• Rákkeltő a túlzott foszfátbevitel?

    Szerző: Medipress

    A közegészségügyi vizsgálatok szerint az elmúlt 30 évben a foszfátbevitel emelkedése figyelhető meg, ami részben a táplálék-kiegészítőknek köszönhető. Ezenfelül foszfátot tartalmaznak a húsfélék, bizonyos pékáruk, illetve üdítő italok is.

    Állatkísérletes modellben a magas foszfátbevitel elősegítette bőrdaganatok kialakulását – állítják a Cancer Prevention Research című folyóirat hasábjain az Emory Orvosi Egyetem munkatársai.

    Hirdetés

      Növényvédő szerek okozta mérgezések


    A permetezőszerek okozta mérgezések hazánkban az európai átlagnál sokkal gyakrabban fordulnak elő. Az egyik legveszélyesebb csoport az úgynevezett szerves foszfátvegyületek (alkilfoszfátok) csoportja (diazinon, orthene, malathion, parathion, clorpyrifos). Az alkilfoszfátok zsírban nagyon jól oldódnak, ezért a szervezetbe több formában képesek behatolni. Növényvédő szerek okozta mérgezések >>

    A kutatók dimetil-benzantracént (a cigaretta egyik rákkeltő anyaga) fecskendeztek a kísérleti egerekbe bőrébe, miután előzőleg magas (1,2%), illetve alacsony (0,2%) foszfáttartalmú étrenden tartották őket.

    A magas foszfáttartalom 50%-kal növelte a bőrben a papillómák kialakulását. A foszfát alapvető élelmiszeri összetevő, mely a csontokban kalciummal képez komplexet, a DNS vázát alkotja, valamint a sejtek energetikájához nélkülözhetetlen.

    A foszfátcsoport a különböző enzimek szabályozásában vesz részt, ezért szerepe alapvető a daganatok kialakulása során észlelt szabályozási zavarokban. Dr. George Beck, a tanulmány szenior szerzője szerint emiatt a megváltozott foszfátszint maga is felboríthatja ezeket a kémiai szabályozási köröket.

    Megnőtt a foszfátbevitel az elmúlt évtizedekben

      Bőrrák
    Bőrrák gyakorlatilag bárkinél kialakulhat. Egyes fajtájánál ugyan megfigyelhető életkor szerinti gyakoriságváltozás, de jellemzően mindenki veszélyeztetett - különösen azok, akik munkájuk révén - vagy önszántukból - sokat tartózkodnak a napon vagy túlzásba viszik a szoláriumozást.
    A jóindulatú bőrdaganatokról bővebben>>
    A közegészségügyi vizsgálatok szerint az elmúlt 30 évben a foszfátbevitel emelkedése figyelhető meg, ami részben a táplálék-kiegészítőknek köszönhető.

    Ezenfelül foszfátot tartalmaznak a húsfélék, bizonyos pékáruk, illetve üdítő italok is.

    A szerzők megállapították, hogy a kísérletekben naponta alkalmazott magas beviteli dózist emberekre vetítve (1800 milligramm) sokan elérik, vagy meghaladják.

    Az alacsony dózis emberek esetén 500 milligrammnak felel meg. Koreai kutatók állatkísérletes modellben hasonló összefüggést találtak a tüdőrák kialakulásával kapcsolatban.

      A napozás veszélyei
    A napfény sokszor emlegetett áldásos hatása mellett sajnos igen sok veszély forrása. A legismertebb fényártalom a napégés, amelyért főképp a hosszúhullámú UV-B sugarak tehetőek felelőssé. A leégésről bővebben>>
    Beck és munkatársai először arra figyeltek fel, hogy a magas foszfát a csontsejtek osztódását elősegíti, mely számos olyan fehérjén keresztül történik, ami a daganatok kialakulásában is szerepet játszik. Megfigyelték továbbá a bőrben az N-Ras nevű fehérje aktivációját, melynek szabályozási zavara daganatokhoz vezet. A foszfát bélből való felszívódását befolyásolja a táplálék összetétele, illetve vannak nemtől, kortól, fizikai aktivitástól függő sajátságok.

    A foszfát ajánlatos dózisát gyermekkorban 1250 mg-ban, felnőttkorban 700 mg-ban határozzák meg, azonban az amerikaiak átlagos fogyasztása 1334 mg.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2010.03.26 08:42
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Melanoma - A korai felismerés teljes gyógyulást jelenthet

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ha figyelünk szervezetünkre, a bőrünkön lévő friss pigmentált elváltozásainkra, és évente legalább egyszer részt veszünk bőrgyógyászati szűrővizsgálaton, a bőrrák gyógyítható!

    A Merkel-sejtes carcinoma és tünetei

    A Merkel-sejtes carcinoma a bőrben elhelyezkedő speciális sejtekből, a Merkel-sejtekből kiinduló igen rosszindulatú daganat. A betegség ritka: évente kb. 300-500 ezer személyre jut egy új eset felismerése, de a valós előfordulás minden bizonnyal ennél gyakoribb.

    Bizonyos daganatok esetén megnő a trombózisveszély

    A rosszindulatú daganatok már önmagukban nagy veszélyeket hordoznak, ám bizonyos fajtáik a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát is lényegesen megnövelik. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista a vérrögösödés megelőzésére hívja fel a figyelmet.

    Ne vegye félvállról a leégést - Ezeknek növelheti a kockázatát

    A napégést okozó intenzív napfényhatás fokozza bizonyos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartoznak a fertőzések, a bőr korai öregedése és a bőrrák. Súlyos égés vagy szövődmények gyanúja esetén keresse fel orvosát!

    A melanoma korai stádiumát kimutató vértesztet fejlesztettek ki

    Az Edith Cowan Egyetem tudósai elmondták: az új teszt segíthet az orvosoknak a bőrrák korai felismerésében, még abban a fázisban, amikor nem terjedt szét a páciens testében.

    Hogyan válasszunk napvédő készítményt?

    A megfelelő napvédő szerek helyes alkalmazásával elkerülhető a napégés és az UV sugárzás káros következményei. De melyik termék a megfelelő?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.