• Budapest: nem sikerült az újjáélesztési kísérlet

    WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
    Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

    Minden jel szerint nem sikerült a szocialista városvezetésnek a fővárosi kórházak újjáélesztési kísérlete. A koalíciós szakítás következtében biztosra vehető, hogy véglegesen lekerül a Közgyűlés napirendjéről a Budapesti Egészségügyi Modell ügye.

    „Sosem látott átalakítás”. Így titulálta még néhány hete a szocialista főpolgármester-helyettes a Budapesti Egészségügyi Modell (BEM) keretében megvalósuló ágazati reformot.

    Hirdetés

    Immár szinte bizonyos, hogy Horváth Csaba dédelgetett álma nem válik valóra, a Fővárosi Önkormányzat 12 kórháza a későbbiekben is egyedül kényszerül vergődni az adósságspirálban.

     Már nem sokáig bolyonganak a fővárosi betegek


    Hamarosan csaknem valamennyi fővárosi egészségügyi ellátó egységes informatikai rendszerbe integrálódik, ezzel immár a gyakorlatban is megkezdődik a Budapesti Egészségügyi Modell kialakítása. >>

    A fővárosi koalíciós szakítás következtében a BEM lekerült a Közgyűlés napirendjéről – értesült a WEBBeteg. Úgy tudni, most nem ismétlődik meg a tavalyi eset, amikor a fővárosi szocialisták a BEM az SZDSZ-esek jóváhagyásának függvényében bólintott rá a szabaddemokrata városvezetés büdzsé-tervezetére. Ezúttal a költségvetési vitában vélhetően említést sem tesznek a budapesti kórház-centralizálási ötletről, nemhogy az alku tárgyává tennék azt.

    A WEBBeteg városházi információi szerint az SZDSZ-es Szolnoki Andrea vezette egészségügyi bizottság ugyanúgy megvétózta korábban a BEM tervét, mint maga az elnök.

    Érdekes, hogy pont az a Szolnoki Andrea szavazott nemmel az integrációs javaslat elfogadásánál, aki néhány éve még erősen szorgalmazta az önkormányzati kórházak bizonyos szolgáltatásainak centralizálását. A korábbi egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes – Horváth Csabához hasonlóan - jelentős megtakarításokkal számolt például az egységes közbeszerzés, a közös mosatás, őrzés-védelem és adminisztráció kapcsán.

    Szolnoki Andrea központi közbeszerzésekre vonatkozó javaslata végül is zöld utat kapott, ám az eredmények jóval alul maradtak az elképzelésekhez képest.

     

    Megtakarításokkal számoltak

     

    Horváth Csaba mert nagyobbat álmodni elődjénél. A BEM nemcsak több tízmilliárdos megtakarításokkal számolt a központi „vezérlés” és a költséghatékony működtetés eredményeként, hanem azzal is, hogy a budapestiek születéskor várható élettartama 5-10 éven belül jelentősen javulni fog.

     Ha sérülnek a beteg jogai


    Az orvosi kezeléssel, ellátással kapcsolatos panasz kivizsgálásának joga is megilleti a betegeket. Betegjogi képviselőhöz fordulhat segítségért az a beteg, aki úgy érzi, hogy a jogai sérültek a betegellátás során. A betegjogi képviselő személyét és elérhetőségét minden egészségügyi intézményben fel kell tüntetni jól látható helyen. Továbbá lehet még az intézmény vezetőjéhez, a magyar orvosi kamara etikai bizottságához, jogsegélyszolgálathoz (Társaság a Szabadságjogokért) illetve betegek érdekvédő csoportjához fordulni.
    Információk, elérhetőségek:
    -
    Betegjogi képviselők
    - Alapítványok, egyesületek
    - Magyar Orvosi Kamara

    Horváth Csaba korábban úgy nyilatkozott: az egészségügyi szerkezetátalakításhoz szükséges pénz biztosítva van az önkormányzat költségvetésében elfogadott hárommilliárd forintos célkeret révén.

    Ebből 200 millió forint körüli összeg kellene a kezdetben projekttársaságként működő zrt. útnak indítására.

    Közölte, hogy az új szervezettől már jövőre néhány milliárd forintos megtakarítást remélnek a jelenleg évi 90 milliárd forintos működési bevétellel dolgozó kórházak számára.

    A várhatóan 4-6 év alatt, mintegy 60 milliárd forintos költségráfordítással kiteljesedő egészségügyi modell a nemzetközi tapasztalatok szerint akár 20 százalékos működési megtakarítást is elérhet.

     

    Mi lesz a sorsa a BEM előkészítésével megbízott cégnek?

     

    Jelenleg nem tudni, hogy mi lesz a sorsa a BEM előkészítésével és az önkormányzati koordinációért felelős, néhány hónapja működő gazdasági társaságnak, amelynek vezetője Pásztori Tamás, humánpolitikai szakember (aki korábban az egészségügy területén nem, ám például a Matávnál elévülhetetlen érdemeket szerzett).

      Indikátorrendszer 2009


    Hasonlítsa össze a rendelők és kórházak szolgáltatásait! Indikátorrendszer 2009>>

    Az is bizonytalan, hogy a Horváth Csaba által az idei esztendőben megvalósítandó újításokból (mint például a telemedicína, az on-line bejelentkezés, vagy az egységes betegút-menedzsment) vajon mi valósul meg.

    Most úgy tűnik, mivel a szocialistákon kívül valamennyi fővárosi frakció ellenezte a BEM tervét, a modellre még születése előtt a csendes, fájdalommentes elmúlás vár.

    (WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

    Legutóbb frissült: 2009.11.02 11:06
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szőlő egészségre gyakorolt hatásai

    A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta.

    A nagy rákbeteg átalakítás

    Egy franciaországi jótékonysági alapítvány (Mimi) húsz daganatos beteget alakított át. A jelentkezőktől csak annyit kértek, hogy az átalakítás időtartama alatt, csukják le a szemüket, hogy a végeredmény leleplezése még hatásosabb legyen.

    Már nem sokáig bolyonganak a fővárosi betegek

    Hamarosan csaknem valamennyi fővárosi egészségügyi ellátó egységes informatikai rendszerbe integrálódik, ezzel immár a gyakorlatban is megkezdődik a Budapesti Egészségügyi Modell kialakítása.

    Hosszú terápia az egészségügyben

    Júniusra dolgozzák ki a Budapest Egészségügyi Modell megvalósítási ütemtervét. Az átalakítást lassan, több lépcsőben végzik.

    Nem támogatja a főváros a privatizációt

    A főváros nem támogatja a Péterfy és az Erzsébet Kórház, valamint az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet gyógyszertárainak privatizálását. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szerint ugyan volt ilyen jellegű kezdeményezés, de ha lesz is belőle előterjesztés, ő nem fogja megszavazni.

    Csúszik a budapesti kórházholding

    Két hónapos csúszással írta ki a Budapesti Egészségügyi Modell kialakításáról szóló pályázatot a Fővárosi Önkormányzat - értesült a Napi Gazdaság. Emiatt lehet, hogy csak a jövő év közepén szervezik egységbe a 12 fővárosi kórházat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.