• A koleszterincsökkentők eredményessége

    Szerző: MTI

    Több évtizedes orvostudományi kutatás adatai bizonyították, hogy a "rossz" LDL-koleszterin emelkedett vérszintje, fokozza a szívinfarktus előfordulását.

    Emelkedett vérkoleszterinszint esetén, annak leszorítása gyógyszerek segítségével jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát, de kedvezően befolyásolja az érműtétre kerülő betegek gyógyulását is.

    Hirdetés

    Holland kutatók új vizsgálatának eredményeit a világ elsőszámú orvosi folyóirata, a New England of Medicine közölte.

    Több évtizedes orvostudományi kutatás adatai bizonyították, hogy a "rossz" LDL-koleszterin emelkedett vérszintje fokozza a szívinfarktus előfordulását. Ilyenkor a koszorúerek belső falára a zsírnemű anyag lerakódik, és ez a folyamat fokozatosan beszűkíti az eret, mind jobban akadályozza a véráramlást, végül az ér elzáródik és létrejön a szívizom elhalása, az infarktus. Mikor a gyógyszerkutatás eredményeként a koleszterincsökkentő készítmények megjelentek a patikákban, a helyzet sokat javult.

    Hatalmas vizsgálatokban szívbetegek tízezrei vettek részt, és megfigyelésük bizonyította, hogy a koleszterin szintjének leszorításával az infarktus megjelenése késleltethető, vagy ismétlődése ritkábban fordul elő. 

    Ma világszerte milliók szedik a koleszterincsökkentő sztatinkészítményeket. A legkülönbözőbb érműtétek után is gyakoriak a szövődmények, például a szívroham, vagy az agyi katasztrófa. Olaf Schouten és munkatársai azt gondolták, érdemes volna megvizsgálni, hogy az érsebészetre kerülő betegek kezelése, a koleszterincsökkentő fluvasztatinnal, nem javítaná-e a műtéti eredményeket.

    Átlagos kockázat 

     Enyhén fokozott kockázat 

     Fokozott kockázat 

     Ajánlott érték

    5,2 mmol/l

    5,2 és 6,4 mmol/l között

    6,4 mmol/l felett

    5,2 mmol/l alatt

    Koleszterin határértékek; Forrás: Magyar Szív Egyesület

    Már műtét előtt is szedték a tablettát

    Félezer, érsebészeti beavatkozásra kerülő beteg, átlagosan 37 nappal a műtét előtt elkezdte szedni a tablettát. A tudományos elvek értelmében a betegek fele, véletlenszerű kiválasztás alapján a fluvasztatint megfelelő adagban tartalmazó gyógyszert kapta, a többiek pedig ugyanolyan külsejű, de hatóanyag nélküli tablettát. 

    Hasznos linkek

    A fluvasztatin-kezelés csaknem a felére csökkentette a szívroham előfordulását a hatóanyagot nem tartalmazó, placebót szedő betegcsoport eredményeihez képest. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a gyógyszer szedésének nem voltak lényeges mellékhatásai, tehát ilyen kockázattal nem kell számolni. 

    A nemzetközi kezelési irányelvek már eddig is javasolták a sztatinkezelés bevezetését érműtétek előtt, de ezt korábbi, kisebb tanulmányokra alapozták. A most befejezett vizsgálat eredményei egyértelműen alátámasztották a korábbi véleményeket.

     Gyakori kérdések - Az orvos válaszol

    Kedves Doktornő! Decemberi labor eredményemben a koleszterin értékem magas lett, ami még júniusban jó volt. Nem szeretem a húst, nagyon keveset eszem belőle, és a zsíros ételeket sem. Mitől lehet mégis magas?
    Tisztelt Kérdező! Nemcsak a zsíros húsok, de a különféle „nassolnivalók” is károsak lehetnek, a hozzáadott cukor és a felhasznált hidrogénezett növényi olaj miatt. Ha a változtatások után továbbra is magas a laborérték, gyógyszer szedése javasolt. Bővebben: Miért magas a koleszterinszintem? Az orvos válaszol

    (MTI)

    Módosítva: 2009.10.10 17:33, Megjelenés: 2009.10.10 17:33
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az égető lábfájdalom okai

    Az égető lábfájdalom okai

    Dr. Kerekes Éva

    A fájdalom jellegéből, kisugárzásából lehet következtetni az okokra.

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Dr. Lajtos Melinda

    Hátterében sokszor valamilyen általános megbetegedés is állhat.

    Fontos a rendszeres vérnyomásmérés

    A magas vérnyomás a legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegség, ezért fontos a rendszeres vérnyomásmérés - erre hívta fel a figyelmet a Gotttsegen György Országos Kardiológiai Intézet.

    Sokan élnek magas vérnyomással Magyarországon

    Horváth Ildikó szerint a világon évente egy magyarországnyi ember hal meg magas vérnyomás okozta betegségben, a világ felnőtt lakosságának pedig harmada szenved ebben a betegségben, azonban csak fele van tisztában az állapotával.

    Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért

    A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást, sem az egészséges életmód és táplálkozás nem helyettesíti az orvos által elrendelt gyógyszeres kezelést.

    Hogyan mérsékelhető a koleszterinszint?

    A koleszterin a köztudatban szinte csak rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis például létfontosságú eleme a sejthártyának, bizonyos hormonok, vitaminok, epesavak építőköve. A magas koleszterinszint azonban káros a szervezet számára.

    Miért magas a koleszterinszintem?

    A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

    Fiatalkorban is ellenőrizni kellene a koleszterinszintet

    Akinek már fiatalkorában emelkedett valamelyik vérzsírértéke (LDL-, VLDL- vagy összkoleszterin vagy triglicerid), annak feltétlenül kezelésre van szüksége. Az évek során ugyanis összeadódnak azok a károsodások, amelyeket a vérzsírok érfalban történő lerakódásai okoznak.

    A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

    A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon, az általa szállított anyaggal, a koleszterinnel együtt.

    A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

    A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne változtatniuk életmódjukon és étrendjükön.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.