Miben hal meg legnagyobb eséllyel egy fiatal?

MTI
megjelent:

Baleset, terhességi és szülési komplikációk, öngyilkosság, erőszak, az AIDS és a tuberkulózis a 10 és 24 év közötti fiatalok leggyakoribb haláloka világszerte - állítja egy pénteken nyilvánosságra hozott jelentés.

A felmérés szerint 2,6 millió fiatal hal meg évente a 10-től 24 éves korosztályban, noha az esetek többsége elkerülhető lenne. A halálesetek 97 százaléka alacsony- vagy közepes jövedelmű országokban történt.

Az adatok alapján minden eddiginél több fiatal él ma: az 1,8 milliárd tíz és 14 év közötti fiatal a világ teljes népességének mintegy 30 százalékát teszi ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megbízott kutatók tanulmánya a The Lancet orvosi szaklap legfrissebb számában jelent meg. Londoni sajtótájékoztatóján George Patton, a vizsgálat vezetője elmondta, hogy a fiatal korosztály egyre sérülékenyebb. A kamaszok 40 százalékának halálát sérülés vagy az erőszak valamely formája okozza világszerte.

A 10 és 24 év közötti fiatalok körében a vezető halálokok: közlekedési baleset (10 százalék), öngyilkosság (6,3 százalék), erőszak (6 százalék), alsólégúti fertőzés, például tüdőgyulladás (5,9 százalék), tuberkulózis (5,5 százalék), AIDS (5,5 százalék), fulladás (4,1 százalék), tűz (2,6 százalék), agyhártyagyulladás (2 százalék), háború (1 százalék).

Különösen nagy arányú a közlekedési balesetből és közvetlen erőszakból eredő halálozási arány a fiúk között (13,9 és 9,2 százalék).

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.