Mit kell tudnia, ha tetovált és MRI-re van szüksége?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Európai kutatók szerint az MRI-vizsgálat valószínűleg biztonságos azok számára is, akik tetováltak.

Noha a tetováltak milliói esnek át minden évben MRI-vizsgálaton anélkül, hogy mellékhatásokat tapasztalnának, néhány nem kívánt mellékhatással fontos számolni. A kutatók szerint nem készült szisztematikus tanulmány arról, hogy mennyire biztonságos a tetovált betegek számára az MRI.

A nem kívánt mellékhatások magukban foglalják a tetovált bőrfelület húzó érzését, mivel a tetováló festék mágneses pigmenteket tartalmazhat, ami kölcsönhatásba léphet az MRI erős mágneses mezőivel. A tetoválás emellett azt az energiát, ami egyébként szétterjedne, elnyelheti, ezzel növelve az égési kockázatot – állítja Nikolaus Weiskopf, a lipcsei Max Planck Emberi Kognitív és Agytudományi Intézet igazgatója.

Weiskopf és a University College London kutatói tanulmányukban 330 önkéntest vizsgáltak MRI-vizsgálat előtt és után, mialatt 932 tetoválást teszteltek.

Ez a cikk is érdekelheti Miért fontos tartós tetoválás előtt allergiavizsgálatot végeztetni?

Az önkénteseken különböző színű festékek voltak, de a legtöbb tetoválás fekete volt. Annak érdekében, hogy a résztvevők biztonságban legyenek a lehetséges égési sérülésektől, a tetoválások mérete és száma korlátozott volt. Egyetlen tetoválás sem haladhatta meg a körülbelül 20 centiméteres méretet, és az önkéntes testének legfeljebb 5 százalékát fedhette tetoválás.

A résztvevők többsége nem észlelt semmilyen mellékhatást – állította Weiskopf egy intézményi sajtóközleményben.

"Egyetlen olyan konkrét eset volt, amikor az orvos megállapítása szerint a mellékhatások – a bőr bizsergő érzése – az MR-vizsgálathoz kapcsolódtak" – jegyezte meg. A bizsergés 24 órán belül, orvosi kezelés nélkül elmúlt.

„Vizsgálataink alapján megállapíthatjuk, hogy ha egy tetovált személyt a tanulmányban szereplő körülmények között szkennelnek, a mellékhatások kockázata nagyon kicsi” – állapította meg Weiskopf.

A tanulmányt a közelmúltban a The New England Journal of Medicine-ben publikálták.

Tovább A tetoválásokról őszintén

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
webmd.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.