A nyertesek titkai

Egészségdíj Pályázat
megjelent:

A 2010. november 23-i díjátadóval végleg lezárult az Egészség-díj pályázat. Az alábbiakban részletesen megismerkedhet a nyertes pályázatok tartalmával.

Kategória – Mozgás

Dr. Bíró György Budapesten dolgozik, de Vácon él, ahol 20 éve tervezi, rendezi a váci környezeti nevelési és egészséges életmód programot a város és környékének polgárai, iskolái és civil szervezetei számára. György örök gyermeknek tartja magát, aki imádja a természetet és egész nap meg nem áll. Az általa szervezett életmód program mellett arra is jut ideje, hogy triatlon versenyzőként bizonyítson, miközben egyetemen tanít környezetjogot.

Jelenleg egy olyan városi programsorozatot alakít ki, amelyben az egészséges életmód (testi- szellemi-mentális egészség fenntartása), a baleset-megelőzés, a drog prevenció (elterelési program), értékvédelem, készségfejlesztés, tehetséggondozás jól összeforrasztható egységként szerepel. Az Egészség-díj megnyerése meglepetés számára, ám egyben fontos visszaigazolása szemléletformáló munkájának. Szeretne egy alapítványt létrehozni, hogy a hozzá hasonlóan elkötelezetteknek további lehetőséget adjon arra, hogy szakképzett, felelősségteljes fiatalokat tudjanak nevelni.

Mozgással, környezetvédelemmel az egészségért

Megyesi Rita az Országos Tisztiorvosi Hivatal kiemelt EU-projekt koordinátora, az üllési Tesz-Vesz Közhasznú Egyesület elnöke. Életében mindig is fontos szerepe volt nem csak az egészséges életmódnak, hanem a közösségépítésnek is. Innen jött az ötlet, hogy a falu közösségének valamit tennie kellene az egészséges életmód érdekében. A Holdfény Túra egy éjszakai gyalogtúra, amelyen rendszeresen 80-100 fő vesz részt. A Túra kitalálásánál elsődleges szempont volt, hogy egy olyan mozgásfajtát válasszanak, amely minden korosztálynak megfelel, ahol együtt tudnak lenni a családok, barátok, és nem jár különösebb megterheléssel. Amikor elkezdték a túrákat, csak teliholdkor sétáltak, ma már bármikor nekivágnak az üllési tanyavilágnak. Egy-egy túra 6-10 km és vannak állomások, ahová teát, szendvicseket visznek ki, itt megpihennek, majd folytatják útjukat. A hírnek, hogy nyertek, nagyon örültek, mert azt vallják, minden díj és elismerés azt bizonyítja, hogy a civil szervezet életképes, olyan tevékenységet folytat, amelynek van jövője.

Holdfény Túra

Kategória – Táplálkozás

Berciné Berke Szilvia 3 gyermekes családanya, már kilencedik éve dolgozik óvónőként a Fóti Római Katolikus Egyházközség Gondviselés Óvodájában. A természet iránti szeretetet szüleitől örökölte. Élete fontos része a kert, a saját termesztésű zöldségek, gyümölcsök - mint édesanya és pedagógus is azt vallja, hogy „ételünk az életünk”.

A komplex táplálkozási program ötlete már nagyon régen megfogalmazódott benne, de sok utánajárásra volt szükség, mire kiderítették, hogy hol van a környéken a program megvalósításához szükséges bio alapanyag. Mára már kialakult a beszállítói hálózatuk, de magának az óvodának is van saját arborétuma. Itt pedagógusok, óvodások, szülők közösen vetnek, aratnak és együtt tanulnak, együtt élvezik a közös munka gyümölcsét. A szülők a kezdetektől nagyon támogatták az óvónő úttörő kezdeményezését, olyannyira, hogy ők maguk visznek be az óvodába házi készítésű finomságokat, recepteket. Az Egészség-díjnak nagyon örültek, nagy segítség ez nekik, azt tervezik, hogy egy ivó-kutat építenek az óvoda udvarára, mert javítani szeretnék a gyerekek napi folyadékbevitelét.

Életrevaló

Kategória – Alkohol

Varga Judit magyar nyelv és irodalom tanár, osztályfőnök hitvallása szerint az iskolában fontos szerepe van az egészséges életmódnak, a prevenciónak, a másság megértésének, ezért a gyerekek képzése, felvilágosítása is több szálon fut. Az Egészség-díj pályázati lehetőségére egy szülő hívta fel a pedagógus figyelmét, ő pedig osztályával együtt lelkesen munkához látott. A pályázat és a program legfontosabb üzenete, hogy az alkoholfüggőség problémakörében érintett gyermekek többsége nem tudományos magyarázatokat szeretne hallani a felnőttektől, hanem inkább a hasonló korú társaival beszélget, kér tanácsot, egy-egy személyes történet alapján. Az iskolában mindenki pozitívan értékeli a kezdeményezést, ezért szeretnék bevonni a kisebb osztályokat is, mert minél hamarabb elkezdődik a prevenciós nevelés, a gyerekek annál hamarabb dolgozzák fel a tanultakat és alakul ki bennük az ellenállás.

