Hétköznapi hősök nyertek

WEBBeteg
megjelent:

A 2010. november 23-i díjátadóval végleg lezárult az Egészség-díj pályázat. Idén is „hétköznapi hősöket” vártak pályázóként, akik környezetükben, munkahelyükön, ismerőseik és barátaik között sokat tesznek az életmódváltással kapcsolatos pozitív megmozdulások elősegítéséért.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel, új kategóriákkal bővítve, Győrfi Pál fővédnökségével és dr. Zacher Gábor toxikológus közreműködésével hirdették meg idén az Egészség-díjat. A kezdeményezés, amelynek középpontjában az egészséges életmód és a kapcsolódó pozitív példák bemutatása áll, 2009-ben indult a Pfizer és a Médiaunió közös kezdeményezésére. A pályázat célkitűzése idén sem változott, továbbra is széles körben alkalmazható, gyakorlatban is megvalósítható, jó ötleteket, pozitív példákat, lelkes embereket kerestek, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak mások egészsége érdekében.

A zsűri egy hét pontból álló szakmai értékelésrendszer alapján hozta meg a győztesekről szóló döntését, míg a közönségdíjról a Facebook-on lehetett szavazni.

Dr. Rékassy Balázs, a Pfizer közkapcsolati igazgatójaként a következő gondolatokat fogalmazta meg az Egészség-díj koncepciójával kapcsolatban: „Fontosnak tartjuk a szemléletváltást az egészségmegőrzés területén. Szükség van az egyéni felelősség felismerésére; arra, hogy ne halogassuk holnapra azt, amit ma is megtehetünk az egészségünk érdekében. Egészségügyi szakközgazdászként egyértelmű számomra, hogy a dohányzás okozta betegségekre fordított terápiák, a munkából kiesés és az idő előtti elhalálozás költségei jóval magasabbak, mint az állam dohánytermékekből származó adóbevétele (éves szinten 100 milliárd forint extra kiadás jelentkezik a dohányzás okozta betegségek kapcsán). Orvosként fájó néznem, hogy minden évben egy kisváros lakosságát veszítjük el a dohányzás miatt, hiszen évente 28 ezren halnak meg e káros szenvedély következtében. Mint magánember, és mint apa pedig úgy látom, hogy az egészséget születésünkkor ajándékba kapjuk és rajtunk múlik, hogy életmódunkkal miként próbáljuk azt megőrizni. Az idei Egészség-díj győztesek példája jól mutatja, hogy ehhez nem szükséges sem pénz, sem különleges eszközök.”

Az ismert és elismert egészségügyi szakemberekből és közéleti személyiségekből álló zsűri az erkölcsi elismerés mellett kategóriánkéntbruttó 500.000 forintot ítélt oda a nyerteseknek mozgás, táplálkozás, alkohol, dohányzás és szakmai kategóriában.

A zsűri tagjaiként Győrfi Pál (az Országos Mentőszolgálat pr és kommunikációs igazgatója); Dr. Zacher Gábor (a Péterfy Sándor utcai Kórház osztályvezető főorvosa); Antal Emese (a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke); Dr. Rékassy Balázs (a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. közkapcsolati igazgatója); Dr. Vajer Péter (a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Családorvosi Tanszékének oktató háziorvosa) és Kürti Gábor (Kükü, a Critical Mass egyik főszervezője) választotta ki a 251 beérkezett pályázat közül az Egészség-díj célkitűzéseinek leginkább megfelelőket.

A pályázati anyagok a lehető legszélesebb spektrumot ölelték fel, mind a témát, mind a beküldőket illetően, így az alföldi tanyavilágból és a budapesti belvárosból, fiataltól és időstől, magánembertől, óvodától, iskolától, baráti és munkahelyi közösségtől egyaránt érkeztek izgalmas programok. Nehéz volt tehát a legkiválóbbak kiválasztása, de a feladat megoldásában egy közösen kidolgozott szakmai szempontrendszer volt a zsűri segítségére, amely alapján a díjak a legjobb helyre kerültek.

A Mozgás kategóriában a zsűri megosztott díjat hirdetett. A Mozgással, környezetvédelemmel az egészségért című pályázat elismerése Bíró Györgynek szól, aki 20 éve tervezi, rendezi a váci környezeti nevelési és egészséges életmód programot. A Holdfény Túra pályázat egy rendkívüli ötletből született: Üllés falu közössége az egészséges életmód érdekében éjszakai gyalogtúrákat szervez.

Táplálkozás témában az Életrevaló pályázat részesült elismerésben, amely egy komplex táplálkozási programot valósít meg egy fóti óvodában.

Az Alkohol kategória Alkohol prevenció mindenkinek programja arra a megállapításra épül, hogy a legveszélyeztetettebb korosztálynak számító gyerekek körében kevésbé hatékony a felnőttek kommunikációja, így az a leginkább célravezető, ha a gyerekek a saját nyelvükön fogalmazzák meg egymásnak az alkohol veszélyeit.

A Dohányzás téma „Jelige: DOHÁNY-LEVÉL” pályázata az érzelmekre épít: általános iskolás gyerekek levelet írtak dohányzó szüleiknek, rokonaiknak, amelyben megírták nekik, hogy miért is szeretnék, ha nem dohányoznának, és hogy milyen veszélyeket látnak ők e káros szenvedélyben.

Végül a szakmai kategória szintén megosztott díjat hozott. Az Egymásért és másokért program célja, hogy a miskolci Iránytű Munkacsoport tagjai egészségesebben éljenek. A munkacsoport tagjai úgy érezték, hogy mások problémáinak megoldása mellett a családgondozók egészsége háttérbe szorult, így elkezdtek egymás egészségével is foglalkozni. Így példamutatásuk révén hitelesebben hívhatják fel a figyelmet az egészséges életmód fontosságára.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház természetjáró csoportjának élete című pályázattal kapcsolatban pedig a kórház 1981 óta működő csoportjának munkáját díjazta a zsűri, amelynek célja, hogy minél nagyobb tömegeket motiváljanak a testre szabott fizikai aktivitásra, valamint hogy egészséges életmódra neveljenek.

A közönségdíjról a Facebook-on lehetett szavazni. A zsűri által előzetesen kiválasztott 15 pályázat küzdött az elismerésért, végül a Sérültek virtuális sportfoglalkozásai nevű program nyerte el a legnagyobb tetszést. A program célja, hogy valódi mozgást igénylő virtuális játékokkal segítsék a Pető Intézet lakóinak mozgásfejlesztését.

A győztes pályázatok listáján végigtekintve azt a megállapítást tehetjük, hogy sok közösségi, illetve alulról induló kezdeményezés nyerte el a zsűri tetszését. Ez az örvendetes fejlemény annak a felismerésnek köszönhető, hogy a saját egészségünkkel kapcsolatosan mi tehetjük a legtöbbet és közösségben gondolkodva minden – még az egészségesebb életmódra való áttérés – is könnyebb.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.