• Kik és miért kapták az orvosi Nobel-díjat?

    Szerző: MTI

    A rákkutatás és az öregedési folyamatok megismerése szempontjából jelentős az idei Nobel-díjasok munkássága - nyilatkozta az MTI-nek Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója annak kapcsán, hogy három amerikai tudósnak - Elizabeth Blackburnnek, Carol Greidernek és Jack Szostaknak ítélték oda a 2009-es orvosi Nobel-díjat Stockholmban.

    A Karolinska Intézet indoklása szerint a három kutató egy alapvető biológiai problémára talált megoldást: felfedezték, hogyan másolódnak a kromoszómák és milyen folyamat védi őket a töredezéstől.

    Hirdetés

    Kutatásaik hozzájárultak az öregedési folyamatok és a betegségek kialakulásának teljesebb megértéséhez, illetve lehetséges új terápiák kifejlesztéséhez.

      A legmegdöbbentőbb esetek 2008-ból

    Tíz megdöbbentő eset 2008-ból>>

    "A telomer azt jelenti, hogy a kromoszóma vége. 

    Amikor osztódik a sejt, akkor egy pici darab mindig leválik a kromoszómák DNS-láncának a végéből. Olyan ez a folyamat, mint valamiféle +szalámi-effektus+, mindig leszeletelődik valami" - mutatott rá Falus András.

    Az öregedés magyarázata

    Az öregedés molekuláris biológiai alapjait magyarázva az akadémikus elmondta, hogy amíg a géneket nem tartalmazó szakasza rövidül, a DNS nem károsodik.

      Az öregedés 27 évesen kezdődik?

    Az ember egyes mentális képességei 22 évesen vannak a csúcson, mindössze öt évvel később pedig megkezdődik a hanyatlás.
    Az öregedés 27 évesen kezdődik?>>

    Azonban előbb vagy utóbb ez a "szeletelés" eléri a géneket, a hiány érzékelhetővé válik, a keletkező sejtek működésének és életképességének csökkenését, örgedését vonva maga után.

    Falus András ismertetése szerint a telomeráz nevű enzim a sejtosztódást követően újból, meg újból "visszaszintetizálja", visszapótolja a telomer leváló, csonkolódott szakaszát.

    "Ezzel biztosítja a telomeráz az egyensúlyt, meggátolja az öregedést, azt, hogy ne fogyjon el az +élet fonala+" - mutatott rá az akadémikus.

    Miért "halhatatlanok" a rákos sejtek?

    Hozzátette: a gond az, hogy a rákos sejtekben ez az enzim túlságosan aktív, megakadályozva a kóros sejtek elpusztulását. E mechanizmusnak köszönhetően válnak a rákos sejtek "halhatatlanná".

      Grépfrút, dió, bor a rák ellen

    Három ételt is dicsértek az Amerikai Rákkutató-társaság (AACR) találkozóján.
    A grépfrútlét, a diót és a bort. >>

    "A kromoszomális genetikai egyensúlyért felelősek a telomerek és a telomeráz: egyrészt csonkolódik a DNS-lánc, másrészt visszaszintetizálódik, kiegészül a lerövidült szakasz" - összegezte Falus András.

    Mint az akadémikus kifejtette, Elizabeth Blackburn, Carol Greider és Jack Szostak munkásságának egyrészt a rákkutatás szempontjából van jelentősége.

    "A telomeráz megakadályozhatja, hogy a rákos sejtek örökké éljenek" - hangsúlyozta Falus András. Másrészt munkásságuk fontos az öregedés folyamatával kapcsolatos kutatások szempontjából is, hiszen amennyiben le lehet lassítani a telomerek rövidülését, ezáltal növelhető a szervezet élettartama is.

     Orvosi érdekességek

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.06 10:26
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Segítsünk! - Az időskori elesés megelőzése

    Az időskor számos rizikóállapotot hordoz magában. Mivel a biológiai öregedés nem előzhető meg, legfeljebb lassítható vagy leplezhető, ezért az öregedéssel járó új veszélyforrások megjelenését mind az időseknek, mind családtagjaiknak el kell fogadniuk.

    Az antioxidánsok szerepe az öregedés lassításában

    Az öregedés szabad gyökök elmélete az egyik legszélesebb körben elfogadott öregedéselmélet, melyet Harman fogalmazott meg 1956-ban. A szabad gyökök elsősorban a szervezetet érő káros anyagok és stressz hatására keletkeznek oxigénből.

    Nobel-díj - A cirkadián ritmus kutatásáért három amerikai tudós kapja az orvosi elismerést

    A cirkadián ritmust, azaz a napi biológiai órát szabályozó molekuláris mechanizmus kutatásáért három amerikai tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be a Karolinska Intézetben Stockholmban.

    Lassítható-e az öregedés növekedési hormonokkal?

    A borsónyi nagyságú agyalapi mirigyben termelődő növekedési hormonok a születés pillanatától kezdve a szövetek és a szervek növekedését, működését generálják. Egyes betegségeknél javasolt a mesterséges hormonkészítmények szedése, ám szükségtelen szedése többféle károsodást is okozhat az egészséges szervezetben.

    A rendszeres testmozgás segít megőrizni az agy frissességét ötvenen túl is

    A hetente többször végzett mérsékelt testmozgás a legjobb módja annak, hogy az ember megőrizze agya frissességét ötven éves kor felett is - állapították meg ausztrál kutatók.

    A kialvatlanság már népbetegség Magyarországon

    A kialvatlanság már népbetegségnek számít Magyarországon - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.