Nyaralás: a sportsérülésekre és álmatlanságra nem számítunk

Szerző: WEBBeteg/Szinapszis

A felnőtt lakosság számára fontos a betegségek megelőzése és kezelése a nyaralás során is - derül ki a Szinapszis Piackutató Kft. legfrissebb kutatásából, amely a WEBBeteg.hu megbízásából készült. A megkérdezettek 90 százaléka visz magával "útipatikát" utazása során, a külföldi utak esetén a lakosság nagy része biztosítást is köt.

Láz- és fájdalomcsillapító az „útipatikában”

A felmérésből kiderül, hogy a lakosság 88 százaléka visz magával úgynevezett útipatikát nyaralásra, amelyben a leggyakrabban előforduló betegségek, egészségügyi problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek, készítmények találhatók meg. Az egészségügyi csomagok alkalmazását, valamelyest befolyásolja a kor és a nem: az életkor emelkedésével nő az útipatikátalkalmazók aránya, míg a nők körében – nem meglepő módon – szintén magasabb ez az arány.

Az útipatikában döntően láz- és fájdalomcsillapítók (83 százalék), napozó és napozás utáni szerek (67 százalék), valamint szúnyogriasztó készítmények (62 százalék) kapnak helyet. Hányinger (29 százalék) vagy ficam, zúzódás kezelésére szolgáló szerek (28 százalék), ugyanakkor csak ritkán fordulnak elő a csomagban.

Betegbiztosítás: belföldön kevesebben kötnek

Kisebb-nagyobb gyakorisággal, a felnőtt lakosság 80 százaléka szokott – legalább öt napos – nyaralásra utazni belföldre, míg külföldre a válaszadók 70 százaléka indul üdülni. A nyaralók arányát a jövedelem, mindkét esetben jelentősen befolyásolja. Határon belüli utazások alkalmával, 10-ből 7 lakos soha nem köt biztosítást, további 20 százalékuk pedig nem minden esetben.

Külföldi nyaralás esetében éppen fordított ez az arány: 70 százalékuk minden alkalommal biztosítja magát valamilyen módon. Mindkét esetben igaz, hogy az életkor növekedésével nő a biztosítást kötők aránya. A belföldi utasbiztosítások megkötését, a jövedelmi viszonyok csak csekély mértékben befolyásolják, míg a külföldi utak esetében jelentősen meghatározzák azt.

Külföldi út - nagyobb körültekintés

Összességében elmondható, hogy a lakosság igyekszik óvatos lenni és mindent megtenni annak érdekében, hogy nyaralása alatt is el tudja látni a felmerülő betegségeket, egészségi problémákat. Ez fokozottan igaz a külföldi nyaralásokra, ahol az útipatika mellett utasbiztosítások kötésével próbálják biztosítani magukat a megkérdezettek.

A külföldi utak esetén kötött utasbiztosítások magas aránya nem meglepő, hiszen az ilyen jellegű utak esetén, a külföldi gyógyszerek ismeretlenségével, a vényköteles gyógyszerek elérhetetlenségével, vagy nagyobb probléma esetén, egy esetleges kórházi kezelés igénybevételével kell szembesülnie a külföldre utazónak.

gyógyszerkészítmények

A kutatásról

A Szinapszis Piackutató Kft. 2011. augusztusában online, önkitöltős, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a hazai lakosság utazással és betegségekkel kapcsolatos véleményét, attitűdjét. A kitöltők száma összesen 545 fő volt, a minta országos lefedettségű, életkor (18+) és nem alapján országosan reprezentatív.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Tavaszi zsongás a nyár küszöbén

Január, február, itt a nyár - tartja a mondás. A köztes időben az időjárási szempontból is igen szeszélyes tavaszi hónapok is feladják a leckét...

Úti patika - Mit vigyen magával...

Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra készül, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.