A fekete család, akiknek 5-ből 3 gyereke albínó

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A fekete brazil család az általuk nevelt öt gyerekkel szinte tipikusnak mondható, egy dolgot kivéve: három gyermekük bőrszíne fehér.

A 27 éves Rosemere Fernandes de Andrade és társa, Joao két fekete és három fehér, albínó gyermeket nevel. Valdir Balbino, a Pernambuco Állami Egyetem genetikus professzora szerint az jelenség meglehetősen ritka, különösen, így, hogy mindkét szülő, és két testvér is fekete. általában minden 17 000 emberből egyet érint. Ez csak akkor lehetséges, ha mindkét szülő hordozza az albinizmus génjét, ilyenkor minden negyedik gyerek a betegséggel születik.


Az albinizmus számos gén mutációja, mely eredményeképp nem, vagy csak nagyon kevés termelődik a melanin nevű pigmentből. A szervezet melaninjának típusa és mennyisége határozza meg a bőr, a haj és a szem színét. Az albínóság nem gyógyítható, és ez problémákat okozhat a szem fejlődésében és funkciójában.

Azoknak, akik ettől a betegségtől szenvednek, kerülniük kell a túlzott napsütést: védő öltözetet, napszemüveget kell viselniük. Mindez aggasztja Fernandeséket, akik féltik albínó gyermekeiket a bőrráktól, mivel nem engedhetik meg maguknak a megfelelő védőfelszerelést. Az albínó gyerekek általában túlérzékenyek a fényre és a nap káros sugaraira, valamint súlyos rövidlátók.

Az albinizmussal kapcsolatos komplikációk fizikaiak és érzelmiek egyaránt lehetnek. A fizikai komplikációk közül a legveszélyesebbek a napégés és a bőrrák. A gyerekeknek érzelmileg is nehéz megélni a betegségüket, mivel társaik folyamatosan csúfolják őket.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Foxnews; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Módosítva: 2009.09.08 21:10, Megjelenés: 2009.09.08 21:10
Címkék: Albínó, Melanin
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Terhesség Terhesség

Hüvelyfolyás és hüvelyfertőzés terhesség idején? Vegyük komolyan! (x)

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.