Álomkór elleni új gyógyszert fejlesztettek ki

Szerző: Független Hírügynökség

Új gyógyszert találtak fel az afrikai humán álomkórra, jelentette be kedden egy kutatócsoport. Huszonöt év óta ez az első új gyógyszer arra a betegségre, amely mindennapos Afrika Szaharától délre fekvő területein, 36 országban.

Az új szer a Nifurtimox-Eflornithine kombináció, amely könnyebben alkalmazható a nehezen megközelíthető helyeken, kevesebb kórházi kezelést igényel.

Az új eljárásban az eddigi 56 helyett 14 infúzióra van csak szükség, és a kórházi kezelés ideje 14 napról 10-re rövidül.

A Chikungunya-láz

A chikungunya-láz egy, az Aedes szúnyogok által terjesztett betegség, amely magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal jár.
A Chikungunya-láz>>

Eddig csupán két gyógyszer létezett az álomkórra. Az egyik egy fájdalmas és mérgező, arzénalapú injekció, amelytől a páciensek 5 százaléka meghal. A másik az infúziós kezelés, amelyben 14 napon át hatóránként egy órán át kell infúzióban adni a gyógyszert.

Az új eljárásban a gyógyszer részben szájon át, részben injekció formájában adható.

Az álomkórt a Trypanosoma parazita okozza, amelyet a cecelégy visz át csípésével szarvasmarhákról emberre.

A betegség előrehaladott állapotban tönkreteszi a központi idegrendszert, súlyos alvászavart, kómát, majd halált okoz.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Álomkór - Milyen betegség?

Az álomkór nevű betegség legfőképpen Afrikára jellemző, Európában igazából csak behurcolt esetekkel találkozhatunk. A betegséget a Trypanosoma...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.