Idegesítő viselkedés: Szokjunk le róla minél előbb!

Szerző: Medipress

Legyen szó akár körömrágásról, ujjszopogatásról, evésről, az idegesítő szokások sok embert gyötörnek. Egyszerűen azt sem tudják, hogyan fékezhetnék meg őket.De miért viselkednek így az emberek?

Vessünk egy pillantást a leggyakoribb kényszerekre, valamint nézzük, mely módszerekkel hagyhatunk fel az idegesítő szokásainkkal.

Nem mindig a stressz okozza

Annak ellenére, hogy ezeket a szokásokat az idegesség vagy a stressz váltja ki, bármikor előfordulhatnak, egyéntől függetlenül.

Az emberek akkor is ezzel kötik le magukat, ha unatkoznak, egyedül vannak vagy televíziót néznek. Valószínűleg azért is folytatják ezt a magatartásformát, mert valami elégtételt kapnak. Minden olyan szokás, amely állandósul, jutalom, mondta el Carol Goldberg, new yorki pszichológus. Majd hozzátette, ez valamilyen módon megnyugtatja az embereket, hiszen ha nem jutalmaznák meg őket, akkor nem is csinálnák.

Mi a motiváció?

  • Körömrágás: Messze ez a leggyakoribb idegesítő szokás, a gyerekek mintegy egyharmadát érinti. A tizenévesek 44, a felnőttek 29 százaléka rágja a körmét. A késztetés, hogy leharapjuk a kinövéseket, abból ered, hogy ezzel nyugtattuk magunkat gyermekkorunkban, állítja Penny Donnenfeld, new yorki magán pszichológus. Hozzátette még, hogy a gyerekek nagyon szájorientáltak, ez csecsemőkorból ered. Néha valaki mást akarunk utánozni, valaki akkor kezd el így viselkedni, ha látta, hogy egy népszerű osztálytársa is csinálja.
  • Ujjszopogatás: Az újszülöttek mindent a szájukba vesznek. Ez egy reflex, amely által képesek lesznek szopni. Sok kisgyerek 2-4 éves koráig felhagy ezzel a szokással, a legtöbben kinövik.
  • Túlevés: Rengeteg oka van annak, ha valaki sokat eszik. Szorongás, frusztráció, vagy érzelmi üresség. Az emberek néha ezzel gyógyítják magukat, mivel az egyes élelmiszerek boldogság hormonokat termelnek.
  • Dohányzás: Ez több mint egy enyhe szokás. A dohányzás lehet fizikai függőség is, az aktív dohányosok nikotin függőségben élnek. Ez a fajta drog megváltoztatja az agyban lévő vegyi anyagok szintjét, amely megnyugtató, örömteli érzést ad, olyat, amilyenre vágynak.

Milyen veszélyekkel jár mindez?

Kedvezőtlen következményekkel járhatnak ezek a látszólag ártalmatlan tevékenységek.

A körömrágás egészségtelen, mert baktériumokat hordozunk a körmeink alatt. Ha megérintünk valamint, amitől koszos lesz a körmünk, nem valami okos dolog utána a szánkba venni, közölte Penny Donnenfeld. Hozzátette továbbá, hogy a körömrágást mások is negatívan ítélik meg, nem mutat jó képet az emberről.

Nem mentes a kockázatoktól az ujjszopogatás sem. Ha a gyerekek nem adják fel ezt a szokást, mire a maradandó fogaik jönnek, az számos problémát okozhat, beleértve a fogak egyenetlenségét, valamint a szájpadláson lévő változásokat, állítja az Amerikai Fogászati Egyesület.

A túlevés és a dohányzás okozta egészségügyi problémák széles körben ismertek. A túl sok evés elhízáshoz vezethet, amely összefüggésbe hozható számos egészségügyi körülménnyel, mint például a cukorbetegség, a szívelégtelenség, és a rák. A dohányzás növeli az olyan betegségek kockázatát, mint a tüdőrák, az agyvérzés, vagy a szívroham.

Hogyan szokhatunk le?

Noha nem egyszerű, de határozottan lehetséges, mondják a pszichológusok. Goldberg szerint az első lépés, hogy le akarjunk szokni!

Ha egyszer eldöntötte valaki, hogy feladja, azonnal egy teljes elvonóra kell mennie, használhat segédeszközöket és trükköket, amelyek segítenek neki a szokás elhagyásában. A körömrágósok viseljenek kesztyűt, vagy tartsák a kezüket a zsebükben, közölte a pszichológus.

Próbálják meg más tevékenységgel lefoglalni a kezüket, mint például a kötés, vagy szorongassanak egy stressz labdát, ez segíthet, tanácsolta Donnenfeld.

Nagyobb kihívást jelent az evés elleni küzdelem. Körömrágás nélkül lehet élni, de evés nélkül nem. Olyan helyen gyakoroljuk a leszokást, ahol ellenőrizni tudjuk, hogy a mennyiség ne váljon túlnyomóvá, mondta el Carol Goldberg.

Az olyan szokásoknál, mint a dohányzás, szükségünk lehet támogatásra, mert a cigaretta függőséget okoz. A napi rutin megváltoztatása egész jól működik.

Ha dohányzott kávézás mellett, akkor hagyja el a kávét, tanácsolta Penny Donnenfeld. Majd hozzátette, a végső cél elérése módosítja a viselkedésünket, ezért az út során fontos odafigyelnünk a végső célra. Egy kis hiba nem azt jelenti, hogy hiábavaló volt minden, mondta a pszichológus.

Ha megeszel egy fánkot, nem azt jelenti, hogy a következő nap is azt ehetsz, amit akarsz. A következő nap nem számít többé. Az út mentén tiéd a döntés, rajtad múlik, hogy leállítsd a problémát.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Felfekvés Felfekvés

Hogyan kezelhető? Mit lehet tenni a sebgyógyulás érdekében?

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Érdemes átgondolni, milyen módszert részesítünk előnyben!

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.