Művi meddővé tétel és a libidó - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Negyvenhárom éves vagyok és sajnos egyre ritkábbal kívánok a párommal együtt lenni. Három éve elvégezték a művi meddővé tételt. Ez befolyásolhatja a szexuális étvágyam?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A műtétnek nincsen olyan szervi következménye, ami a nemi vágy csökkenését okozná, emiatt nem kell aggódnia. Pszichés oka viszont ettől még lehet.

A jó szex "titka"

A jó szex nem csak a bonyolult technikán múlik. Hogy növelni tudja az élvezetet a hálószobai játékokban, frissen kell tartania az agyát és a testét egyaránt! További tanácsok a jó szexuális életért

Vajon csak a párjával nem kívánja az együttlétet, vagy egyáltalán a szexuális étvágya csökken?

Ez azért normális folyamat is az évek alatt, de bizony a párjának is tennie kellene Önért valamit. Mindkét fél vágya csökkenhet, erről muszáj beszélniük, hogy közösen találjanak megoldást.

Randizni kell, kirándulni, akár egy 2 napos kirándulás, és "nem otthon" alvás is felkeltheti a vágyat. Próbálkozni kell, és minnél többet kommunikálni a párjával. Ne adják fel, szükség esetén kérjék szakember segítségét.

Mit kell tudni a művi meddővé tételről?

Napjainkban a nem kívánt terhesség elkerülésére számos fogamzásgátló módszer elérhető. Azoknak, akik nem akarnak (több) gyermeket, végleges megoldást jelent a műtéti úton történő, mindkét oldali petevezető elkötése, mely megbízhatósága szinte 100%-os. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ez végleges megoldás. Emiatt csak kérésre végezhető, és szigorú törvényi szabályozás vonatkozik rá.
A műtét lényegi lépése, hogy a mindkét oldali petevezetőt átjárhatatlanná teszik mind a petesejt mind a hímivarsejt számára. Erre számos módszer létezik az egyszerű sebészi varróanyaggal való lekötéstől, az átvágáson, elektromos késsel való átmetszésen, fémclippek felhelyezésén át. Fontos kiemelni, hogy ez a beavatkozás a petefészket, tehát a női nemi hormonok termelődését nem érinti, így nem kell klimax bekövetkezésétől tartani, a menstruáció a műtét után is megmarad.
Mit kell tudni a művi meddővé tételről?

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.