• Orvos-és ápolóhiány: az elvándorlás mellett a szülés és a nyugdíjazás is az okok között

    Szerző: drportal.hu

    Vegyes a kép. Van, ahol nem akkora probléma az elvándorlás, mert magas minőségű szakkórházról van szó, vagy éppen kisvárosi intézményként versenyképesek abban, hogy helyben vannak. Van, ahol viszont égető szükség lenne több szakorvosra. Általánosan mindenhol keresik a szakápolókat.

    Az egy évvel korábbihoz képest 111 fővel kevesebb, összesen 1950 egészségügyi dolgozó igényelt tavaly hatósági bizonyítványt a határon túli munkavállaláshoz. Az orvosok külföldi munkavállalási kedve csökkenni látszik - ez derül ki az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal legfrissebb, 2013-as statisztikákat összegző adataiból, amely a MOSZ honlapján is megjelent.

    A szakvizsgával rendelkező, 2013-ban igazolást kérő orvos között a legtöbb a belgyógyász (68), az aneszteziológus (56), a sebész (48), a szülész-nőgyógyász (33), és a kardiológus (23). A fogorvosok közül 263-an kértek hatósági igazolást az elmúlt évben. A háziorvosok közül 71-en kértek ilyen dokumentumot. A külföldön munkát kereső egészségügyi dolgozók célországa továbbra is Németország és Anglia, a legtöbben fiatalok, 25-29 évesek.

    A DRportal megkérdezett néhány kórházvezetőt, hogy náluk mennyire jellemző probléma az orvos- és ápolóhiány.

    Hirdetés

    A kevesebb mégis több?

    Dr. Bélteczki János aneszteziológus, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház intenzív osztályának vezető főorvosa, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a DRportal kérdésére elmondta: létező problémáról van szó, az orvos- és ápolóhiányt maguk a betegek is tapasztalják, mert többet kell várakozniuk egy-egy szakambulancián, növekszik a várólista a kórházakban.

    2007 óta minden évben ezer szakorvos megy el az országból. Van ugyan pozitív változás, tavaly százhússzal kevesebb orvos váltotta ki hatósági bizonyítványát, de ez csekély mértékű javulás ahhoz a tényhez, hogy évente még mindig ezren mennek el és alig jönnek vissza. Az elnök hét olyan kollégáról tud, aki tavaly hazatért ugyan, de nem ment vissza közkórházba, mert a magánszférában kapott állást.

    A szakvizsgával rendelkező, 2013-ban a külföldi munkavállaláshoz hatósági igazolást kérő orvosok között nagyon sok az aneszteziológus. Az altatóorvosok a magyar bérek tízszeresét is megkapják külföldön, ezzel nem lehet versenyezni itthon. Az ózdi Almási Balogh Pál Kórházban tavaly ősszel a hat altatóorvosból négyen mondtak fel. Dr. Bélteczki János, az intenzív osztályt vezető főorvosa az egyik kollégájával együtt három hónapig havi 12 ügyeletet vállalt.

    Ki lesz helyettük?

    Problémát jelent az is, hogy a legtöbb intézményben nagyobb részt nyugdíjas korú orvosok látják el a feladatokat. Nálunk a szakrendelésen például zömével 60 év felettiek dolgoznak, ha az egyik megbetegszik, torlódás alakul ki a rendelőben. Ezek a kollégák néhány éven belül már nem fognak dolgozni, kivel pótoljuk az üresedést - kérdezi dr. Bélteczki János. Emellett a szakápolók hiánya is problémát jelent, nagyon sok olyan szakdolgozó van, aki elérte a 40 éves szolgálati időt és elment nyugdíjba, nem beszélve az Angliába vagy Németországba költöző fiatal ápolókról. Elvándorlásuk aggodalmakra adhat okot, ugyanis ők adják az egészségügyi ellátás gerincét.

