Gombás háztartási gépek

Szerző: Medipress

A konyhai mosogatógép, vagy a kávéfőző kiváló táptalaja lehet az akár halálos fertőzéseket is okozó baktériumoknak, állítják a tudósok.

A tudósok egészségre veszélyes gombákat mutattak ki olyan környezetei körülmények között, mint amelyek egyes közönséges háztartási gépekben fordulnak elő. Ezek a helyek - állapították meg a mikológusok (gombákkal foglalkozó szakértők) tökéletes élőhelyet képesek nyújtani gombafajoknak, például a fekete élesztőgombaféléknek. Ezek között az emberi egészségre ártalmasak is vannak.

Modern életünkben egyre több olyan háztartási készüléket használunk, mint a mosogatógép, mosógép, kávéfőző, amelyeknek közös jellemzője a nedves és forró környezet.

A Fungal Biology című folyóiratban megjelent tanulmány a mosogatógépekben előforduló, potenciálisan megbetegítő hatású gombák előfordulását vizsgálja 6 földrész 101 városának magánlakásain vett mintákból.

Az ellenálló fekete élesztőgomba

A mosogatógépek 62%-ában fordultak elő gombák, az ajtó gumitömítésén, amelyeknek több mint a fele (56 %) a fekete élesztőgomba két fajtája (Exophiala dermatitidis és E. Phaeomuriformis) volt. Mindkét faj kiemelkedő módon ellenáll a magas hőmérsékletnek, a sónak, a zsíroknak, savaknak és lúgoknak. Ilyen különleges képesség-kombinációt gombáknál még nem figyeltek meg a tudósok.

Az Exophiala dermatitidis fajt a természetben ritkán találni, de gyakran előfordul, mint betegségokozó az embernél: egészségeseknél és legyengült immunrendszerrel rendelkező embereknél egyaránt. A cisztás fibrózisban szenvedő emberek tüdejét megtámadja, és néha egészséges embernél is okozhat végzetes fertőzést. A fekete élesztőgomba megjelenése otthonainkban kockázatot jelent az egészségünkre.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mit árul el vércsoportunk az...

A legtöbb ember nemigen foglalkozik a kérdéssel, hogy milyen a vércsoportja - hacsak egy problémás helyzetben nincs rá valami különös oka, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.