Eutanázia: Párnával fojtotta meg szeretőjét

Szerző: Független Hírügynökség

Ray Gosling a BBC egyik hétfői, a témáról szóló dokumentumműsorában vallotta be, hogy az AIDS felbukkanásának idején megölte a betegségtől szenvedő, gyógyíthatatlannak ítélt szeretőjét.

A brit rendőrség szerdán letartóztatta a BBC brit közszolgálati adó egyik veterán műsorvezetőjét, mitán egy televíziós műsorban bevallotta: eutanáziát követett el volt szeretőjén, aki AIDS-es volt. A most hetvenéves Ray Gosling elmondta, hogy tisztában volt vallomása várható következményeivel, és nem bánt meg tettét.

Az Anglia középső részén található Nottinghamshire rendőrségének szóvivője elmondta: a rendőrök szerda reggel letartoztattak egy hetvenéves férfit gyilkosság gyanújával, a BBC hétfő esti műsorában tett vallomása után.

Magyarországon tilos

Magyarországon az eutanázia emberölésnek minősül. A jelenleg hatályos Büntető törvénykönyv 167.§ így szól:„ Aki mást megöl, bűntettet követ el és 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Az élethez való jog az egyik legalapvetőbb emberi jog, amelyről lemondani jogilag nem lehet, és születésünktől fogva megillet minket.” Jogi szemmel az eutanáziáról

A letartóztatásokról szóló brit rendőrségi nyilatkozatokban nem szoktak neveket említeni. Ray Gosling ügyvédje, a BBC-nek még délelőtt nyilatkozva elmondta, hogy védence jó hangulatban van, de "ez egy nehéz időszak számára". Az ügyvéd elmondta, hogy Gosling kihallgatása már öt órája tart, és a nyomozás még nagyon az elején van.

Ray Gosling a BBC egyik hétfői, a témáról szóló dokumentumműsorában vallotta be, hogy az AIDS felbukkanásának idején megölte a betegségtől szenvedő, gyógyíthatatlannak ítélt szeretőjét. Gosling elmondása szerint a férfit kezelő orvos egy délután kijelentette, hogy már semmit nem tudnak tenni a betegért.

Egy párnával fojtotta meg szeretőjét

Gosling ezután egy párnával megfojtotta "szörnyű fájdalmaktól szenvedő" szeretőjét, amikor egyedült marad vele kórházi szobájában. Gosling egy keddi rádiós interjúban azt állította, hogy szeretőjével megállapodtak arról, hogy ilyen esetben véget vetnek a másik életének, és csak ez alapján cselekedett.

Gosling nem árulta el a szerető nevét, és azt sem, hogy melyik kórházban történt az eset. Öngyilkossághoz segítséget nyújtani bűncselekménynek számít Nagy-Britanniában, és a bűnösnek talált emberek akár 14 évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak.

Tavaly szeptemberben az angliai és walesi ügyészség belső útmutatót adott közre, amelyben pontosították, hogy milyen tényezők esetén lehet eltekinteni a vádemeléstől.

Egy február elején megjelent brit közvélemény-kutatás adatai szerint öt emberből négy támogatja, hogy a rokonok segíthessenek egy halálos beteg öngyilkosságában.

A passzív eutanázia fogalma és szabályozása hazánkban

Az orvostudomány rendkívül gyors fejlődése mellett szinte „bármeddig” képesek életben tartani egy beteget. Az orvosok erre esküt is tesznek, hogy tudásukhoz mérten senkit sem hagynak meghalni. Amíg a beteg tudatánál van és képes felelős döntést hozni (cselekvőképes), jogilag nyilatkozhat, hogy nem kér bizonyos kezeléseket.
Az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására – szigorú alaki feltételek betartása mellett – lehetőség van, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint gyógyíthatatlan, és rövid időn belül – megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet.

(FH)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

Eutanázia

Magyarország Alaptörvénye deklarálja, hogy „Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz”, de van e jogunk a halálhoz?...

Az eutanázia jogi szemmel

Életben tartani, vagy hagyni meghalni. Ez az egyik legnagyobb kérdése az eutanáziának, vagy más néven a kegyes halálnak. Magyarországon az eutanázia...

Ez nem eutanázia!? Az onkológus a...

"A halálos betegeknél (pl. ha valaki rákos, és a végstádiumban van) megszokott eljárás, hogy napi több adag morfiummal csillapítják fájdalmait? A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.