetes besugárzási kezeléssel is hasonlóan jó eredményeket ért el.

Texasban 400 kezdeti stádiumban lévő nő felének a hagyományos terápiát adták, a másik felének viszont a daganat eltávolítása után, ballonos katéteren keresztül csupán 7 napig adták a sugárzást. A kiújulási arány 4 év után ugyanakkora volt, mint a hagyományos 5-7 hetes sugárkezelés esetén.

A rövidített sugárterápia hasznos lehet az olyan nők számára, akik távol laknak a megfelelő kórháztól, vagy nem tudnak 7 hétre szabadságot kivenni. Az ilyen betegeknél gyakrabban végződik a történet emlőeltávolítással.

A nők körében a halálos rákbetegségek között világszerte az emlőrák áll az első helyen.

(FH)

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.