Segít vagy árt a légkondícionáló a H1N1 terjedésében?

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed a H1N1 vírusa, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti a vírusok életben maradását és terjedését.

Bár a H1N1 a szokásos influenzás időszak végén tört ki, kutatások igazolják, hogy a hideg, száraz levegő kedvez jobban a vírusok terjedésének. Hogy az új influenza miért terjed a nyári hónapokban is, azt még senki sem tudja biztosan.

Télen több az influenzás megbetegedés

  • Az emberek a tél folyamán többet tartózkodnak zárt helyiségben, melynek következtében a betegségek gyorsabban terjednek.
  • A levegő szárazabb ha hideg van, ami az orrjáratok kiszáradását okozhatja. Ezáltal nehezebb megfertőződni a vírussal.
  • Hidegebb időszakokban a vírus tovább maradhat életben.
  • Bizonyított, hogy a vírusok sokkal könnyebben terjednek a hideg levegőben, és a már megbetegedett emberek tovább fertőzhetnek ha hideg van.
  • Kutatások szerint, az influenza kórokozói a hidegebb hónapokban egy membránszerű védőréteggel vonják körbe magukat – ami megolvad, ha meleg van.

Akármelyik állítás is igaz, kétségtelen, hogy az influenza télen támad (és valójában az influenzás időszak az északi és déli féltekén ellentétesen váltakozik).

Hogyan használja a klíma berendezést?

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az influenza vírusok életben maradását és terjedését. A légkondicionálók nemcsak hűtik, hanem szárítják is a levegőt.

Ha az időjárás megengedi, akkor inkább az ablakot nyissa ki a légkondicionáló bekapcsolása helyett! Ha mégis szükséges bekapcsolnia a berendezést, akkor ne állítsa túl alacsony szintre a hőmérsékletet a klíma készülék távirányítóján! Ez talán véd az új típusú ellen, de mindenesetre környezetbarát, és alacsonyabb lesz az energiaköltség.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.