Mit várunk el a gyógyszergyártó cégektől?

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

A lakosság többsége elsősorban a gyógyszerek ára és minősége alapján ítéli meg a gyárak szerepét, ám a 36 év alatti korosztály tagjai átlag fölötti arányban gondolják úgy, hogy az egészségmegőrzés támogatása is a gyógyszergyártóktól elvárható gyakorlat - derült ki a webbeteg.hu és a Szinapszis Kft. kutatásából.

„Kérem, nevezze meg a három legfontosabb dolgot, amit Ön elvár egy gyógyszergyártótól! Kérjük, hogy ne csak a gyógyszerekre gondoljon, hanem minden egyéb, a céget megítélő tényezőre!” - erre a kérdésre a válaszadók legnagyobb része (többségükben alacsony jövedelmű, krónikus betegségben szenvedő idősek) a kedvező árat (39 százalék) és a készítmény hatékonyságát (36 százalék) emelte ki.

Közel minden negyedik lakos (24 százalék) legfőbb elvárása a jó mellékhatásprofil, míg 19 százalékuk a készítmény megbízhatóságát, 16 százalékuk pedig a részletes, jól érthető betegtájékoztatást tartja kiemelkedően fontosnak.

A gyógyszergyártók megítélésében a szponzorációs, támogató tevékenység összességében a lakosság 12 százalékának nagyon, 39 százalékuknak többnyire fontos, 13 százalékánál pedig alapkövetelmény. Magas, 27 (az 55 év felettieknél 40) százalék ugyanakkor azok aránya, akik azon a véleményen vannak, hogy a támogatásra szánt pénzt sokkal inkább a gyógyszerek árának csökkentésére kellene fordítani.

Megjelenő egészségtudatosság?

A kutatás során megkérdeztük azt is, milyen egyéb célokat kellene a gyógyszergyáraknak támogatnia. A kérdésre néhány kivételtől eltekintve szinte minden válaszadó az ingyenes szűrővizsgálatok szervezését (98 százalék), az egészségügyi ellátórendszer (93 százalék) és egyéb, egészségügyi oktatási programok támogatását (94 százalék) jelölte meg első vagy második helyen.

A lakosság ennél kisebb része jelölt meg olyan célokat, mint a szociális ügyek, a tömegsportok, a versenysportok, a nem gyógyszeripari tudományos kutatások, illetve a művészetek és kultúra támogatása.

Életkor szerinti bontások alapján azonban érdekes különbségek figyelhetőek meg a preferált célok tekintetében: míg ugyanis a 45 év felettiek az általános közfeladatok (oktatás, szociális rendszer, egészségügyi ellátórendszer, kultúra és sport) szponzorálását is előtérbe helyezik, addig a 36 év alattiak körében az egészségmegőrzéshez kapcsolódó szabadtéri programok támogatását említették átlag fölötti arányban. Elemzők szerint ez annak a (még egyelőre gyenge) jele, hogy a magyar társadalomban megjelent az igény a tudatos egészségmegőrzésre.

Ön szerint milyen típusú célokat kellene a gyógyszercégeknek elsősorban támogatni? Mely célok azok, amiket még ezeken felül felvállalhatnának?

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.