• Virág a kórteremben: érvek és ellenérvek

    Szerző: MTI

    Sok gyógyintézet betegszobáiba tilos virágot bevinni, azzal az indokkal, hogy fertőzésveszély forrása lehet, lassítja a gyógyulást. Egy új kutatási eredmény szerint azonban a virágok határozottan jót tesznek a gyógyulók közérzetének, vérnyomásának, pulzusának.

    Sok gyógyintézet betegszobáiba tilos virágcsokrot bevinni, pedig egy megfelelően ellenőrzött vizsgálat szerint a kórteremben pompázó virágok a gyógykezelés kiegészítésének egyszerű és hatásos módszerét jelentik. Az új amerikai tanulmány eredményeit a HortTechnology szakfolyóirat közölte.

    Hirdetés

    Valaha a látogatók gyakran vittek a betegeknek gyönyörű, néha túlságosan is hatalmas csokrokat, ezzel jelezve a jókívánságot, hogy a páciens mielőbb meggyógyuljon. Néhány évtizede sok kórházban megtiltották bármilyen növény ráhelyezését az éjjeliszekrényre és egyáltalán: virágok tartását a kórteremben.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A virágfélék betegszobákból történő kitiltását legtöbbször különös érvekkel indokolták. Volt olyan szakember, aki azt mondta, hogy a virágok oxigént használnak fel és ezáltal lassítják a gyógyulást, fokozzák a szenvedést.

    Egy másik kórházi vezető megkövetelte, hogy a kórteremben lévő virágokat este a nővérek vigyék ki a szobákból, mert ezek éjszaka széndioxidot bocsátanak ki és ezzel úgymond veszélyeztetik a betegek egészségének helyreállítását.

    Mások azzal érveltek, hogy különböző baktériumok találhatók a virágok szirmain és ez fertőzésveszéllyel jár. Seong-Hyun Park és Richard H. Mattson úgy érezte, hogy ezt a hervasztó helyzetet ideje volna tudományos módszerekkel megvizsgálni. Az egyik amerikai sebészet egyes kórtermeiből kitiltottak minden növényt és virágot, a többi betegszobába viszont bármelyik látogató bevihette a szeretteinek szánt csokrokat.

    A kutatók 90, vakbélműtét után lábadozó beteg sorsát követték. A frissen operáltakat véletlenszerűen vitték be a virágtalan, illetve a virágokkal is díszített kórterembe. Figyelték a sebgyógyulást, a kórházi ápolás időtartamát, a műtét után szükséges fájdalomcsillapítók mennyiségét, a fájdalom mértékét, az esetleges nyugtalanságot és szenvedést. A betegek naponta osztályozták közérzetüket, hangulatukat.

    A virágos környezetben gyógyuló betegek ritkábban szorultak fájdalomcsillapítóra, jobb volt a közérzetük, alacsonyabb volt a vérnyomásuk és a pulzusszámuk, mint a virág nélküli szobában fekvők. A kutatók szerint a virágok beengedése a betegágy mellé veszélytelen és - mivel a virágot a látogatók hozzák - igen gazdaságos kiegészítő gyógymód. A pszichológusok még azt is kiemelték, hogy a virágos környezetben gyógyuló emberek sokkal többet mosolyogtak.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.01.28 10:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét, amelynek az a lényege, hogy minél komplexebb támogatást adjon a beteg gyermekük mellett lévő szülőknek - mondta el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában a budapesti Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

    Rendben lezajlott a szülés? Mehet haza

    Az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészeti tagozatának vezetője szerint a kollégium már húsz éve valamennyi kormánynál megpróbálta elérni, hogy a kötelezően előírtnál hamarabb is hazamehessenek a kórházból az anyák az újszülöttjeikkel, ám nem jártak eredménnyel.

    Melyik kórház kapjon 100 liternyi kézfertőtlenítőt? Szavazzon!

    A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete – vagyis a ReSzaSz – a hazai betegbiztonság elkötelezett híve, ezért most dr. Novák Hunor gyermekgyógyásszal karöltve 200.000 forint értékben alkoholos kézfertőtlenítőt ajánlanak fel egy, a lakosság szavazatai alapján kiválasztott budapesti kórháznak.

    Húsvét - A kórházak és a mentők folyamatosan működnek

    A betegellátás a húsvéti időszakban is folyamatos lesz az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában működtetett intézményekben, kórházakban, és az Országos Mentőszolgálat is teljes készenlétben áll az ünnepek alatt.

    Hogyan ünnepeljék a karácsonyt, ha szerette kórházban van?

    Az ünnepeket a kórházban tölteni sokkal stresszesebb, mint egy tipikus kórházi bennfekvés. Sok beteget aggaszt, vajon mi történik nélküle otthon, vagy folyamatosan arra gondol, mi mindent kéne megcsinálnia, hogy felkészüljön az ünnepekre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.