Hagyományos vagy alternatív orvoslás?

Szerző: WEBBeteg/Szinapszis

Elsősorban a fiatalabbak, betegségekben nem szenvedők gondolják úgy, hogy hatékonyabbak és mellékhatás szempontjából biztonságosabbak a gyógynövényalapú készítmények – derült ki a WEBBeteg és a Szinapszis Kft. által készített legújabb felmérésből.

A magyar lakosság összességében a gyógynövény alapú készítményekben (gyógyteák, tinktúrák, gyógykenőcsök stb.) bízik leginkább, amennyiben a készítmény hatékonyságát és mellékhatás-mentességét tekintkjük. A lista második helyén – alig valamivel lemaradva – a vényköteles gyógyszerek állnak.

A vényköteles gyógyszereket főleg az idősebb, jellemzően krónikus betegségben szenvedők részesítik előnyben, míg a természetes alapanyagú készítmények hatásában főként a fiatalabb, tartós betegségeknek kevésbé kitett korosztály tagjai vélik hatékonynak.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. Legutóbb 2009 februárjában vizsgálták az egészséggel, életmóddal kapcsolatos szokásokat, attitűdöket. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

Meglepő és az eladási statisztikáknak némileg ellentmondó eredménye a felmérésnek, hogy a lista középmezőnyében a vénymentesen kapható gyógyszerekbe vetett lakossági bizalmat némileg megelőzi az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGyI) által bevizsgált gyógytermékek és a homeopátiás készítmények csoportja.

A bizalmi indexen alapuló lista alsó harmadában a táplálék-kiegészítők és vitaminok találhatóak, a legalacsonyabb bizalom pedig az OGyI által be nem vizsgált gyógyhatású készítményeket övezi – a lakosság egyötöde egyáltalán nem hisz ezek hatékonyságában.

Jellemző, hogy az alternatív készítmények elsősorban a fiatalabb korosztályban népszerűek: a homeopátiás termékeket leginkább a 26-45 éves korosztály részesíti előnyben, míg a táplálék-kiegészítőkben, vitaminokban a 18-25 évesek bíznak legmagasabb arányban.

Az egészségesek a gyógynövényekben, a betegek a gyógyszerekben bíznak leginkább

Azok, akik krónikus betegségben szenvednek és tartós kezelésre szorulnak, továbbra is a hagyományos módszereket, gyógyszereket választják.

Népszerű a természetgyógyászat

A különböző alternatív orvoslási módszerek megítéléséről ugyancsak elmondható, hogy a fiatalabbak körében lényegesen nagyobb bizalom övezi azt, mint az idősebb korosztály esetében.

A természetgyógyászat hatékonyságában a lakosság közel fele bízik. Ebben az esetben is jellemző azonban, hogy a módszert leginkább az egészségesek preferálják, a betegek körében mintegy 12 százalékkal alacsonyabb annak bizalmi indexe (52 illetve 40 százalék).

A lakosság egyharmada bízik a homeopátiában és akupunktúrában, bár életkor szerinti szórásban itt volt a legnagyobb eltérés megfigyelhető. Míg a 18-25 év közötti fiatalok több mint fele vélekedik pozitívan a módszerrel kapcsolatban, addig az 55 év felettieknek csak ötöde gondolja úgy, hogy ezek hatékonyan befolyásolják az egészségi állapotot.

Noha a megkérdezettek közel fele – saját állítása szerint – ismeri a mágnesterápia, biorezonancia és kineziológia működési elveit, az ezekbe vetett hit meglehetősen alacsony.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Zenei fesztiválok veszélyei Zenei fesztiválok veszélyei

Bizonyos szabályok betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Szabad-e a napon lenni anyajegy...

Ha nyáron kerül sor az anyajegy eltávolításra – elsősorban rosszindulatúság gyanúja miatt -, érdemes tisztában lenni a sebgyógyulás, a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.