• Az eVRONY országos bevezetése

    Szerző: antsz.hu

    Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által fejlesztett, veleszületett fejlődési rendellenességek kötelező bejelentését szolgáló on-line felület, az eVRONY szakrendszer elkészült és az antsz.hu oldalon történő regisztrációt követően használatba vehető.

    Az eVRONY szakrendszer biztosítja az 50 éve működő Veleszületett Rendellenességek Országos Felügyelet és Nyilvántartás (VRONY) folyamatos adatgyűjtését és hozzájárul, hogy valamennyi - munkája során veleszületett rendellenességet észlelő - orvos korszerű, on-line beviteli felületen küldhesse meg kötelező adatszolgáltatását. A szakrendszer bevezetéséről szóló Országos Tisztifőorvosi tájékoztató levél letölthető itt.

    A veleszületett rendellenességek bejelentésének szabályait az 1997. évi XLVII. törvény 16.§. (1)-(4) törvény és írja le, az országos nyilvántartás működését a 21/2014. (III. 20.) EMMI rendelet részletezi.

    Hirdetés

    A törvényi szabályozás értelmében a VRONY részére a magzati korban felismert, rendellenességre utaló elváltozásoktól egészen az élet végéig észlelésre kerülő veleszületett fejlődési rendellenességekig adatot kell szolgáltatni.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!
    A bejelentendő rendellenességek körét a BNO 10 revízió XVII. főcsoport „Veleszületett rendellenességek, deformitások és kromoszómaabnormitások” alkotják, tehát a Q000–Q999 tartozó összes fejlődési rendellenesség bejelentése kötelező. Az adatszolgáltatás kiterjed minden alap, járó- és fekvőbeteg szakellátás területén működő egészségügyi szolgáltató orvosára.

    A kialakított új Veleszületett Rendellenességek Elektronikus Nyilvántartás (továbbiakban e-VRONY) fejlesztése során az európai és nemzetközi ajánlásoknak megfelelően a korábbi években megszokott adatok mellett a rendellenességek kialakulásának, kóroki hátterének felderítésére irányuló kérdések is szerepelnek, amelyek kitöltése kompetencia alapján értelemszerűen történik.

    A www.antsz.hu oldalon történő regisztrálást követően megkapott jogosultsággal a rendellenességek észlelő orvos beléphet az eVRONY szakrendszerbe.

    Az elektronikus adatbeviteli felület megismerését és használatát a Felhasználói Kézikönyv segíti, amely a https://www.antsz.hu/oszir/evrony elérési úton található.

    (antsz.hu)

    Legutóbb frissült: 2015.07.15 14:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Új betegazonosító rendszer

    A betegbiztonság növelése érdekében korszerű higiéniás eszközöket is beszereztek a keszthelyi és a hévízi kórházban.

    Baktérium okozta a tömeges megbetegedéseket

    Az első vizsgálati eredmények alapján Campylobacter nevű baktérium okozta a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges megbetegedéseket Domoszlón és Kisnánán.

    Gyógyítható-e a pajzsmirigy alulműködés?

    A hormonproblémák közül igen gyakoriak a pajzsmiriggyel összefüggő zavarok, köztük is az alulműködés fordul elő a legtöbbször. Ennek megfelelően nagyon sok embert érint a kérdés, hogy gyógyítható-e a betegség, vagy pedig életük végéig gyógyszeres kezelést kell kapniuk? A válaszokat dr. Békési Gábortól, pajzsmirigy specialistától tudtuk meg.

    A szívsövények hiánya

    A szívsövények hiányai lehetnek kis, közepes és nagyméretűek is, illetve meghatározó az is, hogy a szív mely területén fordulnak elő, a pitvarban vagy a kamrában.

    Elindul a szívinfarktus-regiszter

    Negyedévente be kell jelentenie a kezelőorvosoknak a szívinfarktussal kapcsolatos megbetegedéseket a Nemzeti Szívinfarktus Regiszter részére. Az első adatszolgáltatást április 15-éig kell teljesíteni - áll Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter új rendeletében, amely a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

    A szív mestersejtjei segíthetnek a gyógyulásban

    Kutatóknak sikerült azonosítaniuk azokat a korai mestersejteket (őssejteket), melyekből az emberi szív sejtjei kialakulnak. A későbbiekben a sérült szívszövet kijavítására szolgáló "tapaszokat" is készíthetnek belőlük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.