Közétkeztetésben dolgozó séf nyerte meg a Főzz másképpen! receptversenyt

Kor Kontroll Társaság
megjelent:

Pákozdi Norbert séf nyerte meg a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Kor Kontroll Társaság receptversenyét. Az okleveleket a két társaság elnöke: Dr. Halmy Eszter és B. Király Györgyi adta át a MET XXVII. kongresszusán Budapesten.

A kongresszuson elhangzott, hogy 2030-ra 3,3 milliárd lesz az elhízottak vagy túlsúlyosok száma világszerte, a túlsúlyosság Európa egyes országainak teljes lakosságát érintheti. A magyar felnőtt lakosság 70%-a túlsúlyos vagy elhízott, a trend sajnos növekedést mutat. Mivel az OECD kimutatása szerint Magyarország Európa legelhízottabb nemzete, vélhetően vonatkozik majd ránk a prognózis, ha nem próbáljuk meg biztosítani az elhízott betegek méltányos és igazságos egészségügyi ellátáshoz történő hozzáférését, valamint divattá tenni az egészséges étkezést és a mozgást.

Ezért írta ki a két társaság immáron negyedszer hagyományostól eltérő receptversenyét a testsúlymegőrző, testsúlycsökkentő receptek ismerőinek és használóinak, akik testsúlyuk rendezésével hozzájárulnak a túlsúlyhoz és az elhízáshoz társuló betegségek megelőzéséhez vagy visszafordításához.

A "Főzz másképpen!" receptversenyre 119 pályázat érkezett Miskolcról, Debrecenből, Orosházáról, Békéscsabáról, Szegedről, Kecskemétről és persze kistelepülésekről is. A verseny idei nyertese a közétkeztetésben dolgozik. 40. 000 gyermek és felnőtt étkeztetéséről gondoskodnak, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szokásokat erősítenek, mennyire egészséges ételeket tesznek fogyasztóik elé. A 2. helyezett 150 kilóról indult, és amikor már nem volt képes egy zöld-lámpányi idő alatt átérni az úttesten, radikális életmódváltásba kezdett.

Több mint 50 kilót fogyott, biciklizik, fut és dietetikusa tanácsai alapján a maga által továbbfejlesztett recepteket használja hétköznapjaiban. A remek receptek beküldői között ott vannak a nagymamák, háziasszonyok, újságírók, de megjelennek a szakma képviselői: dietetikusok, táplálkozástudományi szakemberek, személyi edzők, háziorvosok is.

A 10 nyertes pályázó és nyertes recept:

  1. Pákozdi Norbert, a Gasztvitál kiemelt séfje / Budapest - Sertésszűz zöldfűszeres kéregben káposztás burgonyaropogóssal, édesköményes céklasalátával
  2. Vágvölgyi Tamás, életmódváltó / Budapest - Okospogácsa
  3. Bahul Krisztina, újságíró- szociológus / Miskolc - Póréhagymás kókusztejszínes busa, sült gyökérzöldségekkel, hajdinával és fermentált répa/zellerrel
  4. Honfi Bernadett, dietetikus és közgazdász / Budapest - Sütőben sült reform töltött-káposzta
  5. Raj Regina, egészségfejlesztő, edző / Budapest - Fitt vagdalt céklaágyon
  6. Starkné Szabó Eszter, dietetikus / Budapest - Sajtos kölesropogós mentás zöldborsókrémmel és friss salátával
  7. Forján Petra, táplálkozási és mozgás tanácsadó / Gyula - Zabfasírt sült céklával és sütőtökkel
  8. Dr. Peresa Magdolna, háziorvos / Budapest - Lazac bohémia
  9. Mészáros László és Mészáros Tünde, / Orosháza - Csicsókapüré (mártogatós) zeller chipsszel, vagy párolt zöldségkörettel, kukoricadarába forgatott ponttyal
  10. Balogh Györgyi, pénzügyi tervező / Budapest - Citromos-almás Zabálom

A recepteket a Kor Kontroll Társaság és a Magyar Elhízástudományi Társaság portáljain teszik közzé.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.