A kezeletlen esővízfogyasztás egészségügyi hatásai

MTI
megjelent:

A melbourne-i szakemberek összesen háromszáz olyan háztartást vizsgálatak, amelyek víztározókban összegyűjtött esővizet használtak elsődleges ivóvízforrássukként. A kutatók által "világelsőnek" nevezett tanulmány a palackozott ásványvizek környezetszennyezési problémáival kapcsolatos aggodalmak közepette látott napvilágot.

Nem okoz egészségügyi problémákat a tisztítatlan esővíz fogyasztása, illetve az egyéb háztartási célokra történő felhasználása - derült ki egy Ausztráliában készítette tanulmányból.

Szomjúságérzet
A szomjúság a szervezet fiziológiai válasza a folyadékegyensúly eltolódására. A folyadéktartalom csökkenése súlyos zavarokhoz vezet, ezért az emberi szervezet nagyon pontosan szabályozza a test folyadék- és elektrolitháztartását.
A szervezet vízháztartásáról

A melbourne-i Monash Egyetem szakemberei összesen háromszáz olyan háztartást vizsgálatak, amelyek víztározókban összegyűjtött esővizet használtak elsődleges ivóvízforrássukként.

A kutatók által "világelsőnek" nevezett tanulmány a palackozott ásványvizek környezetszennyezési problémáival kapcsolatos aggodalmak közepette látott napvilágot.

Bár a tanulmányban résztvevő háztartások mindegyike kapott egy olyan asztali esővízszűrő-készüléket, mely elméletileg a gyomor-, és bélhurutért felelős baktériumok kiszűrésére volt alkalmas, valójában csupán a berendezések fele volt ellátva ilyen szűrőbetéttel.

A készülékkel felszerelkezett családok pedig egy éven át folyamatosan feljegyzéseket készítettek egészségügyi állapotukról.

A vízmérgezés
Vízmérgezés akkor léphet fel, ha valaki olyan sok vizet iszik, hogy a szervezetében lévő tápanyagok oly mértékben felhígulnak, hogy már nem tudják ellátni a feladatukat a szervezetben.
A vízmérgezésről

Ezeknek az adatoknak az elemzésével végül a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a gyomorbántalmaktól szenvedők aránya hasonló volt a két csoport esetében, illetve szinte megegyezett a tisztított csapvizet fogyasztó nagyobb közösség tagjainál mért eredményekkel.

"Azoknak az embereknek az esetében, akik kezeletlen esővizet fogyasztottak nem volt magasabb a megbetegedések száma azokhoz képest, akik viszont tisztított esővizet ittak" - mondta Karin Leder, a Monash Egyetem járványügyi tanszékén működő, fertőző betegségekkel foglalkozó részleg vezetője.

Érdemes megfontolni az esővíz rendszeres használatát

"Ez a tanulmány megerősíti, hogy alacsony a megbetegedések kockázata. Érdemes lenne tehát figyelembe venni az esővíz különböző háztartási célokra kiterjedő használatát, és használatát a száraz időszakokban. Arra szeretnénk bátorítani az embereket, hogy merjék forrásként használni az esővizet" - tette hozzá.

Mennyit iszik? A túl sok víz is is ártalmas?

Inni, inni és inni, mármint vizet és különösen nyáron - hangzott mostanáig a táplálkozási szakértők tanácsa. De valójában mekkora is az a mennyiség, ami ténylegesen jó és szükséges az emberi szervezet számára? Mennyit iszik?
A túl sok víz is is ártalmas?

A szakember azt is elmondta, hogy néhány egészségügyi hatóságnak komoly kételyei voltak az esővízfogyasztás biztonságos volta miatt főleg az olyan városok esetében, ahol könnyen hozzáférhető a jó minőségű ivóvíz.

Az Ausztráliát sújtó hosszú száraz időszakok miatt egyébként az országban jelentősen megnövekedett a víztározó berendezések száma. Leder ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kutatásba bevont családok mind rutinos esővízfogyasztók voltak, akik valószínűleg kidolgozták már a maguk védekezési módszerét az esetleges fertőzésekkel szemben.

A műanyagpalackok egyik problémája az, hogy gyakran nagy távolságokra és a szemétlerakókat eltömítő, műanyag csomagolásban szállítják őket.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.