• Eutanázia: Párnával fojtotta meg szeretőjét

    Szerző: Független Hírügynökség

    Ray Gosling a BBC egyik hétfői, a témáról szóló dokumentumműsorában vallotta be, hogy az AIDS felbukkanásának idején megölte a betegségtől szenvedő, gyógyíthatatlannak ítélt szeretőjét.

    A brit rendőrség szerdán letartóztatta a BBC brit közszolgálati adó egyik veterán műsorvezetőjét, mitán egy televíziós műsorban bevallotta: eutanáziát követett el volt szeretőjén, aki AIDS-es volt. A most hetvenéves Ray Gosling elmondta, hogy tisztában volt vallomása várható következményeivel, és nem bánt meg tettét.

    Hirdetés

    Az Anglia középső részén található Nottinghamshire rendőrségének szóvivője elmondta: a rendőrök szerda reggel letartoztattak egy hetvenéves férfit gyilkosság gyanújával, a BBC hétfő esti műsorában tett vallomása után.

     

     Magyarországon tilos

    Magyarországon az eutanázia emberölésnek minősül. A jelenleg hatályos Büntető törvénykönyv 167.§ így szól:„ Aki mást megöl, bűntettet követ el és 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
    Az élethez való jog az egyik legalapvetőbb emberi jog, amelyről lemondani jogilag nem lehet, és születésünktől fogva megillet minket.” Jogi szemmel az eutanáziáról

    A letartóztatásokról szóló brit rendőrségi nyilatkozatokban nem szoktak neveket említeni. Ray Gosling ügyvédje, a BBC-nek még délelőtt nyilatkozva elmondta, hogy védence jó hangulatban van, de "ez egy nehéz időszak számára". Az ügyvéd elmondta, hogy Gosling kihallgatása már öt órája tart, és a nyomozás még nagyon az elején van.

    Ray Gosling a BBC egyik hétfői, a témáról szóló dokumentumműsorában vallotta be, hogy az AIDS felbukkanásának idején megölte a betegségtől szenvedő, gyógyíthatatlannak ítélt szeretőjét. Gosling elmondása szerint a férfit kezelő orvos egy délután kijelentette, hogy már semmit nem tudnak tenni a betegért.

    Egy párnával fojtotta meg szeretőjét

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Gosling ezután egy párnával megfojtotta "szörnyű fájdalmaktól szenvedő" szeretőjét, amikor egyedült marad vele kórházi szobájában. Gosling egy keddi rádiós interjúban azt állította, hogy szeretőjével megállapodtak arról, hogy ilyen esetben véget vetnek a másik életének, és csak ez alapján cselekedett.

    Gosling nem árulta el a szerető nevét, és azt sem, hogy melyik kórházban történt az eset. Öngyilkossághoz segítséget nyújtani bűncselekménynek számít Nagy-Britanniában, és a bűnösnek talált emberek akár 14 évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak.

    Tavaly szeptemberben az angliai és walesi ügyészség belső útmutatót adott közre, amelyben pontosították, hogy milyen tényezők esetén lehet eltekinteni a vádemeléstől.

    Egy február elején megjelent brit közvélemény-kutatás adatai szerint öt emberből négy támogatja, hogy a rokonok segíthessenek egy halálos beteg öngyilkosságában.

     

     A passzív eutanázia fogalma és szabályozása hazánkban

    Az orvostudomány rendkívül gyors fejlődése mellett szinte „bármeddig” képesek életben tartani egy beteget. Az orvosok erre esküt is tesznek, hogy tudásukhoz mérten senkit sem hagynak meghalni. Amíg a beteg tudatánál van és képes felelős döntést hozni (cselekvőképes), jogilag nyilatkozhat, hogy nem kér bizonyos kezeléseket.
    Az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására – szigorú alaki feltételek betartása mellett – lehetőség van, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint gyógyíthatatlan, és rövid időn belül – megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2010.02.18 02:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Felkészülés a halálra

    A halál általában tabutéma, melyről a legtöbben nem szívesen beszélnek - pedig az élet része, akárcsak a születés. Hogyan készülhet fel az ember az utolsó napjaira?

    A HIV-fertőzöttség gyógyításában is hasznosíthatják a rákkutatásban elért áttöréseket

    A rákkutatásban elért áttörések segíthetnek a HIV-fertőzöttség gyógyításában - vélik a kutatók, akik a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián szólaltak fel.

    AIDS Világnap - Ingyenes és anonim szűrővizsgálatok

    Az elmúlt évek AIDS világnapjainak jelmondata az volt, hogy ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben. Ezt a célt a kombinált prevenció segítségével érhetjük el. Ha minden országban sikerül kombinált megelőzési módszereket alkalmazni, 2030-ra évente kevesebb, mint 200 000 ember fertőződik meg HIV-vel, és kevesebb, mint 200 000 beteg hal meg AIDS-ben.

    Az önrendelkezéshez való jog

    A beteg - önrendelkezési jogával összefüggésben - szabadon eldöntheti, hogy kíván-e egészségügyi ellátást igénybe venni, mely beavatkozások elvégzésébe egyezik bele, illetve melyeket utasít vissza, ezen joga azonban bizonyos - törvényben meghatározott - esetekben korlátozható.

    A belgák többsége támogatja a gyerekek halálhoz való jogát

    A belgák elsöprő többsége, 74 százaléka támogatja, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kiskorúak is kérhessék orvosaiktól, hogy vessenek véget életüknek - derül ki a La Libre Belgique által szerdán közzétett, reprezentatív közvélemény-kutatási adatokból.

    Eutanázia

    Magyarország Alaptörvénye deklarálja, hogy „Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz”, de van e jogunk a halálhoz? Magyarországon az aktív eutanázia tilos, a passzív eutanázia szigorú szabályok betartásával megengedett.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.