Miben hal meg legnagyobb eséllyel egy fiatal?

Szerző: MTI

Baleset, terhességi és szülési komplikációk, öngyilkosság, erőszak, az AIDS és a tuberkulózis a 10 és 24 év közötti fiatalok leggyakoribb haláloka világszerte - állítja egy pénteken nyilvánosságra hozott jelentés.

A felmérés szerint 2,6 millió fiatal hal meg évente a 10-től 24 éves korosztályban, noha az esetek többsége elkerülhető lenne. A halálesetek 97 százaléka alacsony- vagy közepes jövedelmű országokban történt.

Az adatok alapján minden eddiginél több fiatal él ma: az 1,8 milliárd tíz és 14 év közötti fiatal a világ teljes népességének mintegy 30 százalékát teszi ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megbízott kutatók tanulmánya a The Lancet orvosi szaklap legfrissebb számában jelent meg. Londoni sajtótájékoztatóján George Patton, a vizsgálat vezetője elmondta, hogy a fiatal korosztály egyre sérülékenyebb. A kamaszok 40 százalékának halálát sérülés vagy az erőszak valamely formája okozza világszerte.

A 10 és 24 év közötti fiatalok körében a vezető halálokok: közlekedési baleset (10 százalék), öngyilkosság (6,3 százalék), erőszak (6 százalék), alsólégúti fertőzés, például tüdőgyulladás (5,9 százalék), tuberkulózis (5,5 százalék), AIDS (5,5 százalék), fulladás (4,1 százalék), tűz (2,6 százalék), agyhártyagyulladás (2 százalék), háború (1 százalék).

Különösen nagy arányú a közlekedési balesetből és közvetlen erőszakból eredő halálozási arány a fiúk között (13,9 és 9,2 százalék).

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.