A hasfájás megítélésének nehézségei

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

Ha alaposan végiggondoljuk, akkor valószínűleg kevesebb olyan kórállapot van a gyermekgyógyászatban, ami vagy közvetlen, vagy közvetett úton nem eredményezhet hasfájást.

Gyermekkorban – különösen a kisebb korosztályokban – általános tünetként is gyakrabban panaszkodnak hasfájásra a kis páciensek, mint például fejfájásra. Van egy olyan mondás, hogy a gyermek bizony még a torkát is a hasában fájlalja, ami nem áll nagyon messze a valóságtól.

Mire utalhat a hasfájás

A hasfájás – tünetként azt gondolnánk – a hasi szervek kórállapotait tükrözi, de ez nem mindig igaz. Éppen elég betegség merülhet fel, ha csak a hasüregi szervek számát vesszük sorra: hashártya, máj, epehólyag, lép, vesék, húgyvezeték, húgyhólyag, mellékvesék, a nyelőcső alsó szakasza, gyomor, vékonybél, vastagbél, hasnyálmirigy, belső nemi szervek, nyirokcsomók, erek, idegek.

Ezeknek a szerveknek a betegségei pedig adódhatnak: fejlődési rendellenességből, sérülésekből, funkcionális károsodásokból, fertőzéses- és nem fertőzéses eredetű gyulladásokból, anyagcsere-eltérésekből, jó- és rosszindulatú daganatos elváltozásokból. Mindezek pedig megsokszorozzák a kórképek lehetőségeit. És akkor még tegyük hozzá, hogy a leggyakoribb pszichoszomatikus (lelki eredetű testi panasz) tünet is a hasfájás. Ennek szintén számtalan, sokszor csak lassan kideríthető oka van.

A hasi kórképek súlyosságának megítélése sem egyszerű feladat, mert jelentéktelennek tűnő panasz is beletorkollhat sürgős ellátást igénylő állapotba néhány óra alatt, illetve markáns fájdalom hátterében is lehet banális ok.

A hasfájás fajtái

Tovább nehezíti a helyzetet a fájdalom helyének, intenzitásának, jellegének a megítélése. A gyermekek gyakran (a kis korosztályok életkorukból adódóan érthetően) nem tudják pontosan lokalizálni a hasi fájdalmukat, és hajlamosak mindig a köldökükre mutatni, mint jól látható anatómiai támpontra. Jelentős egyéni különbségek lehetnek a fájdalomérzet erősségének megélésében. Nagyobbaknál ehhez hozzáadódhat, hogy megpróbálhatják a panaszaikat bagatellizálni, vagy éppenséggel eltúlozni. Ráadásul még a nagyobbaknak is gondot okoz annak a megfogalmazása, hogy milyen jellegű a hasfájásuk (nyomó, szúró, égető, éles, tompa, görcsös stb.).

Nehéz azt is elérni a gyermekeknél, hogy a has tapintásakor érzett fájdalmukat, a meglévő hasfájásuk felerősödése miatt jelezzék, és ne pusztán a vizsgálat okozta kellemetlenséget kommentálják. Persze hogy érzékeny, kellemetlen, ha nyomkodják valakinek a hasát, még ha jól ellazultak a hasizmai akkor is, és tényleg nem esik jól egy csiklandós gyermeknek, egy ilyen vizsgálat.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

A hasfájás és kezelése gyermekeknél

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
A hasfájás egy nagyon komplex területe az orvostudománynak mind gyermek-, mind felnőttkorban. Hátterében számos megbetegedés állhat az egészen banális problémáktól a súlyos, mielőbbi műtéti beavatkozást igénylő kórképekig.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.