Május 25-ig tart a Fermentált ételekkel a hosszú életért! receptverseny

Kor Kontroll Társaság
megjelent:

Szeretnénk visszaállítani a fermentált ételeken alapuló gyógyító konyha kultúráját, hiszen meggyengült bélflóránkat ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra. Ezért két civil szervezet és egy szakmai társaság, a Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Jobb világért mozgalom rendhagyó receptversenyt írt ki a pandémia erősebb hullámának idején tavaly decemberben.

Mindannyiunk számára elengedhetetlen, hogy erősítsük immunrendszerünket, aminek 80 százaléka a bélflóránkban található.

A legújabb kutatások alapján már azt is tudjuk, hogy bélflóránk mikroorganizmusai határozzák meg lelki állapotunkat, étvágyunkat, sőt betegségeinket is! Nap mint nap tápláljuk őket, a kérdés csak az hogyan? Ha jól csináljuk, megőrizzük egészségünket, ha rosszul: megbetegszünk. A jó baktériumok támogatásában segít a gyógyító konyha, vagyis a fermentáció. A fermentált ételek mindenkinek fontosak. Különösen azoknak, akiknek a bélflórája meggyengült, hiszen a nyers vagy főtt ételekhez képest könnyebb a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, több vitamin és enzim termelődik.

Az eddig beérkezett receptek között akad fermentált csicsóka csipsz, kovászos uborkás rizs csipsz, kovászos kenyér, kovászos kecskesajtos és kovászos gyümölcsös kalács, kovászolt cékla, fermentált zeller, fermentált hokkaidó tök ital, hamis körözött fermentált rizsből, ál-túrógombóc fermentált kölesből és még sok-sok izgalmas étel. És persze azt is megírják a pályázók, hogyan kell kovászt nevelni szeretettel, türelemmel.

A receptek nagyvárosokból és kis falvakból: Budapestről, Tatabányáról, Visnyeszéplakról, Balassagyarmatról, a Jászságból, a Balaton partjáról és még sok-sok vidéki településről érkeztek. Írt gyógyult daganatos beteg, szakács, újságíró, táplálkozási szakértő, édesanya, nagymama, és olyan elkötelezett egészségmegőrző is, aki fermentáló műhelyt működtet.

Idézünk az egyik levélből

A fermentálásról sajnos édesanyám betegsége kapcsán hallottam először. Rákbetegségére egy olyan táplálék kiegészítőt ajánlott az orvos, amely fermentált búzacsíra kivonatot tartalmazott. Utána néztem, mit is jelent a fermentáció és szerelem lett elsőre. Ami nem futott el előlem, azt üvegbe zártam. Az egész ház bugyborékozó üvegekből állt. Új távlatokat nyitott meg számomra a gasztronómia terén, ahol is a csillagos ég a határ. Megtanultam általa, hogy nem csak az a fast food, hogy bemegyünk a gyorsétteremebe, mert főleg, ha a magoknak, gabonáknak nem adjuk meg a megfelelő, időt és a módot az elkészítésükhöz, nem válik a javunkra."

A receptverseny május 25-g tart, várják a további izgalmas fermentált ételek leírását, hogy portáljaikon minél több gyógyító étel receptjét adhassanak közre. A pályázókat ösztönözni kívánják, hogy különleges, karakteres ízekkel egészítsék ki a mindennapi étkezéseket, használják újra dédmamáink egyszerű konyhai fortélyait, ezzel tegyék egészségesebbé, színesebbé táplálkozásukat.

Tovább Pályázati kiírás

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.