Egészség: alacsony a tájékozottsági szintünk

Szerző: WEBBeteg/Szinapszis

Az orvosok szerint egy 10-es skálán még a 4-est sem éri el a magyar lakosság gyógyszerekkel, betegségekkel, életmóddal kapcsolatos informáltsági szintje, pedig a rendszeres tájékozódásnak kiemelt szerepe van a gyógyulásban és az egészségmegőrzésben.

A WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. az egészségügyi témára való fogékonyságot és igényt vizsgálta egy 2008-as kutatása során, amelyet a magyar felnőtt lakosság körében végzett.

Sajnos az eredmények alapján megállapítható: a 18 éven felüliek egészségügyi tájékozottsági szintje még igen alacsony és a betegségmegelőző attitűd sem a megfelelő. Az okok minden bizonnyal az érdeklődés hiányában keresendők, a magyar felnőttek 34 százaléka ugyanis egyáltalán nem keres sehol egészség témakörben információkat, és 7 százalék azok aránya, akik teljesen közönyösek a téma iránt.

Mindössze minden 5. emberre jellemző a kiemelt egészségügyi információigény és proaktivitás, vagyis az érdeklődés legmagasabb szintje. A témára való fogékonyság hasonlóképpen jelen van, ám kisebb aktivitás tapasztalható (ritkábban keresgélnek) a megkérdezettek 37 százalékánál.

Korral nő az információigény

A kutatásról

A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. 2008-ban két alkalommal, márciusban és szeptemberben vizsgálták az egészséggel, életmóddal kapcsolatos szokásokat. A kutatás során 419 orvost, illetve 1000, véletlenszerűen kiválasztott beteget kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

A fiatalabb korosztály (a 18 és 24 év közöttieknek) csupán 42 százaléka érdeklődik az egészség témakör iránt. A demográfiai bontás szerinti eredményekből látható, hogy ez a ráta érthető módon a kor előrehaladtával (és a betegségek előfordulási esélyeinek megnövekedésével) jól érzékelhetően nő: a 25 és 69 közötti felnőttek körében már 60-70 százalékos a tájékozódási igény.

Nemek tekintetében nem meglepő módon a hölgyek felé billen a mérleg nyelve. A férfiak eredményeihez viszonyítva csaknem másfélszeres azon nők aránya, akik érdeklődnek, illetve aktívan keresik a választ az őket érdeklő egészségügyi kérdésekre.

A régiók között minimális eltérés figyelhető meg: néhány százalékkal nagyobb az érdeklődők aránya (62 százalék) a Kelet-Magyarországon élőknél, de csak kevéssel maradnak le a budapestiek (58 százalék) és a Nyugat-Magyarországon lakók (53 százalék).

Jól kivehető az összefüggés az iskolai végzettség és az egészségügyi információ szükséglet között. A kutatás eredményei szerint míg az általános iskolai végzettségűeknek 46 százaléka érdeklődő, addig a diplomások esetében ez a ráta már 67 százalék.

Megfigyelhető még eltérés a krónikus betegség vonatkozásában is: ugyanis 15 százalékkal magasabb a tájékozódók aránya a krónikus betegek körében, mint a betegségben nem szenvedőknél.

Az orvosok szerint is van még mit fejlődni

Az is sokat elárul, hogyan látják az orvosok betegeik tájékozottsági szintjét - erre is kiterjedt a vizsgálat. Az eredmények nem festenek kedvező képet a lakosság informáltságáról: az orvosok 1-től 10-ig osztályozhatták a betegek egészségtudatosságát, s az átlag 3,5 lett.

Az egészségtudatosság kedvezőnek egyáltalán nem mondható megítéléséhez hasonló eredmények születtek a betegek együttműködési hajlandóságának véleményezése során is. Az előzővel megegyező osztályozási metódus szerint az orvosok 4,74-re értékelték a lakosság együttműködési attitűdjét.

Még mindig alulértékeljük a tájékozottságot

További kutatások

Rendkívüli módon ledegradáljuk a tájékozódás szerepét az egészségi állapotunk megőrzésében. A felmérés szerint a lakosság az egészségi állapotot befolyásoló tényezők között az utolsó helyre sorolja a proaktív tájékozódást. S mindezt annak ellenére, hogy egyéb tényezők (pl. egészséges táplálkozás) is csak a megfelelő információk birtokában alkalmazhatók hatékonyan.

Az egészségtudatosság terén további fejlődés nyilvánvalóan csak akkor következhet be, ha megfelelő hangsúlyt kap a tájékozódás a gondolkodásmódunkban, s felismerjük, hogy a rizikófaktorok, a preventív és a gyógyulást segítő eszköztár ismerete létfontosságú.

(WEBBeteg/Szinapszis)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Ha idősebb férfi fiatal nőt szeret s...

Tapasztalták már, ha tíz-húsz-harminc évvel idősebb férfi oldalán sokkal fiatalabb párját látják, rögtön utánuk fordulnak, s gyakorta negatív...

Hogyan készítsünk gyógynövényből...

Ez a kérdés azért is fontos, mert a várt hatás eléréséhez a gyógynövényben lévő hatóanyagoknak kellő mennyiségben ki kell oldódniuk....

Fesztiválozók: Az egészség ügy

A cívis város legnagyobb zenei fesztiválját látogató fiatalok csaknem kétharmada használja az internetet egészséggel kapcsolatos információk...

Állapot vagy betegség? - Kevésbé...

A dohányzás és az elhízás a többség szerint betegség, mint ahogy az alvászavar, a depresszió, a visszér és a szorongás is az. Ez derül ki a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.