• Az orvosok szerint javult a betegek egészséggel kapcsolatos attitűdje az elmúlt 5 évben

    Szerző: Szinapszis Kft.

    Bár még mindig nem nevezhető egészségtudatosnak a magyar beteg, az orvosok visszajelzése alapján az elmúlt 5 év vonatkozásában mutatkozik némi pozitív irányú változás az egészséghez fűződő viszonyunkban, míg az orvos-beteg kapcsolat alakulása inkább negatív irányba mozdult – többek között ezek a legfontosabb megállapításai egy a H2Online kommunikációs ügynökség megbízásából készített felmérésnek, amelyet a cég a doktorok betegekről alkotott véleményének megismerése céljából kezdeményezett.

    A kutatás célja annak vizsgálata volt, hogyan látják orvosaink a páciensek egészség- és betegségtudatosságát, milyen irányú változásokat érzékelnek az elmúlt öt év vonatkozásában ezen a területen. A felmérés néhány kérdése az orvos-beteg kapcsolat alakulására is kitért.

    Az orvosok szerint az anyagi biztonság fontosabb, mint az egészség

    Az egészség egyéb „élet-tényezőkhöz” viszonyított megítélése meglehetősen alulértékelt a válaszadó orvosok szerint saját betegeik körében. A páciensek életének „preferenciarendszerében” ugyanis kimagaslóan jelentős szerepe az anyagi biztonságnak van (ötös skálán mérve 4,4-es osztályzatú), amelyet a család (4,3) követ. Ugyancsak kiemelt szerepe van annak, hogy egy orvosi ellátás során mennyire bízhatnak a betegségben szenvedők a szakemberben, kihez fordulhatnak bizalommal (4,2), míg a személyes egészség (4,0), de főként az egészséges életmód (3, 1) a sorban csak ezeket követve jelenik meg, szerepük jóval elmarad a legfontosabb tényezőkétől. Érdekesség, hogy például az egészséges életmód fontosságát még a szórakozás is megelőzi – legalábbis a doktorok visszajelzése alapján.

     

    Az előbbi szempontok elmúlt öt éves időszakban tapasztalt változását elemezve megállapítható, hogy az anyagi biztonság jelentősége szignifikánsan nőtt a közelmúltban, a szakemberek közel 80 százaléka véli úgy, hogy az kiemelt fókuszt kapott a betegek életében. Jó hír ugyanakkor, hogy a változások listájának második helyén az egészség áll, amely tényező fontossága az orvosok 60 százaléka szerint kisebb-nagyobb mértékben erősödött, és a jelenleg ugyan még elhanyagolt „egészséges életmód” vonatkozásában is minden 2. orvos szerint javulás érzékelhető. Az egészség szerepének ilyen jellegű felértékelődését a házi- és szakorvosok egyaránt érzékelik, nincs szignifikáns különbség a két célcsoport véleménye között.

    Hirdetés

    Legkevesebbet a prevencióról tudunk

    A betegek jelenlegi edukáltságát, tájékozottságát illetően meglehetősen kritikusan nyilatkoztak az orvosok. A terápiahűség és terápiás költség vonatkozásában tapasztalják elsősorban, hogy valamivel jobb a helyzet, bár még ezen véleményt is csak közel 40 százalékuk osztja igazán határozottan. Kritikusabb a helyzet az alternatív gyógymódok, a patikai gondozás és az általános prevenció tekintetében, amelyek esetében közel 50 százalék érzi úgy, nem kellően tájékozottak a rendelőben megforduló betegek.

    Az elmúlt öt évben leginkább a terápiákkal és a betegség tüneteinek felismerésével kapcsolatban mutatnak magasabb fokú tájékozottságot a betegségben szenvedők, a doktorok fele-fele érzi úgy, hogy ezen szempontokból jobb lett a helyzet. A jelentősebb pozitív irányú változások között kell még megemlítenünk a prevenciót és a gyógyszerekkel kapcsolatos informáltságot is, míg a változási lista sorának másik végéről a terápiás költség, a betegségek és életmód területei érdemelnek kiemelést, amelyek az orvosok 20-30 százaléka szerint rosszabbak lettek.

    Összességében arra a kérdésre, hogyan változott a betegek egészségtudatossága az elmúlt 5 év vonatkozásában, a szakemberek inkább pozitívan vélekedtek: közel 60 százalék azok aránya, akik szerint javulás figyelhető meg, és külön érdekesség, hogy a helyzet megítélésében nincs különbség orvosi szakok között.

    Nagyon sok a stresszel küzdő beteg

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról


    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza? Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról>>

    A betegek egészségét támogató illetve veszélyeztető tényezők vizsgálata kapcsán kiemelt helyen végzett a stressz, amely a válaszadó orvosok pácienseinek átlagosan felét (!) érinti. A betegkör mintegy 40 százaléka él káros szenvedélyekkel (dohányzás, alkohol, stb.), és hasonlóan magas az elhízottak aránya is. Mindössze a betegek egyötödéről mondható el, hogy kerüli az egészségtelen ételeket vagy rendszeresen sportol.

