Rákkeltő a túlzott foszfátbevitel?

Medipress
megjelent:

A közegészségügyi vizsgálatok szerint az elmúlt 30 évben a foszfátbevitel emelkedése figyelhető meg, ami részben a táplálék-kiegészítőknek köszönhető. A túlzott foszfátbevital azonban fokozhatja a bőrdaganatok kialakulását.

Állatkísérletes modellben a magas foszfátbevitel elősegítette bőrdaganatok kialakulását – állítják a Cancer Prevention Research című folyóirat hasábjain az Emory Orvosi Egyetem munkatársai.

A kutatók dimetil-benzantracént (a cigaretta egyik rákkeltő anyaga) fecskendeztek a kísérleti egerekbe bőrébe, miután előzőleg magas (1,2%), illetve alacsony (0,2%) foszfáttartalmú étrenden tartották őket. A magas foszfáttartalom 50%-kal növelte a bőrben a papillómák kialakulását.

A foszfát szerepe

A foszfát alapvető élelmiszeri összetevő, mely a csontokban kalciummal képez komplexet, a DNS vázát alkotja, valamint a sejtek energetikájához nélkülözhetetlen.

A foszfátcsoport a különböző enzimek szabályozásában vesz részt, ezért szerepe alapvető a daganatok kialakulása során észlelt szabályozási zavarokban. Dr. George Beck, a tanulmány szenior szerzője szerint emiatt a megváltozott foszfátszint maga is felboríthatja ezeket a kémiai szabályozási köröket.

Megnőtt a foszfátbevitel az elmúlt évtizedekben

A közegészségügyi vizsgálatok szerint az elmúlt 30 évben a foszfátbevitel emelkedése figyelhető meg, ami részben a táplálék-kiegészítőknek köszönhető. Ezenfelül foszfátot tartalmaznak a húsfélék, bizonyos pékáruk, illetve üdítő italok is.

A szerzők megállapították, hogy a kísérletekben naponta alkalmazott magas beviteli dózist emberekre vetítve (1800 milligramm) sokan elérik, vagy meghaladják.

Az alacsony dózis emberek esetén 500 milligrammnak felel meg. Koreai kutatók állatkísérletes modellben hasonló összefüggést találtak a tüdőrák kialakulásával kapcsolatban.

Növényvédő szerek veszélyei

A permetezőszerek okozta mérgezések hazánkban az európai átlagnál sokkal gyakrabban fordulnak elő. Az egyik legveszélyesebb csoport az úgynevezett szerves foszfátvegyületek (alkilfoszfátok) csoportja (diazinon, orthene, malathion, parathion, clorpyrifos). Az alkilfoszfátok zsírban nagyon jól oldódnak, ezért a szervezetbe több formában képesek behatolni. Növényvédő szerek okozta mérgezések

Beck és munkatársai először arra figyeltek fel, hogy a magas foszfát a csontsejtek osztódását elősegíti, mely számos olyan fehérjén keresztül történik, ami a daganatok kialakulásában is szerepet játszik. Megfigyelték továbbá a bőrben az N-Ras nevű fehérje aktivációját, melynek szabályozási zavara daganatokhoz vezet. A foszfát bélből való felszívódását befolyásolja a táplálék összetétele, illetve vannak nemtől, kortól, fizikai aktivitástól függő sajátságok.

A foszfát ajánlatos dózisát gyermekkorban 1250 mg-ban, felnőttkorban 700 mg-ban határozzák meg, azonban az amerikaiak átlagos fogyasztása 1334 mg.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.