Mi volt Darwin titokzatos betegsége?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Charles Darwin, az evolúció atyja, felnőtt életének legnagyobb részében egy olyan kórtünettől szenvedett, melyet leginkább gyermekeknél tapasztalhatunk - állítja egy új kutatás.

Majdnem 130 évvel Charles Darwin halála után, egy ausztrál tudós azt állítja, hogy az evolúció atyjaként is ismert Darwin, egy ritka kórképben, a ciklikus hányás szindrómában szenvedett.

A 7 legbizarrabb bőrbetegség

Összegyűjtöttük a hét legfurcsább bőrbetegséget

Darwinról közismert, hogy történelmi utazásai során állandó rosszullét gyötörte. Azonban a Fajok Eredetének szerzője nem csak utazáskor, hanem élete nagy részében szenvedett erős hányingertől, hányástól, gyomorfájdalomtól és visszatérő bőrbetegségektől - mely betegség a ciklikus hányás szindróma néven ismert.

A betegség tünetei nagymértékben egyeznek a Darwin által tapasztalt, és általa leírt tünetekkel i állítja Dr. John Haymann, a melbournei Monash Egyetem anatómia és fejlődéstan professzora.

Mi az a ciklikus hányás szindróma?

„Eredetileg arra gondoltam, hogy talán gyomortáji migrénben szenvedett, de ennek a tünetei nem egyeztek teljes mértékben a Darwin által leírt tünetekkel. Így jutottam el a CVS-hez, amely tünetei nagymértékben egyeznek a Darwin betegségének tüneteivel”.

Az orvostudomány csodái
Összegyűjtöttünk, néhányat 2009 orvosi "csodáiból". Az óévben jónéhány olyan különleges eset történt, amely még a páciensek kezelőorvosait is meglepte.
Az orvostudomány csodái (Fotókkal)

Darwin tüneteit annak idején hypohondriának vélték, illetve összefüggésbe hozták a pánikbetegséggel, középfül gyulladással, arzénmérgezéssel, illetve trópusi parazitafertőzéssel is.

A betegség úgy tűnik, helytálló, nem csak a visszatérő rosszullétek, hanem az atópiás dermatitisz és a kinetózis miatt is, mely járműben való utazáskor lép fel. Ráadásul a betegséget a stressz hozza elő.

Noha a ciklikus hányás szindróma elsősorban gyermekeknél fordul elő, ritkán felnőttkorban is kialakulhat. Mivel ritka kórképről van szó, nem nagyon ismert, noha az első leírások 1882-ből származnak.

A betegséget genetikusan öröklődik, és Darwin anyja és nagybátyja is szenvedett tőle. Darwinnál először 1831-ben jelentkeztek a tünetek, mikor attól félt, hogy hajóra szállás után tengeri beteg lesz.

Az izgalomtól is rosszul lett

Ugyanakkor azt is megfigyelte, hogy a kellemes események hatással vannak állapotára, az izgalomtól is beteg lesz. Noha rengeteg gyógymódot kipróbált (ezek közül leghíresebb a hideg vizes terápia), igazán semmi nem hozott enyhülést a betegségre.

Bővebban a ciklikus hányás szindrómáról
A betegség könyörtelen rosszulléttel, ismétlődő extrém hányingerrel és hányással jár, mely leginkább a kora reggeli órákban jelentkezik először.
A ciklikus hányás szindróma betegségről bővebben

Dr. Hayman szerint szinte csoda, hogy Darwinnak ennyi mindent sikerült elérni az életében a betegséggel való küzdelem mellett.

Ebben bizonyára nagyon sokat segített, hogy felesége megértő és támogató asszony volt, illetve intelligenciája, és hogy anyagi gondokkal sem kellett küzdenie.

Darwin legalább 50 éven át harcolt a kórral, noha utolsó éveiben annak tünetei enyhébbe voltak. 1882-ben, 73 évesen szívbajban halt meg.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

Ciklikus hányás szindróma

A ciklikus hányás szindróma egy olyan, főként gyermekeknél tapasztalható betegség, melyre a minden látszólagos ok nélküli visszatérő, elhúzódó...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.