    Mindenképp pozitív – de nem elégséges – eredményként értékelhető, hogy a prevenciós célú „tevékenységek” az érintettek egy részénél már megjelentek: 34 százalékuk rendszeresen jár szűrővizsgálatokra, és jelentős többségükre nem jellemző, hogy egyáltalán ne érdekelné egészsége. Az orvosok tudomása szerint a betegek 25 százaléka vitaminok, étrend-kiegészítők alkalmazásával is igyekszik tenni az egészségért.

    A betegségben szenvedők ilyen jellegű összetételét tekintve nincs különbség a házi- és szakorvosi vélemények között.

    A vizsgált tényezők előfordulásának változását tekintve elmondható, hogy az elmúlt öt év „nyertese” a stressz, amely az orvosok 30 százaléka szerint jelentősen, 54 százalékuk szerint pedig valamelyest gyakrabban fordul elő a betegek körében. Pozitív irányú változás érzékelhető ugyanakkor a szűrővizsgálatok rendszeres igénybevétele, az egészségtelen ételek kerülése valamint a vitaminok alkalmazása területén. (Az előbbiekben említett három jelenség közül az első kettőt főként a családorvosok tapasztalják.) Mindezzel egyidőben  mérséklődött a káros szenvedállyel élők aránya, és egyre magasabb az egészségük vonatkozásában felelősen gondolkodók aránya.

    Az orvos-beteg kapcsolat alakulását maga a szakma is kedvezőtlennek ítéli

    Vészhelyzet, elsősegély

    A válaszadó orvosok 70 százaléka érzi úgy, hogy a betegek jellemzően bíznak az orvosokban, és ezt a bizalmi indexet egy tízes skálán mérve – orvosi szaktól függetlenül – átlagosan 7-es osztályzatra értékelik. Hasonlóan magas arányuk (67%) tapasztalja úgy, a páciensek döntően betartják az előírt utasításokat, és további 14 százalék szerint, ha elő is fordul a javaslat megszegése, arról beszámol a beteg orvosának.

    Mindezek ellenére az orvos-beteg kapcsolat alakulásáról a házi- és szakorvosok egyaránt negatívan vélekednek: a megkérdezettek közel egytizede (7%) véli úgy, hogy nagyon, további 40 százalékuk szerint valamelyest kedvezőtlen irányba változott a kapcsolat minősége az elmúlt öt évben, míg pozitív irányú változást ehhez képest mindössze 33 százalék érzékel.

    A kutatásról


    A kutatás módszertanát tekintve online kérdőíves megkérdezéssel készült, 2013 nyarán a Szinapszis Kft. segítségével. A kérdőívet önkéntesen, anonim módon összesen 325 orvos töltötte ki, a minta nem reprezentatív. A megkérdezettek 66 százaléka alapellátásban dolgozó háziorvos, 34 százalékuk szakorvos (pl. neurológus, traumatológus, stb.). Demográfiai tényezőket tekintve elmondható, hogy 57 százalékuk férfi, 43 százalékuk nő, átlagos életkoruk pedig 52 év. A minta országos eloszlása régió és településtípus alapján vegyes.

    (Szinapszis Kft.)

     

    Legutóbb frissült: 2013.12.05 12:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Átadták Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat díjait

    Szeptember 3-án a Vigadóban adták át Az év praxisa a Kárpát-medencében nyerteseinek díjait, az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    Egyetlen fecni akár életet is menthet

    Amikor belépünk egy rendelőbe, és elmondjuk a panaszainkat, a „milyen gyógyszereket szed” vagy az „érzékeny-e valamilyen készítményre” mondatok az első kérdések között szoktak szerepelni, amit kezelőorvosunk nekünk szegez. Sajnálatos módon ezen a ponton gyakran megakad a beszélgetés, a hatékony kezelési terv felállítása pedig szertefoszlik.

    Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

    Számtalan olyan súlyos vagy nem túl súlyosnak látszó tünettel szembesülhetünk, amelyek megjelenése esetén tanácsos minél hamarabb orvoshoz fordulni. Melyek ezek?

    Tabutémák az orvosnál - Hogyan beszéljünk a szexuális problémáinkról?

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazása szerint a szexuális egészség az általános egészség (testi, lelki és szociokulturális jó közérzet) megnyilvánulása a nemi életben. Ebből következik, hogy ha valakinek valamilyen szexuális panasza van, akkor elképzelhető, hogy az általános egészségével sincs minden rendben. De ne rohanjunk ennyire előre!

    A gyógyszereken túl - Az orvos figyelmének gyógyító ereje

    Nemrégiben bebizonyosodott, hogy nemcsak a gyógyszerek képesek csökkenteni a betegek fájdalmát, de a bizalomgerjesztő orvosi jelenlét is. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakembere a szakértelem és az empátia jelentőségéről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.