Budapest: nem sikerült az újjáélesztési kísérlet

Szigeti Ildikó
szerző: Szigeti Ildikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Minden jel szerint nem sikerült a szocialista városvezetésnek a fővárosi kórházak újjáélesztési kísérlete. A koalíciós szakítás következtében biztosra vehető, hogy véglegesen lekerül a Közgyűlés napirendjéről a Budapesti Egészségügyi Modell ügye.

„Sosem látott átalakítás”. Így titulálta még néhány hete a szocialista főpolgármester-helyettes a Budapesti Egészségügyi Modell (BEM) keretében megvalósuló ágazati reformot.

Immár szinte bizonyos, hogy Horváth Csaba dédelgetett álma nem válik valóra, a Fővárosi Önkormányzat 12 kórháza a későbbiekben is egyedül kényszerül vergődni az adósságspirálban.

Már nem sokáig bolyonganak a fővárosi betegek

Hamarosan csaknem valamennyi fővárosi egészségügyi ellátó egységes informatikai rendszerbe integrálódik, ezzel immár a gyakorlatban is megkezdődik a Budapesti Egészségügyi Modell kialakítása.

A fővárosi koalíciós szakítás következtében a BEM lekerült a Közgyűlés napirendjéről – értesült a WEBBeteg. Úgy tudni, most nem ismétlődik meg a tavalyi eset, amikor a fővárosi szocialisták a BEM az SZDSZ-esek jóváhagyásának függvényében bólintott rá a szabaddemokrata városvezetés büdzsé-tervezetére. Ezúttal a költségvetési vitában vélhetően említést sem tesznek a budapesti kórház-centralizálási ötletről, nemhogy az alku tárgyává tennék azt.

A WEBBeteg városházi információi szerint az SZDSZ-es Szolnoki Andrea vezette egészségügyi bizottság ugyanúgy megvétózta korábban a BEM tervét, mint maga az elnök.

Érdekes, hogy pont az a Szolnoki Andrea szavazott nemmel az integrációs javaslat elfogadásánál, aki néhány éve még erősen szorgalmazta az önkormányzati kórházak bizonyos szolgáltatásainak centralizálását. A korábbi egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes – Horváth Csabához hasonlóan - jelentős megtakarításokkal számolt például az egységes közbeszerzés, a közös mosatás, őrzés-védelem és adminisztráció kapcsán.

Szolnoki Andrea központi közbeszerzésekre vonatkozó javaslata végül is zöld utat kapott, ám az eredmények jóval alul maradtak az elképzelésekhez képest.

Megtakarításokkal számoltak

Horváth Csaba mert nagyobbat álmodni elődjénél. A BEM nemcsak több tízmilliárdos megtakarításokkal számolt a központi „vezérlés” és a költséghatékony működtetés eredményeként, hanem azzal is, hogy a budapestiek születéskor várható élettartama 5-10 éven belül jelentősen javulni fog.

Ha sérülnek a beteg jogai

Az orvosi kezeléssel, ellátással kapcsolatos panasz kivizsgálásának joga is megilleti a betegeket. Betegjogi képviselőhöz fordulhat segítségért az a beteg, aki úgy érzi, hogy a jogai sérültek a betegellátás során. A betegjogi képviselő személyét és elérhetőségét minden egészségügyi intézményben fel kell tüntetni jól látható helyen. Továbbá lehet még az intézmény vezetőjéhez, a magyar orvosi kamara etikai bizottságához, jogsegélyszolgálathoz (Társaság a Szabadságjogokért) illetve betegek érdekvédő csoportjához fordulni.
Információk, elérhetőségek:
-
Betegjogi képviselők
- Alapítványok, egyesületek
- Magyar Orvosi Kamara

Horváth Csaba korábban úgy nyilatkozott: az egészségügyi szerkezetátalakításhoz szükséges pénz biztosítva van az önkormányzat költségvetésében elfogadott hárommilliárd forintos célkeret révén.

Ebből 200 millió forint körüli összeg kellene a kezdetben projekttársaságként működő zrt. útnak indítására.

Közölte, hogy az új szervezettől már jövőre néhány milliárd forintos megtakarítást remélnek a jelenleg évi 90 milliárd forintos működési bevétellel dolgozó kórházak számára.

A várhatóan 4-6 év alatt, mintegy 60 milliárd forintos költségráfordítással kiteljesedő egészségügyi modell a nemzetközi tapasztalatok szerint akár 20 százalékos működési megtakarítást is elérhet.

Mi lesz a sorsa a BEM előkészítésével megbízott cégnek?

Jelenleg nem tudni, hogy mi lesz a sorsa a BEM előkészítésével és az önkormányzati koordinációért felelős, néhány hónapja működő gazdasági társaságnak, amelynek vezetője Pásztori Tamás, humánpolitikai szakember (aki korábban az egészségügy területén nem, ám például a Matávnál elévülhetetlen érdemeket szerzett).

Az is bizonytalan, hogy a Horváth Csaba által az idei esztendőben megvalósítandó újításokból (mint például a telemedicína, az on-line bejelentkezés, vagy az egységes betegút-menedzsment) vajon mi valósul meg.

Most úgy tűnik, mivel a szocialistákon kívül valamennyi fővárosi frakció ellenezte a BEM tervét, a modellre még születése előtt a csendes, fájdalommentes elmúlás vár.

(WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.