Egy tetoválás, melyet az orvosok is ajánlanak!

Szerző: MTI

Az olyan betegségben szenvedők, akik rosszullétükkor esetleg nem tudnak beszélni az elsősegélyt nyújtókkal, magukra tetováltatják a diagnózist - a sürgősségi betegellátással foglalkozó egészségügyiek érdeklődéssel fogadták az új módszert az Amerikai Klinikai Endokrinológusok kongresszusán.

Az orvosok általában nem hívei a tetoválásnak. Tudatában vannak a divatnak, elismeréssel nézik a dekoratív, bőrdíszítő alkotásokat; az egészségügyi ellátásban dolgozók azonban találkoznak a nem megfelelően végzett beavatkozások következményeivel is.

A cukorbetegséggel foglalkozó szakorvos, Saleh Aldasouqui a kongresszuson egy 37 esztendős, gyerekkora óta cukros férfi esetét ismertette. A páciens, Todd Walsh ismételten sürgősségi betegellátásra szorult, mert hajlamos vércukor szintjének hirtelen leesésére. Ilyenkor zavarttá vált, sőt időnként elvesztette az eszméletét.

A cukorbeteg fiatalember orvosi tanácsra állandóan viselt esetleges rosszullétének okát jelző karkötőt, de az többször eltörött vagy elveszett, és éppen a kritikus helyzetekben nem nyújtott segítséget. "A tetoválás sokkal megbízhatóbb megoldás" - vélekedett a szakorvos előadásában.

Todd Walsh csuklójára fekete-piros színben tetoválták a feliratot: CUKORBETEG. A doktor azt is elmondta, hogy amikor rövid közleményben először ismertette ezt a történetet, megjelent rendelésén egy másik fiatal cukorbeteg, aki biztonságos ellátása végett ugyancsak a bőrébe íratta bele a diagnózist.

Visszaélésre adhat okot?

Az előadással kapcsolatos vitában összecsaptak a nézetek. A tetoválás, ha nem magas színvonalon, nem megfelelő sterilitással történik, valóban kockázatot jelenthet. Az orvosi szakirodalomban előfordulnak leírások, hogy a tűszúrással a tetovált személynek nem csak a festék jutott be a bőrébe, hanem szervezetébe a májgyulladás, sőt az AIDS vírusa is.

Ráadásul kérdés, hogy bármilyen betegség diagnózisa mennyire tartozhat a környezetre. Előfordulhat, hogy rossz szándékú emberek visszaélhetnek ezzel a - messziről látható - információval.

A szakorvos tájékoztatta kollégáit, hogy meglátogatta a közelben lévő tetováló szalont is. A bőrkezelés olyan színvonalon zajlott, mint a legjobb sebészeti ambulanciákon, és a vendégek részletes felvilágosítás után olyan beleegyező nyilatkozatot írtak alá, mint a kórházban műtét előtt.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

A tetoválás veszélyei

A tetoválást, ami a régészeti leletek szerint már az időszámításunk előtti időszakban létezett, korábban hagyományok részeként, a törzsi...

A tetoválásokról őszintén

A lakosság (az érdeklődőbb részének) egészségnevelésére külön programokat szervezett a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai...

Miért fontos tartós tetoválás...

A tartós tetoválás készítése során a festékanyagot speciális tű segítségével a bőr alsóbb rétegeibe, a dermisbe juttatják. Néhány szín...

Tetoválással is mérhető lesz a...

A San Diego-i California Egyetem nanomérnökei egy ideiglenes tetoválást teszteltek, amely olyan érzékelőt tartalmaz, ami képes a bőrsejtek közti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.