    Budapest élen jár


    A GYEMSZI honlapján általában minden álláspályázatnak meg kell jelennie, városra bontva lehet keresni kórházi szakorvosi és asszisztensi állásokat. Leginkább háziorvosi praxis hirdetések várják az orvosokat a MOK honlapján. Ápolókat leginkább Budapesten keresnek, például a Bajcsy Zsilinszky Kórházban felnőtt szakápolót várnak a sürgősségi osztályra, a belgyógyászatra és az urológiára. Itt hiány van szakorvosból is. A Szent János Kórházból sebész szakorvos-jelölt és pszichológus hiányzik.

    „Jelentős dolgozói elvándorlásról nem beszélhetünk”

    A Debreceni Egyetem Klinikai Központ betegellátó szervezeti egységeiben az előző évekhez hasonló mértékű a dolgozók fluktuációja. Jelentős dolgozói elvándorlásról nem beszélhetünk. Az orvosi munkakörökben minimális, a szakdolgozók esetében nagyobb számú az intézmény elhagyása, de az ő körükben is elsősorban a nyugdíjba vonulás a kilépés oka.

    2013-ban 156-an léptek ki a rendszerből, és ugyanennyien léptek be. Továbbra is hiányszakma - évtizedek óta - a patológus, égéssebész, mellkas sebész, gyereksebész, infektológus orvos, az aneszteziológiai szakasszisztens, intenzív szakápoló, illetve a műtéti szakasszisztens szakma. Külön intézkedés véleményünk szerint nem szükséges, mert mi magunk képezzük a szakembereket mind a szakorvos, mind a szakápoló/szakasszisztens munkakörökben – tájékoztatta portálunkat a DE KK.

    A szülési szabadság idejére keresik az új kollégát

    A debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet esetében nem jellemző az orvos- és ápolóhiány - tájékoztatta portálunkat az intézmény sajtóosztálya. Megnéztük: a honlapukon egy fő területi védőnőt keresnek teljes munkaidőben, amíg a kolléga szülési szabadságon van.

    Szentendre és Törökbálint: van, ahol ápolókból van kevesebb

    Dr. Pázmány Annamária, a Szentendre Város Egészségügyi Intézményei főigazgatója kérdésünkre azt mondta: „az intézményünkben nincs ápolóhiány, szerencsére sok, jól képzett szakember lakik a városban és vonzáskörzetében, akik örülnek, ha nem kell Budapestre járniuk. Nemrég kerestünk egy kontrollinges munkatársat, és 2 hét alatt találtunk is, az új kolléga az Onkológiai Intézetben dolgozott eddig, de itt lakik és örült, hogy közelebb dolgozhat. Orvoshiány sincs, egy allergológus elment tőlünk Angliába dolgozni, de ő már évek óta kijár. Egy kardiológus van most külföldön, de csak átmenetileg, helyette pedig érkezett egy másik szakember. Hiány egyedül ortopéd ambuláns rendelést végző orvosból van, ezért a nyugdíjas orvosunk maradt, ő megkapta erre az engedélyt.”

    A szentendrei egészségügyi intézményben az Európai Unió támogatásával, a minőségi humánerőforrás-fejlesztés keretében öt szakdolgozó szakmai továbbképzését, illetve egy új dolgozó foglalkoztatását segítik elő az intézmény hatékony működése és a betegek magasabb színvonalú ellátása érdekében. A 2015. június 30-ig tartó pályázat keretében öt szakmai területen (diabetológiai, illetve felnőtt intenzív szakápoló, kardiológiai és angiológiai szakápoló, klinikai neurofiziológiai szakasszisztens, sürgősségi szakápoló) egyéves szakmai továbbképzésen vesznek részt az érintett kollégák, valamint a nemrégen felvett, kontrolling feladatot ellátó munkatárs bérét is két évig a pályázat fedezi.

