M.I.C.U. - az élet-mentő autó

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Több tízmilliós felszerelés, az ország legképzettebb szakemberei, évente több ezer eset és nulla forint állami támogatás.

Ez a M.I.C.U., vagyis az ország egyetlen olyan mentőautója, amely tulajdonképpen mozgó intenzív osztályként funkcionál. Az ország egész területén teljesít szolgálatot, s akár kisebb műtétek is elvégezhetők benne.

„Menjen érted a M.I.C.U.!”

Akár egy rosszkívánság is lehetne, ugyanis ez az autó tényleg olyankor vonul, amikor nagy a baj. Szögletes formájával, tojáshéj színével és robosztus méretével azonnal kitűnik bármelyik mentőfelvonuláson, bemutatón. Ám ennek az autónak közel sem a vizuális örömszerzés a legfontosabb funkciója: a M.I.C.U.-t, vagyis a Mobile Intensive Care Unitot életmentésre tervezték, mobil intenzív-ellátó egységként két éve teljesít szolgálatot.

A mentésben és a betegszállításban egyaránt részt vesz, s szinte kizárólag kritikus állapotú sérültekhez küldik. A speciális mentőautóból mindössze kettő működőképes van az országban: egy az Országos Mentőszolgálat, egy pedig az Inter-Európa Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonában.

Speciális felszereltség, széleskörű alkalmazás

A súlyos, kritikus állapotú betegeket gyakorta kell az őket életben tartó intenzív-terápiás kórházi osztályokról más gyógyintézetben elérhető vizsgálatra szállítani. Erre a rendkívül összetett és a beteg állapota szempontjából korántsem kockázatmentes küldetés teljesítésére fejlesztette ki a sürgősségi-orvostani medicina a M.I.C.U. szakmai kódnevű rohammentő-gépkocsit – kezdte Molnár György, a Inter-Európa Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki hozzátette: ehhez az igen speciális ellátáshoz nem mindennapi felszereltség kell.

Életmentők

Mindig, mindenhol ott vannak, ha kell, a legnagyobb bajban végzik dolgukat, segítségük nélkül évente egymillió ember élete pecsételődhetne meg véglegesen – ők a mentők, akiknek életmentő munkájáról naponta hallunk, olvasunk a tévében és az újságokban, de azt kevesen tudják, hogy mi történik az idő alatt, míg vészhelyzetben segítségért telefonálunk, majd szirénázva megérkezik a mentőautó. Mentés, irányítás>>

A M.I.C.U., technikai paraméterei valamint a különleges egészségügyi felszerelés miatt alkalmas arra, hogy bármilyen mentési helyzetben, speciális szállítási feltételeknél, akár gyermeknél vagy felnőttnél is bevethető legyen. A beteget az autó méretei miatt körbe tudjuk járni, s akár kisebb beavatkozások is elvégezhetőek. Van traumás esetekhez használható szettünk, vannak felszereléseink szülés levezetéséhez, s az egészen apró gyermekeket is el tudjuk látni, ugyanis olyan műszerek is vannak a kocsin – folytatta a vezető.

De a M.I.C.U.-n ezen kívül található olyan speciális monitor is, ami invazív és non-invazív vérnyomást is mér, gyógyszeradagoló infuziós pumpából hatot is találni az autón, nem utolsó sorban pedig olyan gyógyszerek is vannak rajta, amit más mentőautón egyáltalán nem. A speciális feladatokhoz speciális gyógyszerek kellenek, ezek olyan szerek, amit az intenzív osztályokon használnak – magyarázta Molnár György.

Folyamatos készenlét magasan képzett személyzettel

A speciális felszereléshez hozzáértő személyzet is szükséges. – Az autón csak aneszteziológus, intenzív terápiás, vagy oxiológus szakorvos teljesíthet szolgálatot. Az ápolóink vagy intenzíves szakápolók, vagy mentőtisztek, s még a sofőrök is ápolói végzettségűek – mondta az ügyvezető, hozzátéve, az autó 3,5 éves működése óta nem fordult elő olyan munkanap amikor a mentőautó ne állt volna rendelkezésre, pedig az Inter-Európa Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. indulása óta karitatív formában működteti a M.I.C.U. rohamkocsit.

Állami támogatás nélkül

A M.I.C.U. számokban (2008.10.01.- 2011.12.31.)

• Az autó futásteljesítménye: 70.100 km.
• Összes riasztás: 3261
• MICU feladat: 1378
• Eset/Roham feladat: 968
• Egyéb őrzött szállítás: 803
• Visszavett feladat/vaklárma: 113

Az Országos Mentőszolgálat Központi irányítócsoportja naponta 3-5 kritikus állapotú beteg és sérült ember sürgősségi szakellátását, őrzött szállítását bízza az autó személyzetére. Az, ezzel állami feladatot átvállaló mentőegység havi, megközelítőleg 4 millió forintot kitevő működési költségét azonban nem a Magyar Állam, hanem adományozók biztosítják. Elsősorban az International Ambulance Service Kft., ami cégcsoportként az autó működési költségeit más tevékenységeiből befolyt nyereségéből különíti el.

Nagy segítség volt számunkra, hogy 3 hete a VIP-Phone segítségével be tudtunk szállni egy jelenleg elérhető legmodernebb lélegeztetőgép lízingelésébe. A cég ugyanis vállalta, hogy minden eladott terméke után egy forinttal minket támogat – folytatta Molnár György.

(WEBBeteg – Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.