Eutanázia - a lakosság kétharmada támogatja valamilyen formáját

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

A magyar lakosság 39 százaléka csak a passzív kegyes halált tudja elfogadni, míg a felnőtt társadalom 27 százaléka az aktív eutanáziát is támogatná – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg kérésére készített felméréséből.

A kegyes véget minden körülmények közt elutasítók aránya a teljes lakosság tekintetében 13 százalék. A hölgyek körében valamivel magasabb az elutasítók aránya.

Az elutasítók nagyobb arányban vannak az idősebbek közt, az 55 év felettiek körében az eutanázia teljes elutasítása eléri a 19 százalékot. Az idősek konzervatív véleményével szemben megállapítható, hogy a fiatalabb korosztály körében a legmagasabb az aktív eutanáziát is elfogadók aránya.

Hogyan vélekdnek az eutanáziáról?

A 26-35 év közöttiek 35 százaléka, míg a 36-45 éves korosztály 32 százaléka mondana igent az aktív eutanáziára is.

Az aktív eutanázia elfogadásának aránya korcsoportok szerint

A válaszok megoszlásának tekintetében régiók szerinti szignifikáns különbség nem tapasztalható, mindössze két kiugró értékkel szembesülhetünk.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

Országosan az észak-magyarországiak körében a legmagasabb az eutanázia minden formáját elutasítók aránya (19 százalék), a válaszadást pedig a legtöbben a nyugat-dunántúliak közül tagadták meg.

A budapestiek támogatnák legnagyobb arányban az aktív eutanáziát

A lakóhely és a válaszok kapcsolatát vizsgálva a legszembetűnőbb összefüggés, az hogy a budapestiek 42 százaléka támogatná az aktív eutanáziát is. (Az aktív eutanáziát támogatók országos aránya mindössze 27 százalék.)

A passzív eutanázia fogalma és szabályozása hazánkban

Az orvostudomány rendkívül gyors fejlődése mellett szinte „bármeddig” képesek életben tartani egy beteget. Az orvosok erre esküt is tesznek, hogy tudásukhoz mérten senkit sem hagynak meghalni. Amíg a beteg tudatánál van és képes felelős döntést hozni (cselekvőképes), jogilag nyilatkozhat, hogy nem kér bizonyos kezeléseket.
Az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására – szigorú alaki feltételek betartása mellett – lehetőség van, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint gyógyíthatatlan, és rövid időn belül – megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet.

Megállapítható, hogy az eutanázia minden formájának elutasítása a megyeszékhelyen és Budapesten élők között alacsonyabb, mint az országos átlag, mindössze 8 százalékuk nem ért egyet a kegyes halál intézményével.

Ezzel szemben a községben élők körében magasabb az eutanázia teljes elutasítása, a kistelepülésen élők 19 százaléka nem tudja semmilyen körülmények között elfogadni az eutanáziát.

Végzettség és érdeklődési kör

A végzettség emelkedésével nő azoknak az aránya, akik valamilyen formában egyetértenek az eutanáziával. A végzettségnél azonban sokkal inkább hatással van az eutanázia elfogadására, hogy mennyire érdeklődik valaki az egészségügyi témák iránt.

Az egészségügyi témák iránt aktívan érdeklődők körében 46 százalékos a passzív eutanázia elfogadása. Ezzel szemben, akiket egyáltalán nem érdekelnek az egészségügy hírei, azok körében a legmagasabb az eutanázia teljes elutasítottságának aránya (21 százalék).

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.