    Dr. Antal Gabriella, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet főigazgatója a DRportálnak elmondta: ez egy magas szakmai szintű szakkórház, ahol az átlagosnál magasabbak voltak eddig a jövedelmek, bár mára ez mérséklődött a központi béremelés miatt. Talán részben azért sem mentek el az orvosaink, mert jó színvonalúak a műszerek, a munkakörülmények, illetve az orvosok nagy részének jelentős jövedelme származik a klinikai vizsgálatokból. Bízom benne, hogy ebben nem is lesz változás. Az orvosi létszámban tehát egyáltalán nincs nálunk hiány, viszont az ápolóiban már erősen érezhető – mondja a főigazgató. Az elmúlt időszakban összesen 8 ápoló távozott zömmel családi okok miatt. Közülük legalább 3 fő visszapótlása feltétlenül szükséges lenne, de egyre kevesebb a jelentkező. Képző intézményeknél érdeklődünk, pályakezdő fiatalokat próbálunk rávenni a munkavállalásra, jó körülményeket, elhelyezést, egyéb juttatásokat biztosítunk számukra.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kórház honlapján két hirdetést találtunk, az egyikben ápolót, a másikban laborasszisztenst keresnek.

    Somogyban más a helyzet

    Több tucat egészségügyi állás betöltetlen Somogy megyében - írja a Kapos.hu. A megyei kórházvezetők szerint bizonyos területekre, így az onkológiára és a pszichológiára igen nehéz megfelelő szakembert találni. Egyelőre szervezési nehézségeket okoz az ápolóhiány az érintett helyeken. Külföldön az ápolók az itthoni fizetés ötszörösét is megkereshetik.

    (DRportal)

    Legutóbb frissült: 2014.03.25 13:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ápoló- és védőnőhiány: nagyobb probléma, mint a kevesebb orvos?

    Az EU átlagához képest 25 százalékkal kevesebb a magyar kórházakban az ápoló, a szakdolgozói kamara, a MESZK honlapján több mint 200 álláshirdetés olvasható. Amíg nem találnak megfelelő szakdolgozót a kórházak, bérnővért alkalmaznak, magasabb fizetésért.

    Öngyógyítás: hol a határ?

    Nincs időnk az egészségünkre, azonnali megoldást várunk, általában ezért kezdünk öngyógyításba, sajnos leginkább akkor, amikor nem kellene - véli dr. Bélteczki János, aneszteziológus. A felgyorsult világ, vagy éppen az egészségtudatosság hiánya áll a háttérben?

    Kórházi nagyvizit - egy önkéntes ápoló tapasztalatai

    Mezős Balázs ötven hetet töltött az egészségügyben. Egy felmérés keretében kórházakban interjúztatott, majd önkéntes ápolói munkát vállalt. Az egy év során szerzett tapasztalatait gyűjtötte össze és publikálta. A projekt célja, hogy rávilágítson a kommunikáció fontosságára, és feltárja az egészségügyi rendszer szereplőinek egyéni felelősségét. Mi okozza az orvosok és betegek, orvosok és ápolók, ápolók és betegek közötti feszültségeket, melyek a leggyakoribb konfliktusforrások?

    Hazaküldenék a magyar orvosokat

    A nemrégiben nyilvánosságra hozott tervek szerint a brit kormány hazaküldené a külföldi orvosokat, és erősítené a hazai orvosképzést. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint itthon nagy szükség lenne a világlátott, nemzetközi tapasztalattal és nyelvtudással rendelkező orvosok munkájára.

    Dr. Tímár József: A digitális patológia már rövid távon megoldást jelenthetne a súlyos szakemberhiányra

    Idén lesz negyven éve, hogy végzett a Semmelweis Egyetem medikus képzésén, majd patológus szakvizsgát tett. Ez az utolsó éve az igazgatói székében, mint egyetemi tanár és kutató azonban folytatja, illetve elnöke az Egészségügyi Szakmai Kollégium Patológiai Tagozatának. Ismeri a megoldás kulcsát a patológushiányra? Eléri a digitális patológia kiépítését hazánkban? Szélmalomharc, hiábavaló küzdelem az övé?

    Miért éppen Svédország? - Interjú Dr. Dávid József pszichiáterrel

    Aktuális kérdés ma Magyarországon az orvosok külföldre vándorlása. Évről évre egyre több szakorvos kérelmezi a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt. Ebben a témában kerestem meg a Svédországban élő dr. Dávid Józsefet, aki 1990-ben végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, azóta dolgozik a pszichiátriában, ’97-től szakorvosként és két éve él és praktizál Göteborgban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások