• Hat arany, hét ezüst, két bronz – bravúros magyar helytállás a XI. Téli Világjátékokon Kanadában

    Szerző: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

    Hazaérkezett a magyar versenyzők hét fős csapata Kanadából, a Szervátültetettek XI. Téli Világjátékáról. A 6 arany-, 7 ezüst- és 2 bronzéremmel a hatodik helyet érték el a nemzetek összesített pontversenyében, olyan sínagyhatalmakat is megelőzve, mint Ausztria vagy Németország.

    Február 23. és 27. között a kanadai síparadicsomban, Banffban, 18 ország részvételével tartották meg a szervátültetettek téli világjátékát. Magyarországot hét versenyző képviselte. A Magyar Sí Szövetség támogatásával készültek fel a versenyre.

    Fábián Attila csapatedző

    „Maximálisan elégedett vagyok a teljesítményükkel! Ebben a szezonban kezdtünk el együtt dolgozni. Az ausztriai, hinterstroderi edzőtáborban januárban tanultakat nagyon szépen és eredményesen kamatoztatták a versenyeken.”

    Hirdetés

    Berente Judit háromszoros aranyérmes (1 órás sífutás; 5 km-es sífutás; biatlon)

    „Ez már a kilencedik téli világjátékom volt. Nagy öröm számomra, hogy most is sikerült jól teljesítenem. Az meg külön öröm, hogy ilyen eredményes csapat vezetője lehetek.” (25 éve vesetranszplantált.)

    Szervánszky Zsolt kétszeres aranyérmes (óriás műlesiklás; parallel szlalom)

    Fiatal korom óta snowboardozok, és már gyerekkorom óta arra vágytam, hogy egyszer világversenyen is érmet szerezhessek. Úgy hozta az élet, hogy ezt a szervátültetettek között sikerült elérnem. Pedig amikor leálltak a veséim, meg sem fordult a fejemben, hogy egyáltalán valamilyen sportot is űzhetnék. Pátkai Marcell irányításával Ausztriában és Eplényben készültem a versenyekre.” (Két éve élődonoros – 75 esztendős édesapja volt a donor – veseátültetett.)

    Végh Ágota aranyérmes (parallel szlalom)

    „Ez volt az első nemzetközi versenyem. Amikor jelentkeztem, fogalmam sem volt arról, hogy mire számíthatok, így azt kívántam, hogy érvényesek legyenek a futamaim. A versenyen aztán minden sikerült.” (14 éve vesetranszplantált.)

    Dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvos igazgatója, a delegáció tagja

    „Kifogástalanul megrendezett versenyeken vehettek részt a 18 országból összesereglett szervátültetett sportolók. Sok önkéntes segítette a szervezők munkáját. Az alpesi számokat a Mount Norquay síközpont pályáin, az északi számokat pedig a Canmore Nordic Centerben tartották meg, hibátlanul előkészített pályákon. A nagy népszerűségnek örvendő magyar csapat már az első napokban kivívta a többiek elismerését.

    A hét egyik felemelő pillanata volt a Nicholas Kupa, a szervátültetett gyerekek síversenye. Nicholas Green nyolcéves amerikai kisfiú emlékére rendezik meg minden alkalommal a téli játékokon. Szülei Olaszországban egy balesetben veszítették el, szerveit felajánlották átültetésre az olasz betegeknek. A tett az olaszok körében valóságos szervfelajánlási lavinát indított el.”

    Téli világjáték

    1978-ban rendezték az első, akkor még „Transzplantáltak Olimpiájának” nevezett eseményt az angliai Porthmouth-ban. Mivel nem engedélyezték az olimpia névhasználatot, 1986-ban angliai székhellyel megalakult a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége (World Transplant Games Federation, WTGF), amely immár negyedszázada szervezi a Szervátültetettek Téli és Nyári Világjátékát. A kétévenkénti versenyeken átlagosan 55-60 ország vesz részt.

    A magyar csapat először 1987-ben, a hatodik világjátékon vett részt, Innsbruckban. 1999 óta az élvonal állandó tagja.

    (Magyar Szervátültetettek Szövetsége)

    Módosítva: 2020.03.02 10:33, Megjelenés: 2020.03.02 10:33
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Tényleg március elején érkezhetett meg a koronavírus Magyarországra

    Az operatív törzs keddi tájékoztatóján kiderült: a január-februárban influenzára tesztelt betegek mintáiból több mint ezer mintán a koronavírustesztet is el tudták végezni, ezek nem mutatták a koronavírus nyomait, az első ilyen pozitív teszt csak március 12-éről származik. Elhangzott: a budapesti szennyvízből már kimutatták a koronavírust.

    Új koronavírus - új tudományos eredmények - módosuló ajánlások

    Az új koronavírus (SARS-CoV-2) hatására soha nem látott ütemű tudományos kutatás indult meg. A tízezernél is több új tudományos közlemény fontos kérdésekben hozott szakértői szemléletváltást. A korábbiaktól eltérő, új ismeretekből kiemelkedik a tünetmentes fertőzők szerepe és a levegővel (aeroszollal) való terjedés. A levegő szerepéről, a maszkviselésről, a távolságtartás szabályairól - összességében a biztonságra törekvő magatartás fontosságáról szóló új ajánlásokat Makara Gábor akadémikus foglalta össze.

    A két Rita és veséjük esete

    A szervátültetések száma hazánkban az utóbbi két évtizedben folyamatosan nőtt, bár még mindig körülbelül dupla annyi szervre lenne szükség, mint amennyi adódik. Az összes transzplantálható szerv (szív, máj, vese, hasnyálmirigy és tüdő) átültetésére van itthon is mód.

    Évente akár hússzal több szervátültetés várható a keresztdonációval

    Már nem csak családtagnak vagy szoros érzelmi kapcsolatban álló személynek, például barátnak, társnak, távoli rokonnak adhatunk szervet, a keresztdonációt lehetővé tevő új szabályozás értelmében, ha a felajánlott szerv nem megfelelő a betegnek, úgymond cserélhetnek szervet egy olyan donor-beteg párossal, akinél szintén fennáll ez a probléma.

    Szervátültetés Magyarországon és a világ többi részén

    Több esemény is aktuálissá teszi, hogy a szervátültetés témájáról beszéljünk: 2017. december 3-án volt 50 éve, hogy Christiaan Barnard elsőként végzett a világon sikeres szívátültetést a dél-afrikai Fokvárosban. Komoly vita alakult ki 2017. év végén Kínában a tervezett fejátültetésről, amelyet végül nem engedélyeztek. A népszerű amerikai énekesnő, Selena Gomez gyulladásos betegsége (lupusz) miatt pedig veseátültetésen esett át.

    Kilökődést is okozhat, ha a beteg nem ismeri, hogy éljen együtt az átültetett szervvel

    A szervátültetés életet ment, azonban keveset beszélnek arról, hogy az új szervvel meg kell tanulni élni. Az élethosszig tartó gyógyszerszedés, szigorú szabályok betartása, életmódváltás szükségessége - ez jellemzi a szervátültetettek életét, cserébe az egészségesekkel hasonló, minőségi életet élhetnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.