Új influenza: segít vagy árt a légkondícionáló?

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az influenza vírusok életben maradását és terjedését.

Bár az új típusú influenza a szokásos influenzás időszak végén tört ki, kutatások igazolják, hogy a hideg, száraz levegő kedvez jobban a vírusok terjedésének. Hogy az új influenza miért terjed a nyári hónapokban is, azt még senki sem tudja biztosan.

Télen több az influenzás megbetegedés

  • Az emberek a tél folyamán többet tartózkodnak zárt helyiségben, melynek következtében a betegségek gyorsabban terjednek.
  • A levegő szárazabb ha hideg van, ami az orrjáratok kiszáradását okozhatja. Ezáltal nehezebb megfertőződni a vírussal.
  • Hidegebb időszakokban a vírus tovább maradhat életben.
  • Bizonyított, hogy a vírusok sokkal könnyebben terjednek a hideg levegőben, és a már megbetegedett emberek tovább fertőzhetnek ha hideg van.
  • Kutatások szerint, az influenza kórokozói a hidegebb hónapokban egy membránszerű védőréteggel vonják körbe magukat – ami megolvad, ha meleg van.

Akármelyik állítás is igaz, kétségtelen, hogy az influenza télen támad (és valójában az influenzás időszak az északi és déli féltekén ellentétesen váltakozik).

Hogyan használja a klíma berendezést?

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az influenza vírusok életben maradását és terjedését. A légkondicionálók nemcsak hűtik, hanem szárítják is a levegőt.

Ha az időjárás megengedi, akkor inkább az ablakot nyissa ki a légkondicionáló bekapcsolása helyett! Ha mégis szükséges bekapcsolnia a berendezést, akkor ne állítsa túl alacsony szintre a hőmérsékletet a klíma készülék távirányítóján! Ez talán véd az új típusú ellen, de mindenesetre környezetbarát, és alacsonyabb lesz az energiaköltség.

(WEBBeteg - B.M.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

Koronavírus - 8370 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 992 142 fő, közülük 5 768 941 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 527 ezren pedig már a harmadik oltást is...

Covid - Újabb gyógyszerek...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére monoklonális antitesteket tartalmazó gyógyszerek, a Ronapreve...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.