Hat arany, hét ezüst, két bronz – bravúros magyar helytállás a XI. Téli Világjátékokon Kanadában

Szerző: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Hazaérkezett a magyar versenyzők hét fős csapata Kanadából, a Szervátültetettek XI. Téli Világjátékáról. A 6 arany-, 7 ezüst- és 2 bronzéremmel a hatodik helyet érték el a nemzetek összesített pontversenyében, olyan sínagyhatalmakat is megelőzve, mint Ausztria vagy Németország.

Február 23. és 27. között a kanadai síparadicsomban, Banffban, 18 ország részvételével tartották meg a szervátültetettek téli világjátékát. Magyarországot hét versenyző képviselte. A Magyar Sí Szövetség támogatásával készültek fel a versenyre.

Fábián Attila csapatedző

„Maximálisan elégedett vagyok a teljesítményükkel! Ebben a szezonban kezdtünk el együtt dolgozni. Az ausztriai, hinterstroderi edzőtáborban januárban tanultakat nagyon szépen és eredményesen kamatoztatták a versenyeken.”

Berente Judit háromszoros aranyérmes (1 órás sífutás; 5 km-es sífutás; biatlon)

„Ez már a kilencedik téli világjátékom volt. Nagy öröm számomra, hogy most is sikerült jól teljesítenem. Az meg külön öröm, hogy ilyen eredményes csapat vezetője lehetek.” (25 éve vesetranszplantált.)

Szervánszky Zsolt kétszeres aranyérmes (óriás műlesiklás; parallel szlalom)

Fiatal korom óta snowboardozok, és már gyerekkorom óta arra vágytam, hogy egyszer világversenyen is érmet szerezhessek. Úgy hozta az élet, hogy ezt a szervátültetettek között sikerült elérnem. Pedig amikor leálltak a veséim, meg sem fordult a fejemben, hogy egyáltalán valamilyen sportot is űzhetnék. Pátkai Marcell irányításával Ausztriában és Eplényben készültem a versenyekre.” (Két éve élődonoros – 75 esztendős édesapja volt a donor – veseátültetett.)

Végh Ágota aranyérmes (parallel szlalom)

„Ez volt az első nemzetközi versenyem. Amikor jelentkeztem, fogalmam sem volt arról, hogy mire számíthatok, így azt kívántam, hogy érvényesek legyenek a futamaim. A versenyen aztán minden sikerült.” (14 éve vesetranszplantált.)

Dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvos igazgatója, a delegáció tagja

„Kifogástalanul megrendezett versenyeken vehettek részt a 18 országból összesereglett szervátültetett sportolók. Sok önkéntes segítette a szervezők munkáját. Az alpesi számokat a Mount Norquay síközpont pályáin, az északi számokat pedig a Canmore Nordic Centerben tartották meg, hibátlanul előkészített pályákon. A nagy népszerűségnek örvendő magyar csapat már az első napokban kivívta a többiek elismerését.

A hét egyik felemelő pillanata volt a Nicholas Kupa, a szervátültetett gyerekek síversenye. Nicholas Green nyolcéves amerikai kisfiú emlékére rendezik meg minden alkalommal a téli játékokon. Szülei Olaszországban egy balesetben veszítették el, szerveit felajánlották átültetésre az olasz betegeknek. A tett az olaszok körében valóságos szervfelajánlási lavinát indított el.”

Téli világjáték

1978-ban rendezték az első, akkor még „Transzplantáltak Olimpiájának” nevezett eseményt az angliai Porthmouth-ban. Mivel nem engedélyezték az olimpia névhasználatot, 1986-ban angliai székhellyel megalakult a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége (World Transplant Games Federation, WTGF), amely immár negyedszázada szervezi a Szervátültetettek Téli és Nyári Világjátékát. A kétévenkénti versenyeken átlagosan 55-60 ország vesz részt.

A magyar csapat először 1987-ben, a hatodik világjátékon vett részt, Innsbruckban. 1999 óta az élvonal állandó tagja.

(Magyar Szervátültetettek Szövetsége)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Égető kérdés: a dohányzás új formái és azok hatásai. (x)

Hajbeültetés Hajbeültetés

Választ adunk a hajbeültetéssel kapcsolatban felmerülő kérdésére. (x)

Koronavírus - Döntöttek a...

A kormány szerdán döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. A legfontosabb részleteket egy pénteken megjelenő...

Kilökődést is okozhat, ha a beteg...

A szervátültetés életet ment, azonban keveset beszélnek arról, hogy az új szervvel meg kell tanulni élni. Az élethosszig tartó gyógyszerszedés...

A két Rita és veséjük esete

A szervátültetések száma hazánkban az utóbbi két évtizedben folyamatosan nőtt, bár még mindig körülbelül dupla annyi szervre lenne szükség...

Évente akár hússzal több...

Már nem csak családtagnak vagy szoros érzelmi kapcsolatban álló személynek, például barátnak, társnak, távoli rokonnak adhatunk szervet, a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.