Alkohol prevenció mindenkinek

Kategória – Dohányzás

Csörsz Katalin magyar-történelem szakos tanár, a Dunakanyar Erdei Általános Iskola igazgatója, a “Dohány-levél” program koordinátora. A program lényege, hogy a gyerekek levelet írnak dohányzó ismerőseiknek és rokonaiknak, amelyben megkérik őket a cigaretta letételére. A levélben megírják nekik, hogy miért is szeretnék, ha nem dohányoznának és hogy milyen veszélyeket látnak ők e káros szenvedélyben. A program ötlete úgy született, hogy egy kislány elmesélte, hogy sikerült leszoktatnia nagypapáját a dohányzásról és az ötlet megtetszett a többieknek is. Beszélgettek, kinek milyen élménye van a dohányzó felnőttekkel kapcsolatban, hogyan élik meg a jelenséget, és kiderült, hogy a gyerekeket amellett, hogy nagyon zavarja a dohányzás, aggódnak is a felnőttekért, mert tisztában vannak a dohányzás egészségkárosító hatásaival.

“Jelige: DOHÁNY-LEVÉL”

Kategória – Szakmai

Szabó Adrienne a miskolci Iránytű Szociális Szolgálat munkatársaként jelenleg több mint 200 családon igyekszik segíteni. Adrienne úgy érezte, hogy mások problémáinak megoldása mellett a családgondozók egészsége háttérbe szorult és a munkacsoport egyes tagjainál előjött kisebb-nagyobb egészségi problémák hatására elkezdtek egymás egészségével foglalkozni. Egészséges receptek, gyógynövény-teák, túra lehetőségek után kutattak, változtattak életmódjukon, több időt töltöttek egymással, sokkal többet beszélgettek. Ennek eredményeképpen többen leszoktak a dohányzásról és ma már jobban bírják a terhelést, a munkájukkal járó stresszt. A munkacsoport nevében Szabó Adrienne örült, hogy pályázatukkal nyertek, mert így példát mutathatnak és felhívhatják a figyelmet az egészséges életmód fontosságára.

Egymásért és másokért

Dr. Tarkó Mihály a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház belgyógyászatán dolgozik. Amikor Miskolcra került, egyik első dolga volt, hogy az egészséges életmódra nevelés jegyében megszervezzen egy csapatot, akik rendszeresen járják a természetet, felfedezik a Bükk egyedi világát. A csoport alapvető célja, hogy minél nagyobb tömegeket motiváljon a testre szabott fizikai aktivitásra, hogy egészséges életmódra neveljen, valamint, hogy társas- és kulturális programok beiktatásával a helyi jellegzetességeket és kulturális műsorokat is elérhetővé tegye az emberek számára.
„Ez a díj engem most még jobban motivál, még nagyobb kedvet kaptam, remélem a közösségünk lelkületének is építésére lehetek, és ők is aktívabbak lesznek.” – mondta a természetbúvár-orvos, amikor megtudta, hogy pályázata lett az Egészség-díj egyik nyertese.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház természetjáró csoportjának élete

Kategória – Közönségdíj

Sáringerné Dr. Szilárd Zsuzsanna 2003 óta a Pető Intézet oktatója. Emellett docensként részt vesz a konduktorképzésben, illetve a mozgássérült gyerekek sportjának szervezésben. 2007 elején támadt az ötlet, hogy egy új játékkonzol megjelenésével lehetőség nyílna sporteszközként használni a játékot. A benyújtott program célja tehát, hogy valódi mozgást igénylő virtuális játékokkal segítsék a Pető Intézet lakóinak mozgásfejlesztését. A konzoljáték segítségével a mozgássérült gyerekek fizikailag és lelkileg egyaránt megélhetik ugyanazt az élményt, mint amit egy valódi sportpályán kapnának. A program során a résztvevők körét folyamatosan bővítik, csatlakoztak már értelmi sérültek, vakok és gyengénlátók is. Az elnyert díj segítségével lehetővé válik a szélesebb közönség bevonása és egy mozgalom elindítása, majd életben tartása, ahol a sérültek egyenlő esélyekkel sportolhatnak, szórakozhatnak.

Sérültek virtuális sportfoglalkozásai

(Egészségdíj Pályázat)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.